Girone hrozí neúčasť v Lige majstrov, problém súvisí s Manchestrom City

Hráči Girony
Hráči Girony (Autor: TASR/AP)
SITA|15. máj 2024 o 14:52

Oba kluby majú spoločných vlastníkov

ŽENEVA. Európska futbalová únia (UEFA) ponúkla skupine investorov z Abú Zabí možnosť odpredaja anglického klubu Manchester City alebo španielskeho tímu FC Girona, aby mohli obe mužstvá v budúcej sezóne účinkovať v Lige majstrov.

Strešný orgán európskeho futbalu tým sleduje zabezpečenie pravidiel integrity v prípade klubov, ktoré majú spoločných vlastníkov.

Manchester City aj FC Girona patria do portfólia City Football Group, spoluvlastníkom španielskeho klubu je aj Pere Guardiola, teda brat trénera "The Citizens" Pepa Guardiolu.

Oba kluby navyše úzko spolupracujú, výsledkom čoho boli v minulosti hosťovania viacerých hráčov anglického družstva v Katalánsku.

Girona si v aktuálnej sezóne premiérovo vybojovala účasť v Lige majstrov. Predstaví sa v nej však iba vtedy, ak investori z Abú Zabí vyriešia záležitosti týkajúce sa vlastníctva oboch klubov do 3. júna.

V prípade, že nebudú dodržané pravidlá UEFA týkajúce sa vlastníckych štruktúr klubov, ktorých cieľom je chrániť pred tajnými dohodami v zápasoch, môže prísť tvrdý postih.

Jeden z tímov, Manchester City alebo FC Girona, by si tak namiesto LM zahral iba v Európskej lige. Prednosť má v takých prípadoch organizácia, ktorá vo svojej domácej ligovej súťaži skončí na vyššej priečke.

Podľa dokumentu UEFA má City Football Group, ktorá vlastní podiel v trinástich kluboch po celom svete vrátane 100-percentného v Manchestri City a 47-percentného v Girone, v podstate dve možnosti.

CFG by mohla vyriešiť problém predajom akcií nezávislej tretej strane a znížením vlastníckeho podielu v jednom z klubov pod 30 percent, môže tiež previesť všetky akcií v jednom z klubov do tzv. slepého trustu, na ktorý by dohliadal panel vymenovaný UEFA.

S druhým modelom už UEFA má skúsenosti, keďže sa v tejto sezóne uplatňoval v prípade talianskeho AC Miláno a francúzskeho FC Toulouse.

Podobnú záležitosť ako v prípade Manchestru City a Girony by UEFA mohla teoreticky riešiť aj v prípade Manchestru United a OGC Nice, kde je tiež možný nevyriešený problém s vlastníckymi podielmi, pričom oba kluby by v budúcej sezóne mohli byť súčasťou Európskej ligy.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Liga majstrov»Girone hrozí neúčasť v Lige majstrov, problém súvisí s Manchestrom City