Rekordér Ramsay. Zopár viet dá hráčom viac ako desaťminútový príhovor (anketa)

Tréner Craig Ramsay rozdáva pokyny slovenským hráčom na MS v hokeji 2023.
Tréner Craig Ramsay rozdáva pokyny slovenským hráčom na MS v hokeji 2023. (Autor: TASR)
Nikola Baďová, Stanislav Benčat|19. máj 2023 o 10:05 (aktualizované 19. máj 2023 o 11:12)

Tréner vštepil hráčom mentalitu NHL.

BRATISLAVA, RIGA. Tréner Craig Ramsay v piatok prekoná rekord v počte zápasov, v ktorých viedol slovenskú hokejovú reprezentáciu.

Od roku 2017, keď mužstvo prebral, viedol tím v 122 zápasoch. Rovnaký počet stretnutí stál na lavičke aj Július Šupler (1993 až 1996, 2006 až 2008). Ramsay sa stane novým rekordérom v zápase proti Kazachstanu na majstrovstvách sveta v Rige.

„Keď som sa prvýkrát rozprával s Mirom (Šatanom) diskutovali sme sa o výpomoci, nastavení zmeny pre slovenský hokej, aby ľudia mali o hokej opäť záujem, aby sme začlenili mladých hráčov do tímu. Súhlasil som, ale na rok, možno dva. Nikdy by mi nenapadlo, že tu budem šesť rokov.

Progres bol však zrejmý, sledoval som zlepšovanie a rast hráčov. No a to, ako hráme dnes. Vieme konkurovať najlepším tímom sveta. Áno, mali sme na tejto ceste aj zlé momenty. Zlyhania, najmä v záveroch zápasov,“ povedal Ramsay v rozhovore pre Sportnet pred odletom na šampionát v Lotyšsku a Fínsku. 

ANKETA

  • Ako hodnotíte pôsobenie Craiga Ramsayho v slovenskej hokejovej reprezentácii, zmenil sa pod vedením Kanaďana jej herný prejav?
  • Vštepil hráčom štýl, ktorým sa bude slovenský tím prezentovať aj po jeho odchode?

Pôsobenie 72-ročného kanadského trénera hodnotili pre Sportnet bývalí i súčasní hráči, či experti.

Ján Lašák (vľavo) s trénerom slovenskej reprezentácie Craigom Ramsaym.
Ján Lašák (vľavo) s trénerom slovenskej reprezentácie Craigom Ramsaym. (Autor: TASR)

Ján Lašák

(majster sveta 2002, tréner brankárov na troch MS a ZOH 2018 a 2022)

"Niektorí ľudia pri jeho výbere oponovali, že kanadský tréner nepozná slovenskú mentalitu. Spomínam si na krásnu vetu, ktorú povedal Miroslav Šatan po prvom príchode do šatne v Žiline. „Jeho úloha je, aby hráči pochopili jeho profesionálnu mentalitu z NHL. Nie on našu.“

Úloha takéhoto trénera je presvedčiť hráčov, aby si osvojili jeho mentalitu. To sa Ramsaymu podarilo.

Hráme ofenzívny hokej a nebojíme sa. Tréner sa snaží presvedčiť všetkých, že porazíme každého. Jeho príhovory sú skvelé. Má charizmu. Ak chce niekomu zdôrazniť, že niečo nerobí správne alebo naplno, zvýši hlas. To je Craig Ramsay. 

Verím, že týmto štýlom budeme pokračovať aj v budúcnosti."

Uprostred tréner tímu Craig Ramsay a jeho asistenti Michal Handzuš (vľavo) a Vladimír Országh.
Uprostred tréner tímu Craig Ramsay a jeho asistenti Michal Handzuš (vľavo) a Vladimír Országh. (Autor: TASR/Pavel Neubauer)

Michal Handzuš

(majster sveta 2002, bývalý člen výkonného výboru SZĽH, pôsobil tiež ako Ramsayho asistent)

"Jeho príchod na Slovensko mal podporu ľudí vo vedení, ale niektorí odborníci s tým nesúhlasili. Chceli slovenského trénera. Neverili, že zahraničný tréner môže mať pozitívny vplyv na reprezentáciu. Verím, že po šiestich rokoch dokázal, že môže. Veľmi sme potrebovali zahraničného odborníka, aby nám ukázal cestu, ako pracovať. 

Slovenská reprezentácia sa posunula športovo, kvalitatívne i mentálne nahor. Hokej i výsledky vyzerajú dobre. Chlapci si viac veria, veria systému a hrajú moderne. To im pomáha aj v kluboch na to, aby kvalitatívne rástli. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2023»Rekordér Ramsay. Zopár viet dá hráčom viac ako desaťminútový príhovor (anketa)