FIFA: DOBRÉ ÚČTY ROBIA DOBRÝCH PRIATEĽOV AJ VO FUTBALE

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)
Peter Cuninka|16. feb 2018 o 14:45

BRATISLAVA (SFZ/pš) - Vážne futbalové témy na svetovom fóre, to bola scéna konferencie FIFA na najvyššej úrovni v hlavnom meste Ománu Muscate.

Slovenský futbalový zväz na summite zastupovali viceprezident pre štátnu reprezentáciu Karol Belaník a zástupca generálneho sekretára pre operatívne riadenie Peter Dedík. "Viaceré body bohatého programu sa nás bezprostredne dotýkali," povedal po návrate Dedík.

FIFA zvažuje možnú zmenu schémy konania mládežníckych šampionátov – momentálne sa konajú MS 17 a MS 20 pre tímy mladých mužov a žien každé dva roky. "Nový návrh hovorí o turnaji každoročne a to pre kategóriu do 18 alebo do 19 rokov pre obe pohlavia a so zvýšeným počtom účastníkov," uviedol Dedík. Konkrétne, turnaj chlapcov by mal 48 účastníkov, dievčat 24. "Podporujeme tento návrh, korešponduje aj s filozofiou UEFA. Pokiaľ ide o stanovenie vekovej kategórie, či do 18 alebo do 19 rokov, to nie je podľa nás rozhodujúce. Logická väčšia náväznosť je pri 18-ročných, väčšina zväzov preto favorizuje tento vekový limit."

Zástupcovia zväzov pri tejto debate otvorili aj tému vytvorenia medzinárodného kalendára, respektíve asociačných termínov aj pre mládežnícke národné tímy. "Toto sa nás veľmi dotklo, vzhľadom na to, že máme v reprezentáciách už legionárov, stalo sa, že nám ich zahraničné kluby na zraz neuvoľnili. Vyjadrili sme sa jednoznačne za zavedenie asociačných termínov a s tým súvisiacimi pravidlami," pokračoval slovenský funkcionár.

Progres ženského futbalu v celosvetovom meradle vníma FIFA pozitívne, preto predstavila návrh na vytvorenie novej súťaže pre ženské národné tímy podľa vzoru Ligy národov, ktorú pripravila UEFA. Prvá divízia by sa hrala naprieč planétou, zaradili by do nej 16 družstiev, Európa by mala 6 miesteniek. Nižšie divízie by sa hrali na kontinetoch, v Európe by boli 16-členné. Plánovaný prvý ročník je datovaný k roku 2020, FIFA navrhuje každoročný turnaj, ale "my a väčšina zväzov preferuje dvojročné cykly."

Veľmi vážnou témou bola kompenzácia nákladov klubov, ktoré vychovali futbalistu, ten následne počas kariéry prestupuje a čiastky odstupného vplyvom doby astronomicky stúpajú. FIFA spočítala, že za rok 2017 vydali kluby za prestupy 6,4 miliardy amerických dolárov (v roku 2012 2,7 miliardy...) pričom spomínaný princíp tzv. "solidarity payment", tvoriaci 5 percent, predstavoval 318 miliónov dolárov. Reálne zaplatených však bolo len 64 miliónov, zvyšných 254 miliónov sa "vyparilo." Práve sem upriamili pozornosť účastníci summitu. "To číslo nevyplatených peňazí je dychvyrážajúce. Úlohou FIFA je sfunkčniť mechanizmus platieb, aby sa k peniazom za výchovu dostali všetci tí, ktorým prináležia. Problém je totiž v dvoch rovinách: jednak ten, že veľké kluby jednoducho príslušnú čiastku neuhradia, ale i ten, že menšie kluby ani nevedia, že majú na ne nárok na základe nejakého princípu," na vážnu tému má SFZ svoj názor. "Centralizovať platby pod egidou FIFA na jednom účte, odkiaľ by prostredníctvom členských zväzov peniaze prešli až ku konečným užívateľom, teda klubom. Pravda, to si vyžaduje dokonalú databázu každého hráča a presne stanovené kritériá, koľko ktorému klubu, podieľajúcemu sa na výchove hráča, prináleží. Dobré účty robia dobrých priateľov, musia však existovať jasné a transparentné pravidlá, potom bude celý systém na prospech futbalu."

Zaujímavá debata bola aj o naturalizácii hráčov. FIFA nevidí potrebu meniť momentálne fungujúce normy, podľa ktorých ak futbalista odohrá za seniorský A-tím čo len minútu v oficiálnom medzištátnom stretnutí, už nemôže reprezentovať inú krajinu. Napríklad Katar by však rád našiel spôsob, ako získať pre národný tím kvalitných hráčov, lenže spomínané pravidlo ho v aktivite brzdí. "Postoj FIFA je jasný. Na druhej strane, futbal nemôže nevnímať meniaci sa spoločenský vývoj, takže do budúcnosti sa nedajú vylúčiť prispôsobenia, ktoré by našli aj v tejto citlivej otázke vhodný kompromis," zamyslel sa Dedík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»FIFA: DOBRÉ ÚČTY ROBIA DOBRÝCH PRIATEĽOV AJ VO FUTBALE