2. LIGA: IVA PILIPA PRÁCA S BRANKÁRMI NAPĹŇA: CHLAPCI CHODIA NA TRÉNINGY S RADOSŤOU

Peter Cuninka|8. mar 2018 o 08:25

zdroj: fclokomotiva.sk

Od 1. októbra je Ivo Pilip trénerom mládežníckych brankárov v Lokomotíve Košice, pričom v súčasnosti vypomáha i seniorom pri A-tíme. Okrem toho je tiež trénerom gólmanov v mládežníckych reprezentáciách Slovenska do 16 a 17 rokov. Päťdesiatjedenročný kouč si v minulosti na seba obliekal i modro-biely dres.

Ako sa zrodil váš príchod do Lokomotívy Košice?
Ivo Pilip: "V lete som oslovil trénera Rusnáka, s ktorým sa poznáme už dlhé roky a v minulosti sme spolupracovali, či v klube nie je záujem o trénera mládežníckych brankárov. Dohodli sme sa, že nastúpim k 1. októbru 2017. S reprezentáciou som bol akurát v Macedónsku, keď mi zavolal pán Jano, že situácia sa zmenila a či by som mohol Lokomotíve ako tréner brankárov vypomôcť i pri A-mužstve. Prvotná myšlienka teda bola, že budem pracovať len s mládežou, no situácia sa vyvinula tak, že teraz chodím vypomáhať i k "áčku"."

Aké podmienky ste v klube našli?
"Počas sezóny trénujeme v Družstevnej, kde sú podmienky naozaj výborné, navyše to ani nie je tak ďaleko od Košíc. Sú tam dve kvalitné ihriská, trénovali sme tam s mužmi i dorastencami. So žiakmi trénujem na ZŠ Požiarnická, kde je taktiež výborné ihrisko. Zimnú prípravu sme absolvovali na umelej tráve v Košiciach, resp. v hale. Nemôžeme sa sťažovať."

Čo vám necelý polrok vo funkcii ukázal?
"Mňa táto práca napĺňa a so všetkými brankármi mám dobrý vzťah. Pracuje sa mi s nimi veľmi dobre. Miloš Bréda a Matej Fabini sú mladí, ambiciózni brankári, ktorí chcú na sebe pracovať. Teší ma každý jeden tréning s nimi, keď im môžem pomôcť, resp. ich niečo naučiť. To isté platí pri mládeži. Chlapci chodia na tréningy s radosťou, čo ma teší. Je to pre brankárov zaujímavejšie, keď majú špeciálny tréning."

Ktorým kategóriám sa venujete?
"Okrem seniorských gólmanov trénujem s dorastencami a so žiakmi. S trénerom Rusnákom sme sa zhodli na tom, že prípravkári ešte nebudú mať špeciálny brankársky tréning. Je to dobré, ak si malí chlapci vyskúšajú viaceré posty a zistia, na ktorom sa cítia najlepšie. Navyše, dnes už aj brankár musí dobre ovládať loptu, takže je pozitívum, ak dostane ten základ už v mladom veku. Samozrejme, ak je niektorý z prípravkárov vyspelejší, nie je problém, aby sa zapojil do tréningu s mladšími žiakmi."

Okrem Lokomotívy pôsobíte i pri mládežníckych reprezentáciách Slovenska...
"Áno, pôsobím v repre U16 a U17, kde je hlavným trénerom Samuel Slovák. So "sedemnástkou" nás najbližšie čaká druhá fáza kvalifikácie Elite Round. V stredu sme mali zraz, v sobotu letíme do Madeiry, kde si zahráme s favorizovaným Portugalskom, Švajčiarskom a Fínskom. Šanca je 50 na 50. Zo skupiny postúpia na majstrovstvá Európy do Anglicka dva tímy. Touto cestou by som rád poďakoval i trénerovi Rusnákovi a klubu, že mi umožňuje zúčastňovať sa týchto repre zrazov."

Pred pár dňami dostal premiérovú pozvánku do repre U18 kmeňový hráč Lokomotívy Peter Terpaj. Budú jeho kroky nasledovať i ďalší?
"Je to super správa. Lokomotíva bola v ostatných rokoch trochu v ústraní, no dnes je to jediný klub z Košíc, ktorý má zastúpenie v celoštátnej druhej lige, v ktorej navyše bojuje o popredné priečky. Verím, že keď sa v Košiciach postaví štadión, tak tu budeme mať opäť dve silné mužstvá a atraktívne mestské derby. Teší ma, že Peťo Terpaj sa dostal do nominácie, verím, že sa tam ukáže v dobrom svetle. Poznám chlapcov z U18, pretože s ročníkom narodenia 2000 som bol taktiež na Elite Round. Povedal som mu, nech sa nebojí, nech ukáže na čo má. Je šikovný, držím mu palce."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»2. LIGA: IVA PILIPA PRÁCA S BRANKÁRMI NAPĹŇA: CHLAPCI CHODIA NA TRÉNINGY S RADOSŤOU