Rozpočet má 15-násobne menší ako PSG. Brest oslavuje historický úspech. Zaslúžene, vraví tréner

Radosť hráčov Stade Brest.
Radosť hráčov Stade Brest. (Autor: REUTERS)
TASR|20. máj 2024 o 11:45

Klub neskončil nikde v Ligue 1 vyššie ako na ôsmom mieste.

BREST. Na zoznam účastníkov skupinovej fázy futbalovej Ligy majstrov nečakane pribudol francúzsky tím Stade Brestois 29.

Bretónsky klub pritom doteraz nikdy neskončil v Ligue 1 vyššie ako na ôsmom mieste a nikdy tak nehral žiadnu európsku súťaž.

Brest sa posunul na konečnú 3. priečku až v záverečnom 34. kole, keď v nedeľu zvíťazil v Toulouse 3:0. Preskočil tak Lille, ktorý doma iba remizoval s Nice 2:2.

"Je pre mňa zložité opísať momentálne pocity. Ani ako hráč som nezažil podobné emócie," ťažko hľadal slová podľa AFP tréner Eric Roy, ktorý hrával stredopoliara v Marseille či Sunderlande.

Výpočet úspechov tímu s prezývkou "piráti" nie je veľmi dlhý. Najväčším môže byť triumf v druhej lige v roku 1981.

Ročný rozpočet klubu je 48 miliónov eur, pre porovnanie francúzsky šampión Paríž St. Germain má 700 miliónov.

"Presne pre toto milujeme futbal. Už som hráčom pogratuloval, keď mali istotu štvrtého miesta a kvalifikácie Ligy majstrov, no dokázali sme sa prebojovať ešte o priečku vyššie. Za predvedené výkony v sezóne sme si to určite zaslúžili," zdôraznil Roy.

Brest teraz musí nájsť stánok, kde bude zápasy najkvalitnejšej európskej súťaže hrávať. Jeho domovský Stade Francis-Le Blé s kapacitou 15.931 divákov kritériá nespĺňa.

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Francúzsko»Ligue 1»Rozpočet má 15-násobne menší ako PSG. Brest oslavuje historický úspech. Zaslúžene, vraví tréner