CENA FAIR-PLAY MUDr. IVANA CHODÁKA

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)
Peter Cuninka|19. jan 2018 o 15:10

SENEC (SFZ/PETER ZEMAN) - Prestížna cena fair-play MUDr. Ivana Chodáka bola v rámci slávnostného galavečera Grassroots za rok 2017 udelená Miroslavovi Spišiakovi, Stanislavovi Semanovi, Eduardovi Buganovi a Vladimírovi Hriňákovi (in memoriam). Ďakovný list za dlhoročnú príkladnú činnosť a prínos pre futbal v súlade s princípmi fair-play patrí Augustínovi Šuranovi (in memoriam) a Viktorovi Zamborskému.

Bývalý hráč Dukly Banská Bystrica, hrával tiež za Radvaň, Drienov a OSP Sásová. Počas hráčskej kariéry odohral 797 zápasov a nikdy neobdržal červenú kartu. Podieľal sa na novelizácii noriem Slovenského futbalového zväzu. Po prevzatí ceny fair-play na pódiu v Senci počas slávnostného galavečera povedal: "Zvyčajne v takýchto momentoch ďakujú ocenení rodinám a klubom, ja si dovolím urobiť výnimku. Chcel by som sa poďakovať futbalu. Nebyť neho, tak by som tu dnes nemohol stáť. Som veľmi rád, že som ho v minulosti mohol aktívne hrávať, aj keď iba na regionálnej úrovni. Som vďačný za toto obdobie, rovnako za 27 rokov pôsobenia v regionálnom zväze vo funkcii predsedu disciplinárnej komisie a delegáta zväzu. Pán futbal ďakujem, skláňam sa pred tebou," zaznelo z jeho úst v emotívnom prejave krátko po prevzatí ocenenia.

STANISLAV SEMAN

Žijúca legenda slovenského futbalu sa na slávnostné vyhlásenie do Senca nemohla dostaviť pre drobné zdravotné problémy. Seman je doteraz jediný Slovák, ktorý sa zúčastnil na záverečnom turnaji majstrovstiev sveta, majstrovstách Európy i na Olympijských hrách, kde v roku 1980 v Moskve odchytal všetky zápasy a stal sa olympijským víťazom. Zaujímavosťou je skutočnosť, že v priebehu turnaja inkasoval jediný gól. Takmer celú kariéru strávil v Lokomotíve Košice, v reprezentácii debutoval v apríli 1980 v domácom stretnutí s Maďarskom, bol členom tímu na ME 1980 (3. miesto), na finálovom turnaji MS 1982 v Španielsku nastúpil v zápase proti Anglicku (0:2). Spolu odchytal v najcennejšom drese v rokoch 1980 – 1982 15 zápasov, po ukončení aktívnej kariéry bol trénerom brankárov slovenskej futbalovej reprezentácie do 21 rokov.

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)

VLADIMÍR HRIŇÁK (IN MEMORIAM)

Rodený Petržalčan debutoval v najvyššej ligovej súťaži v poslednom federálnom ročníku 1992/1993, v ktorom bol hlavným arbitrom v siedmich zápasoch a v 22 stretnutiach sa predstavil v úlohe postranného rozhodcu. Neskôr k nim pridal viac ako 220 zápasov v pozícii hlavného rozhodcu v samostatnej slovenskej ligovej súťaži. Na medzinárodnej scéne rozhodoval 88 duelov v európskych pohároch všetkých kategórií, posledný 17. decembra 2009 v rámci Európskej ligy UEFA CF Villarreal - Red Bull Salzburg. Ním Hriňák ukončil aktívnu kariéru, posledný zápas na domácej scéne rozhodoval 29. novembra 2009 v súboji Nitry s Dubnicou. Hriňák bol dlhoročným pracovníkom Slovenského futbalového zväzu, v ktorom pôsobil na viacerých pozíciách, naposledy vo funkcii manažéra vzdelávania a konvencie arbitrov. Bol súčasne aj predsedom Komisie rozhodcov a delegátov Bratislavského futbalového zväzu.

(Zdroj: profutbal.sk, Autor: Ladislav Király)

EDUARD BUGAN

Muž, ktorý počas celého života vyznáva hodnoty fair-play. Počas hráčskej a trénerskej kariéry pôsobil najdlhšie v kluboch na Orave, najviac je jeho meno späté s MFK Dolný Kubín, kde dodnes pracuje v úlohe vedúceho tímu dospelých a dorastencov. "Rád by som sa poďakoval ľuďom, ktorí mi dopriali, aby som dnes mohol byť súčasťou tohto podujatia. Veľmi si toto ocenenie vážim," povedal krátko po prevzatí ceny doktora Ivana Chodáka Eduard Bugan.

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)

AUGUSTÍN ŠURAN (IN MEMORIAM)

Po ukončení hráčskej kariéry v bratislavských kluboch pokračoval v ďalšej desiatke rokov v úlohe rozhodcu, neskôr bol delegátom Oblastného futbalového zväzu Bratislava a pôsobil v regionálnom futbalovom zväze v hlavnom meste. Bol obľúbeným a rešpektovaným odborníkom, pomáhal vychovávať nových rozhodcov. Cenu prebral jeho synovec Štefan Moncman.

VIKTOR ZAMBORSKÝ

Dlhoročný športový fotoreportér a novinár má výrazný podiel na propagácii ligového, regionálneho a oblastného futbalu. Cenu v jeho neprítomnosti prevzal člen výkonného výboru SFZ a prvý viceprezident SFZ Richard Havrilla.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»CENA FAIR-PLAY MUDr. IVANA CHODÁKA