Chlapci FC PETRŽALKA U10 dosiahli výnimočný úspech

Marek Svátek|19. jún 2017 o 16:00

Petržalskí chlapci U10 sa zúčastnili prestížneho turnaja Champions Trophy v Rakúsku. Zastavila ich až Benfica.

Petržalskí chlapci z ročníka 2007 sa počas uplynulého víkendu zúčastnili prestížneho turnaja Champions Trophy v Rakúsku. Zapojilo sa do neho 128 družstiev z celej Európy. V silnej konkurencii veľkoklubov obsadili mládenci z FC Petržalka konečné 8.miesto. Až za nimi skončili kluby ako Atletico Madrid, AS Rím, Inter Miláno, FC Liverpool, Sunderland AFC, FC Schalke 04, Sparta Praha, Ferencváros či Paris SG. Počas celého víkendu chlapci predvádzali výborné výkony a zastavila ich až Benfica Lisabon, ktorá nakoniec vo finále podľahla londýnskej Chelsea 1:3. Účinkovanie bratislavského tímu zhodnotil šéftréner prípraviek Maroš Skovajsa.

Piatok 16. 6. 2017 – Otvárací ceremoniál

Turnaj sa začal v piatok podvečer slávnostným otvorením na štadióne FC Admira Wacker. Okrem chlapcov a rodičov na tribúne náš klub v slávnostnom sprievode priamo na ploche reprezentoval kapitán tímu Alex Barilla.

 

Sobota 17. 6. 2017 – Prvý hrací deň (Sittendorf)

Úvodné stretnutie s Wiener Sportklub sme ani zďaleka nezačali dobre, keď sme inkasovali gól už v prvej minúte. Chlapci sa však nenechali týmto momentom ovplyvniť a neoblomne šli za cieľom zvrátiť priebeh zápasu, čo sa im aj po dobrej hre zaslúžene podarilo. V ďalších stretnutiach sa ukázala veľká sila tohto tímu a chlapci predvádzali veľkú futbalovú kvalitu. Napriek húževnatosti súperov sme im vnútili našu hru a dominanciu. V útočnej fáza prevládali kreatívne a odvážne riešenia a v obrannej aktívne napádanie a dostupovanie hráčov. Výsledkom boli štyri víťazné stretnutia bez inkasovaného gólu zavŕšené najmä emotívnym triumfom nad prestížnym Interom Miláno. Po tomto zápase už medzi hráčmi bolo cítiť obrovskú sebadôveru a tímového ducha, ktoré boli podporené aj citeľnou podporou rodičov z hľadiska. Späť na zem nás dostal zápas s pražskou Spartou, ktorá na nás vybehla tak, že hráči zaskočení prejavom súpera nedokázali do zápasu preniesť silné stránky našej hry. Situácia v základnej skupine sa tak zamotala, že na možný postup medzi najlepších 32 tímov celého turnaja sme potrebovali zvíťaziť v záverečnom stretnutí s Austriou Lustenau. Odhodlanie a sebadôvera boli veľké, aj keď treba priznať, že keď za stavu 2:1 v záverečných minútach zápasu vidíte poskakovať loptu na našej bránkovej čiare a famózne zákroky nášho brankára, nebolo nikomu všetko jedno. Situácia bola tak tesná a dramatická, že o našom priam až nečakanom postupe medzi najlepších rozhodla minitabuľka troch družstiev a naše lepšie skóre zo vzájomných zápasov. Ak to však rozmeníme na drobné, ďalej nás posunul jeden jediný gól a to z pokutového kopu proti Sparte Praha v poslednej minúte stretnutia. Vraví sa, že šťastie praje pripraveným…

Výsledky:

FCPA – Wiener Sportklub /AUT/ 2:1 (G: Šubert, Mészár)

FCPA – NK Dobrovce /SLO/  2:0 (G: Šubert, Mozola)

FCPA – ASK Hausmening /AUT/ 3:0 (G: Sagan, Ďurdík, Mozola)

