Asociácia klubov druhej futbalovej ligy aktívna už od svojho vzniku

(Zdroj: Denník N, Autor: Peter Kováč)
Marek Svátek|2. okt 2017 o 00:00

Norbert Csutora: Úroveň druhej ligy narastá

Na Slovensku nebola dlho organizácia, ktorá by zastrešovala výlučne kluby 2. ligy. V júni 2017 ale vznikla Asociácia klubov druhej futbalovej ligy. Jej predsedom je predstaviteľ ŠTK Šamorín Norbert Csutora, ktorý nám predostrel ciele a plány asociácie.

Prečo vlastne vznikla Asociácia druholigových klubov?
Povedal by som to tak, že iniciatíva prišla zdola. Kluby jednoducho neboli spokojné s riadením a akceptáciou súťaže. Jednotlivé oddiely to začali cítiť najmä po rozdelení súťaže na západnú a východnú časť. Po zmene modelu sa 2. liga začala dostávať na perifériu záujmu.

Cieľ je teda zrejme jasný, dopriať našej druhej najvyššej súťaži zlepšenie celkového prostredia.
Áno. Postupnými krokmi chceme zvýšiť nie len povedomie jednotlivých klubov, ale samozrejme aj súťaže ako takej. V spolupráci so SFZ, respektíve ÚLK, chceme dostať aj do tejto súťaže čo najviac profesionálnych prvkov.

(Zdroj: stksamorin.sk, Autor: Tibor Öry)

Ako vlastne vyzerá štruktúra novovzniknutej organizácie?
Asociácia má jedného profesionálneho zamestnanca. Je ním výkonný riaditeľ Milan Lônčík. Súčasťou tohto zoskupenia je aj predstavenstvo tvorené zástupcami jednotlivých regiónov. Členom asociácie je ale každý zo šestnástich klubov, ktorý v súťaži hrá.

Ako je asociácia prepojená na SFZ?
Na základe rokovaní s prezidentom zväzu Jánom Kováčikom vznikla komisia riadiaca 2. ligu. Jej šéfom je zamestnanec SFZ Miroslav Richtárik. Asociácia do uvedenej komisie nominovala šiestich svojich členov. Táto skupina riadi celú súťaž, prípadne rieši vzniknuté problémy.

Aké konkrétne spory alebo nejasnosti komisia doteraz riešila?
Dosiaľ najvážnejším momentom bola aféra okolo VSS Košice. V médiách aj kuloároch sa objavovali rôzne informácie. Do poslednej chvíle nebolo jasné, či klub bude, alebo nebude v súťaži hrať. Jeden deň vyhlásil majiteľ klubu bankrot, na druhý zasa podal prihlášku do súťaže. Bola to komplikovaná situácia. Hrozilo, že sa 2. liga rozbehne iba s pätnástimi účastníkmi. Napokon sme situáciu zvládli a ročník sa začal podľa plánu so 16-timi členmi. Aby sme sa v budúcnosti vyhli podobným nepríjemnostiam, chceme aj v našej súťaži uplatniť licenčný systém.

(Zdroj: TASR, Autor: TASR)

Aký pocit máte z fungovania asociácie?
Veľmi dobrý. Skutočne. Ako členovia sa pravidelne stretávame a riešime vzniknuté problémy, ďalej diskutujeme o nových víziách a možnostiach. Tieto debaty nás zbližujú. Môj osobný pocit je taký, že ľudia, ktorých som v minulosti vnímal výlučne ako športových konkurentov, považujem dnes za priateľov. Samozrejme, počas zápasov sme rivalmi, ale po záverečnom hvizde sme opäť partnermi, ktorí chcú pre súťaž a futbal ako taký len to najlepšie.

Aké sú teda vaše plány do budúcnosti?
Chceme aby veci fungovali na základe jasných schém, nie na báze osobných kontaktov a vzťahov. Myslíme si, že kluby, ktoré postúpia do vyššej súťaže, by mali dostať jednorazovú dotáciu na dobudovanie infraštruktúry. Predsa len, požiadavky na účastníka 2. ligy alebo Fortuna ligy sú diametrálne odlišné. V presadzovaní tejto vízie sme našli oporu aj u pána prezidenta SFZ Jána Kováčika.

Ako funguje marketing súťaže a kde sa hýbu rozpočty druholigových klubov?
Je to samozrejme rôzne, ale myslím si, že sa pokojne môžme baviť niekde na úrovni 350.000 €. Samozrejme, u klubov s ambíciou postúpiť vyššie sa táto suma blíži k dvojnásobku. Stále je to ale podstatne nižšia čiastka, než s akou pracujú kluby na našej úrovni trebárs v Česku alebo Maďarsku. Aj preto stále hľadáme možnosti, ako marketingovo využiť potenciál súťaže. Našim cieľom je získať hlavného partnera ako aj ďalších zaujímavých sponzorov.

(Zdroj: stksamorin.sk, Autor: Tibor Duducz)

Vo vašich plánoch je určite aj zvyšovanie krivky diváckeho záujmu...
Myslím si, že úroveň druhej ligy narastá. Nie sú to iba slová do vetra, dôkazom môže byť Nitra, ktorá sa ako postupujúci tím z našej súťaže stala šťukou Fortuna ligy. Ďalej by som rád upozornil, že vlani sa Skalica dostala až do finále Slovnaft cupu. To všetko sú impulzy, že kvalita súťaže stúpa a tým narastá aj počet divákov. Vynikajúce zázemie je práve v Skalici, ale trebárs aj v Bardejove či Poprade. Najatraktívnejšie sú pochopiteľne lokálne derby. Napríklad Bardejov – Spišská Nová Ves. K nárastu akceptácie súťaže napomáha aj fakt, že v nej pôsobia bývalí reprezentanti. Stano Šesták a Kamil Kopúnek hrali dokonca aj na majstrovstvách sveta.

Aký je váš "highlight" z doterajšieho priebehu druhej ligy?
Bol to štart súťaže. Ako som už spomenul Komisia riadiaca 2. ligu musela v krátkom čase doriešiť doplnenie súťaže o 16. klub. Dôvodom bolo odstúpenie VSS Košice. Dôležité je, že kluby spolu komunikujú na platforme Asociácie a spoločnými silami sa snažíme krok po kroku posunúť úroveň 2. ligy.

ARCHÍV FOTOGAFIÍ: ŠTK Šamorín / T. Duducz, Denník N - Peter Kováč

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Asociácia klubov druhej futbalovej ligy aktívna už od svojho vzniku