Genk s Hrošovským živí nádej na postup, Plzeň chce dosiahnuť šiestu výhru

Patrik Hrošovský.
Patrik Hrošovský. (Autor: TASR/LaPresse via AP)
TASR|14. dec 2023 o 00:00

Preview pred zápasmi 6. kola Európskej konferenčnej ligy.

BRATISLAVA. Futbalisti belgického tímu KRC Genk v kádri aj so Slovákom Patrikom Hrošovským nastúpia v záverečnom 6. kole Európskej konferenčnej ligy s cieľom zachovať si šancu na účasť vo vyraďovačke.

V štyroch skupinách je už o postupe rozhodnuté, hráči Plzne môžu v "céčku" zvíťaziť aj v šiestom dueli a ako jediný tím udržať v skupinovej fáze stopercentnú bilanciu.

Genk potrebuje zdolať srbský tím Čukarički o viac ako jeden gól a čakať na zaváhanie Ferencvárosu Budapešť. Maďarský šampión privíta už istého postupujúceho ACF Fiorentina.

Belgické mužstvo mohlo byť v lepšej pozícii, no v predchádzajúcom stretnutí prehralo práve na pôde "fialiek" 1:2. Podľa trénera Woutera Vranckena si zaslúžili bod:

"Je to škoda, pretože sme odohrali veľmi dobrý prvý polčas a vzhľadom na všetky naše šance sme mali ísť do prestávky s vedením. Dominovať tu počas 90 minút je prakticky nemožné. Druhý polčas nebol hrozný, ale hrali sme menej kvalitne," uviedol pre uefa.com.

Futbalisti Genku.
Futbalisti Genku. (Autor: TASR/LaPresse via AP)

Hráči Plzne chcú nadviazať na predchádzajúcich päť duelov a zostať stopercentní aj po domácom stretnutí s Astanou.

"Nie je to pre nás otázka života a smrti. Stále myslíme na to, že je to európska súťaž, určite dôjde k rotácii hráčov, budeme však chcieť doma vyhrať.

Zostava bude v porovnaní s predchádzajúcim ligovým zápasom určite zmenená a naozaj máme v hlavách to, že v nedeľu cestujeme do Olomouca," povedal kouč Miroslav Koubek.

Český zástupca sa na štvrtkový zápas naladil víťazne, keď cez víkend zdolal České Budějovice hladko 5:0. Skóre otvoril z penalty Slovák Erik Jirka.

"Dúfam, že nás prídu podporiť fanúšikovia a bude vypredaný štadión. Je to náš záverečný domáci zápas v skupine a myslím si, že dobrou pozvánkou je aj päť vyhratých duelov predtým. Dúfam, že to opäť zvládneme a pomôžu nám aj diváci," uviedol Jirka v rozhovore pre klubovú televíziu.

Pavel Šulc oslavuje gól.
Pavel Šulc oslavuje gól. (Autor: TASR/AP)

V C-skupine sú v hre o druhé postupové miesto ešte tri tímy, okrem Astany aj Dinamo Záhreb a FC Ballkani. Chorvátsky tím je v najlepšej pozícii, patrí mu druhé miesto a v prípade triumfu sa predstaví vo vyraďovacej časti EKL.

V "áčku" je už o postupujúcich rozhodnuté, isté miesto má Lille a Slovan Bratislava. V záverečných zápasoch sa rozhodne o víťazovi skupiny.

Francúzsky tím má jednobodový náskok a čaká ho Klaksvík, slovenský majster privíta Ľubľanu. V E-skupine ma istú miestenku vo vyraďovacej časti Aston Villa. O druhej rozhodne vzájomný duel medzi Legiou Varšava a AZ Alkmaar. Poľskému mužstvu stačí získať bod.

V H-skupine sú pred záverečným kolom v hre až tri tímy Fenerbahce Istanbul, Ludogorec Razgrad a FC Nordsjaelland.

Radosť futbalistov Fenerbahce Istanbul v zápase proti Trnave.
Radosť futbalistov Fenerbahce Istanbul v zápase proti Trnave. (Autor: TASR)

Turecký vicemajster je na treťom mieste, ale má rovnaký počet bodov ako druhý Razgrad a jeden stráca na vedúci Nordsjaelland. Vo štvrtok privíta Spartak a bude chcieť odčiniť vysokú prehru 1:6 z Dánska.

"Ospravedlňujeme sa všetkým fanúšikom. Fenerbahce urobí doma so Spartakom to, čo musí a postúpi zo skupiny," uviedol tréner Ismail Kartal. Trnava je na chvoste a v Turecku sa bude chcieť s EKL rozlúčiť triumfom.

Program 6. kola skupinovej fázy Európskej konferenčnej ligy

Štvrtok 14. decembra /časy v SEČ/:

A-skupina:

21:00 ŠK Slovan Bratislava - Olimpija Ľubľana

21:00 OSC Lille - KÍ Klaksvík

B-skupina:

21:00 Maccabi Tel Aviv - KAA Gent

21:00 Zorja Luhansk - Breidablik

C-skupina:

21:00 Viktoria Plzeň - FC Astana

21:00 Dinamo Záhreb - FC Ballkani

D-skupina:

21:00 Club Bruggy - Bodö/Glimt

21:00 FC Lugano - Besiktas Istanbul

E-skupina:

18:45 Legia Varšava - AZ Alkmaar

18:45 HŠK Zrinjski Mostar - Aston Villa

F-skupina:

18:45 KRC Genk - Čukarički

18:45 Ferencváros Budapešť - ACF Fiorentina

G-skupina:

18:45 PAOK Solún - HJK Helsinki

18:45 FC Aberdeen - Eintracht Frankfurt

H-skupina:

18:45 Fenerbahce Istanbul - FC Spartak Trnava

18:45 Ludogorec Razgrad - FC Nordsjaelland

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Konferenčná liga»Genk s Hrošovským živí nádej na postup, Plzeň chce dosiahnuť šiestu výhru