FCPA – First Vienna /AUT/ 2:0 (G: Šubert, Sagan)

FCPA – Inter Miláno /ITA/ 1:0 (G: Vlna)

FCPA – Sparta Praha /CZE/ 1:3 (G: Ďurdík)

FCPA – Austria Lustenau /AUT/ 3:1 (G: Barilla 2, Mozola)

Nedeľa 18. 6. 2017 – Druhý hrací deň (Brunn)

Zo štvorčlennej nadstavbovej skupiny postupoval medzi najlepších osem družstiev turnaja iba víťaz. V prvom nedeľňajšom stretnutí sme sa s veľmi kvalitným Sturmom Graz ujali vedenia a zápas sme mali vo svojich rukách. O to viac mrzel vyrovnávajúci gól z nášho pohľadu už po uplynutí stanoveného hracieho času. Potom prišiel zápas s Red Bullom Salzburg. Hoci sme doň vstúpili dobre, súper šiel do vedenia. Chlapci ale pôsobili veľkým odhodlaním. Dvoma gólmi sa nám podarilo zápas zvrátiť. Pred zápasom s maďarským Videotonom bolo všetko otvorené. Jasné bolo, že ak zápas vyhráme, chlapci sa dostanú z prvého miesta do štvrťfinále. Keď sme to najviac potrebovali, zápas sa vôbec nevyvíjal dobre. Avšak tu sa znova ukázala obrovská nezlomná sila tohto kolektívu, ktorá priniesla infarktové vyrovnanie zo stavu 0:2 na 2:2. V prvých momentoch po záverečnom hvizde sklamanie, ktoré sa o pár sekúnd zmenilo na neuveriteľnú radosť po zistení, že na vedľajšom ihrisku sa zrodila medzi Salzburgom a Grazom remíza znamenajúca náš postup medzi najlepších osem družstiev. Naši chlapci, ktorí prišli s pokorou, budú hrať štvrťfinále proti obhajcovi prvenstva Benfice Lisabon. Zápas mal skvelé parametre. Vysoké nasadenie, individuality na hráčskych postoch, dynamická technika a agresívna hra 1:1. Hral sa veľký zápas, ktorý sme dlho kontrolovali. Avšak, prišiel trošku smolný moment v posledných minútach, keď sme možno aj pod vplyvom atmosféry nezvládli situáciu pri našom autovom vhadzovaní a súperovi sme darovali lacno rozhodujúci gól. Uznanie, ktoré nám vzdali tréneri s odôvodnením, že sa stretli doteraz asi s najnáročnejším súperom na turnaji hovoria za všetko. V ďalších zápasoch chlapci už nedokázali zo samého dna síl vyťažiť viac a prejavilo sa to aj do výsledkov. Napriek tomu, konečné 8. miesto za účasti 128 klubov z celej Európy je obrovskou reklamou pre našu akadémiu a niečo, čo sa bude len ťažko v budúcnosti obhajovať.

 

Výsledky:

FCPA – Sturm Graz /AUT/ 1:1 (G: Vlna)

FCPA – Red Bull Salzburg /AUT/ 2:1 (G: Ďurdík, Šubert)

FCPA – FC Videoton /HUN/ 2:2 (G: Vlna, Šubert)

Štvrťfinále:

FCPA – Benfica Lisabon /POR/ 0:1

o 5.-8. miesto:

FCPA – Victoria Berlín /GER/ 0:1

o 7.-8. miesto:

Olimpija Ljubljana /SLO/ 0:4

FCPA reprezentovali:

Šimon Melo – Alex Barilla, Adam Ďurdík, Maxim Meszár, Adam Mozola, Nicolas Sagan, Šimon Šoltýs, Samuel Špánik, Samuel Šubert, Šimon Vlna

Tréneri: Maroš Skovajsa, Lukáš Žiga

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Chlapci FC PETRŽALKA U10 dosiahli výnimočný úspech