Debakel s Dončičom. Legendárny Divac sa musel zbaliť a odísť, lebo nepoznal génia

Vlade Divac a Luka Dončič.

Debakel s Dončičom. Legendárny Divac sa musel zbaliť a odísť, lebo nepoznal génia

Vlade Divac a Luka Dončič. (Autor: REUTERS, TASR/AP)
Vlade Divac a Luka Dončič.
Vlade Divac a Luka Dončič. (Autor: REUTERS, TASR/AP)
Petr Koten|19. mar 2024 o 09:30

Prečo legendárny Srb na drafte NBA ignoroval slovinský talent.

Už sa toho nezbaví, aj keď sa jedná o teóriu takmer konšpiračnú. A obratom vyvrátenú.

Hovorí sa síce, že Vlade Divac neznáša Sašu Dončiča, a preto počas draftu NBA nevybral jeho syna Luku, ale nie je to pravda.

V texte sa dozviete

  • Prečo si Sacramento nevybralo v drafte NBA Luku Dončiča?
  • Akú mal slovinský talent povesť pred príchodom do NBA?
  • Akú rolu zohral v prípade reportér Tim MacMahon?

Tí dvaja, Vlade a Saša, si kedykoľvek môžu zavolať, zasmejú sa na spoločných vtipoch. V tom nie je problém. Podstatné však je, že Divac hlboko podcenil basketbalový um Dončiča juniora, a radšej v drafte ukázal na americkú nádej Marvina Bagleyho III. A tým svoj tím Sacramento Kings ako generálny manažér na roky výrazne poškodil.

Keď si Vlade Divac vyboxoval v roku 2015 vrcholnú pozíciu v klube NBA, bol to prelom. Pred ním žiadny muž vychovaný európskym basketbalom takú šancu nedostal. Vyslúžil si ju najmä za svoju hráčsku štáciu v Sacramente, počas ktorej bol lídrom jedného z najlepších a najzábavnejších tímov nultých rokov 21. storočia.

Funkcionársku rolu držal legendárny Srb päť rokov, počas ktorých nevyviedol Kings z mizérie. Niečo málo sa podarilo, nasmeroval ich do lepších časov stávkou na mladosť. Aspoň ten De'Aaron Fox, ktorý za debakel so slovinskou star vlastne môže, sa stal spoľahlivým ťahúňom.

Divac však častejšie robil prešľapy viditeľné hádam aj z kozmu. A meno Luka Dončič bude už asi raz a navždy definovať jeho funkcionársky odkaz.

Pre niekoho ďalší Juhoš

Nech je, aký je, Dončič sa radí medzi tú hŕstku hráčov, ktorí váhou svojej osobnosti vyťahujú výkony klubu na vyššiu obežnú dráhu. Takže bolo od šéfov Phoenix Suns aj Sacramento Kings hlúpe, že si ho nechali prekĺznuť medzi prstami.

Mohli ho mať aj Atlanta Hawks, ale uprednostnili Traea Younga plus ďalšiu voľbu v drafte. Všetkých dobehli texaskí Dallas Mavericks, keď si v roku 2018 zaistili tretiu priečku a práva na Dončiča si privlastnili.

V Sacramente podľahli tradičnému pohľadu na basket. Dlhoročné skúsenosti s americkými driblérmi ubezpečovali, že mať dvoch tvorcov hry, dvoch hráčov, ktorí majú radi loptu, nerobí dobrotu.

Čudné, v roku 2013 si miliardár Vivek Radanivé kupoval klub zo Sacramenta s prianím kopírovať susedné Golden State Warriors, ale z toho, ako Stephen Curry a Kevin Durant dokázali veľmi účinne spolupracovať, si Kings veľa nevzali.

Ako by u nich vyzerala súhra Dončiča s americkou rozohrávačskou nádejou De’Aaronom Foxom, sa teda už zrejme nedozvieme. Bohužiaľ pre Divaca, prevažná väčšina otáznikov okolo Dončiča už bola zodpovedaná uspokojivým spôsobom pre jeho zamestnávateľov. A vzhľadom na to, že Slovinec sa znesie na ihrisku aj s Kyriom Irvingom, nepochybne mohol hrať vedľa kohokoľvek.

Prečo Divac chyboval?

On aj jeho prvý pobočník Pedja Stojakovič sa veľmi dobre vedia vžiť do mladej „juhoslovanskej“ hviezdy, poznajú jej pracovnú morálku, životný štýl. Vedeli tiež, že iné kluby sa už na Balkáne s „generačnými talentami“ popálili.

Mario Hezonja sa ocitol v top päť drafte len o tri roky skôr než Dončič, ale z NBA vyšumel. „Výnimoční“ pivoti Darko Miličič (na drafte dvojka v roku 2003) a Dragan Bender (štvorka na rok 2016) sa k prísľubom tiež ani nepriblížili.

Dončiča navyše sprevádzala povesť nočného vtáka a jeho kondícia je témou dodnes. A pretože nie je ktovieako atletickým typom basketbalistu, panovali u neho obavy, že je už ako teenager na vrchole schopností a že svoje výkony nebude ďalej šponovať.

Vlade Divac na zápase NBA Los Angeles Lakers vs. Sacramento Kings.
Vlade Divac na zápase NBA Los Angeles Lakers vs. Sacramento Kings. (Autor: REUTERS)

Áno, už v osemnástich sa stal osobnosťou EuroBasketu 2017 a krátko po devätnástych narodeninách ho zvolili za najužitočnejšieho hráča finálového turnaja v Eurolige, z pohľadu NBA však nič z toho nemusí hrať rolu.

Podľa Jonathana Givonyho, experta na basketbalové nádeje, ktorého platí športový server ESPN, si Divac so svojim štábom boli istí, že Dončič nie je nijako výnimočný, jednoducho len ďalšia "rýchlokvaška".

Rýchlo bolo jasné, že Dončiča podcenili. A výrazne. Mladý Slovinec v Amerike predviedol jednu z najlepších nováčikovských sezón vôbec, zatiaľ čo Bagley od začiatku tápal v útoku aj v obrane.

Keď MacMahon tára

Prisunúť rakvu Divacovej manažérskej dráhy sa podarilo na konci novembra 2019.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Debakel s Dončičom. Legendárny Divac sa musel zbaliť a odísť, lebo nepoznal génia