Prvú ligu vymenil za tretiu, ale zostáva so Saganom. Vidím v tom veľký význam, tvrdí Valach

Športový riaditeľ Ján Valach.

Prvú ligu vymenil za tretiu, ale zostáva so Saganom. Vidím v tom veľký význam, tvrdí Valach

Športový riaditeľ Ján Valach. (Autor: Pierre Baguette cycling/ facebook)
Športový riaditeľ Ján Valach.
Športový riaditeľ Ján Valach. (Autor: Pierre Baguette cycling/ facebook)
Miroslav Kováčik|3. máj 2024 o 07:30

Ján Valach vidí potenciál v tíme Pierre Baguette cycling.

Bol pri úspechoch Petra Sagana či už na klubovej alebo reprezentačnej úrovni. Po rokoch sa však športový riaditeľ JÁN VALACH vracia na Slovensko, hoci priznal, že mal aj ponuku zostať v najvyššej cyklistike.

Niekdajší reprezentant kývol na ponuku kontinentálneho tímu Pierre Baguette cycling, kde ho čakajú iné výzvy než počas pôsobenia v tímoch Tinkoff, Bora-Hansgrohe či naposledy TotalEnergies.

"Vidím v tom veľký význam a príležitosť, ako pomôcť slovenským pretekárom. Motivuje ma to, nabral som optimizmus a novú radosť do práce," povedal.

Ako vnímate to, že Peter Sagan bude opäť jazdiť za slovenský tím?

Peter nám zapadol do koncepcie, pretože popri horskej cyklistike absolvuje v rámci prípravy aj nejaké preteky na ceste. Po debatách s ním sme sa zhodli, že by to bol pre neho správny priestor a sme veľmi radi, že sme sa dohodli.

Potvrdil nám to začiatkom decembra, čo bolo trochu neskôr, ale dali sme sa do boja a v priebehu januára a februára sme dali dokopy tím.

Peter je výborný športovec a skromný človek. Na pretekoch, kde bude s nami, sa všetko mení. Bude na nás upriamená väčšia pozornosť, tlak a budeme sa musieť prezentovať čo najlepšie. Sme na to pripravení.  

V rozhovore sa dozviete

  • Aké sú momentálne ambície tímu Pierre Baguette?
  • Bude Sagan lídrom na pretekoch Okolo Maďarska?
  • Akú úroveň majú slovenskí jazdci tohto tímu?
  • Aké zázemie má tím v porovnaní s Duklou Banská Bystrica?
  • Ktorým zahraničným tímom sa chcú inšpirovať?
  • Aký je Juraj Sagan športový riaditeľ?

Aké sú momentálne ambície tímu Pierre Baguette?

Chceme predvádzať dobré výkony, k čomu nás motivuje aj zázemie, ktoré máme. Ja som v posledných rokoch pôsobil najmä vo World Tour tímoch a je pomerne ľahké kopírovať tie podstatné veci, ktoré tam fungovali.

Vďaka nim môžu pretekári dosiahnuť dobré výsledky.  Ako tím máme osobných trénerov, kliniku a tiež spolupracujeme s Národným športovým centrom ohľadom testovania. Všetkým bodom prípravy venujeme pozornosť.  

Aký to bude pre vás skok, keďže prvú ligu ste vymenili za tretiu?

Dlhý čas som strávil v najvyššej cyklistike a boli to pekné chvíle. S Petrom sme boli na najväčších pretekoch, čo bolo istým spôsobom stresujúce.

Zvažoval som, čo bude ďalej. Mal som aj ponuku zostať, ale vybral som si cestu, ktorá je pre mňa pohodlnejšia. Zároveň v tom vidím veľký význam a príležitosť, ako pomôcť slovenským pretekárom.

Motivuje ma to, nabral som optimizmus a novú radosť do práce.

Peter Sagan mal pre zdravotné problémy dvojmesačný tréningový výpadok. Bude napriek tomu v Maďarsku lídrom vášho tímu?

Pôjdeme krok za krokom, tam to nemôžeme lomiť cez koleno. Potenciál v sebe má a bude otázne, ako sa bude cítiť. Na druhej strane, tím okolo neho je dosť silný na to, aby sme aspoň trochu mútili vodu v každej etape.

Zostava tímu Pierre Baguette cycling na pretekoch Okolo Maďarska 2024.
Zostava tímu Pierre Baguette cycling na pretekoch Okolo Maďarska 2024. (Autor: Pierre Baguette cycling/ facebook)

Ako sa zmenil počas svojej kariéry?

Odjazdil si to najlepšie a dnes je to vyzretý človek, ktorý má už iný pohľad na veci. Jeho kariéra bola neskutočná a teraz dáva energiu do toho, čo ho baví viac. Ja som rád, hoci na horských bicykloch som s ním nikdy nebol. 

Obdivujem ho, ako sa do toho pustil, hoci horská cyklista sa od doby, keď ju jazdil on, veľmi zmenila. Pomáha tiež slovenskej cyklistike účasťou v našom tíme a netreba zabúdať ani na Detskú tour Petra Sagana.

Ako hodnotíte ostatných slovenských cyklistov v tíme Pierre Baguette?

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Prvú ligu vymenil za tretiu, ale zostáva so Saganom. Vidím v tom veľký význam, tvrdí Valach