Chorvátsko
Chorvátsko
MS vo futbale
27.11.2022, Skupina F
4 - 1
2:1
Kanada
Kanada

Na tréningu púšťal sambu, má kontroverzné výroky. Kanadu vedie výnimočný tréner

Tréner Kanady John Herdman.
Tréner Kanady John Herdman. (Autor: SITA/AP)
Titanilla Bőd|27. nov 2022 o 21:30

Do Johna Herdmana sa obul chorvátsky bulvár.

DAUHÁ, BRATISLAVA. Jeden rekord mu patril už v prvej minúte prvého zápasu jeho mužstva na majstrovstvách sveta 2022 v Katare.

Tréner Kanady John Herdman je prvý kouč, ktorý viedol národnú reprezentáciu na MS mužov i žien.

Kanada pod jeho vedením dosiahla aj prvý gól v histórii svetových šampionátov. Hoci po prehre 1:4 s Chorvátskom Kanaďania už nemajú šancu na postup zo skupiny, v Katare zanechali dobrý dojem. Výborný výkon podali najmä proti Belgicku.

Obrovský posun vpred

Herdman prišiel ku kanadskému mužstvu v januári 2018. Bol jeho štvrtým koučom za poldruha roka. Reprezentácia Kanady bola v tom čase na 94. mieste v rebríčku FIFA.

Herdman podpísal zmluvu až do roku 2026, keď bude Kanada spoluorganizátorom majstrovstiev sveta spolu s Mexikom a Spojenými štátmi.

„Môj cieľ nie je rok 2026. Je to rok 2022,“ vravel svojim novým zverencom a tí sa naňho dívali s neskrývanými pochybnosťami.

Tie sú už dávno preč. Pod vedením Johna Herdmana sa kanadská reprezentácia za štyri roky posunula na 41. miesto svetového rebríčka a kvalifikovala sa na majstrovstvá sveta v Katare.

Je to iba druhá účasť krajiny na svetovom šampionáte, v roku 1986 na turnaji v Mexiku Kanada nezískala bod a nestrelila ani gól.

Nešťastný výrok

V prvom stretnutí v Katare sa Kanada prezentovala sympatickým futbalom. V úvode zápasu s Belgickom Alphonso Davies nepremenil penaltu a favorizovaní Belgičania vyhrali napokon 1:0 po nepresvedčivom výkone.

Herdman po zápase svojich hráčov chválil. „Povedal som im, že sem patria a teraz ideme, a rozj…e Chorvátsko,“ vravel bezprostredne po odpískaní stretnutia.

Síce v televíznom rozhovore nepoužil to konkrétne neslušné slovo, ale iba ho naznačil slovíčkom "eff", Chorvátom sa jeho výrok aj tak nepozdával.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS vo futbale 2022»Na tréningu púšťal sambu, má kontroverzné výroky. Kanadu vedie výnimočný tréner