Lobotka ukázal, prečo ho chcú v Barcelone. Calzonu zaujal aj moderný stopér

Slovenský stredopoliar Stanislav Lobotka v zápase proti Nórsku.
Fotogaléria (26)
Slovenský stredopoliar Stanislav Lobotka v zápase proti Nórsku. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|28. mar 2024 o 15:00

Slovenskí futbalisti odohrali prvé zápasy v príprave na EURO 2024.

BRATISLAVA. Tréner slovenskej futbalovej reprezentácie Francesco Calzona síce povedal, že v marcových prípravných zápasoch mu nešlo o výsledky, no vďaka gólu Ondreja Dudu sa mu úvod prípravy na EURO hodnotil ľahšie.

Po prehre s Rakúskom 0:2 a nevýraznom prvom polčase zápasu proti Nórsku (1:1), sa dokázali slovenskí futbalisti skoncentrovať a zabránili tomu, aby rok 2024 začali dvoma prehrami bez streleného gólu.

Zámer talianskeho trénera bol jednoznačný. Chcel, aby jeho zverenci čelili kvalitným súperom a prezentovali sa hrou, ktorou sa budú snažiť uspieť aj na šampionáte v Nemecku (od 14. júna do 14. júla).

"Po štyroch mesiacoch, keď sme neboli spolu, som chcel vidieť v akom stave je mužstvo. Chcel som, aby sa čo najviac podobalo tomu z novembra.

Viem akceptovať aj prehru, no dôležité je, aby sme sa zlepšovali. Preto sme sa rozhodli hrať so súpermi, ktorí sú v rebríčku FIFA pred nami," povedal Calzona po zápase proti Nórsku.

Priznal, že by prijal konfrontácie aj s mužstvami, ktoré sú ešte na vyššej úrovni, no tie nechceli proti slovenskému tímu nastúpiť. "Asi ešte nepoznajú našu hodnotu," doplnil Calzona.

Nezvládnutý pressing otváral dvere

Prípravné zápasy sú často o skúšaní nových hráčov, ktorí sa postupne môžu zapracovať do reprezentácie. Necelé tri mesiace pred ME nie sú na to ideálny termín, no taliansky kouč nemal na výber.

Pre zranenia či iné okolnosti mu chýbalo toľko hráčov, že by z nich mohol vyskladať takmer celú jedenástku. Bolo badať, že to v hre Slovenska škrípe. 

Slovákom nevyšiel najmä prvý polčas zápasu v Nórsku. Vysoké napádanie, na ktorom si Calzona zakladá, nebolo v mnohých prípadoch dotiahnuté do konca a tým pádom bolo neefektívne. 

Domáci sa pomerne ľahko dostávali cez prvú tretinu ihriska a nezvládnutý pressing súpera im následne doprial viac priestoru na útočenie.

Fotogaléria: Nórsko - Slovensko (prípravný zápas na EURO 2024)

Naopak, slovenská rozohrávka bez Škriniara, Vavra či Lobotku, ktorý nastúpil v druhom polčase, viazla a po jednom z takýchto zaváhaní nasledoval zbytočný rohový kop, po ktorom súper skóroval. 

"Prvý polčas bol veľmi zlý. Vyzeralo to, ako keby sme sa len teraz spoznali. Hrali sme ďaleko od seba, veľmi nízko a veľa sme toho súperovi dovolili.

Také negatívne čísla sme ešte nemali. Ale hráči sú rozumní a zoberú si zo zápasu to pozitívne. Na druhej strane sa mi páčilo, ako zareagovali v druhom polčase a robili presne to, čo od nich žiadam," povedal Calzona.

Najlepší bol mladý obranca

Prípravné zápasy proti Rakúsku a Nórsku mnoho naznačili. Slováci na EURO 2020 od víťazného gólu Milana Škriniara v úvodnom zápase proti Poľsku už nevystrelili na bránku, no podobný scenár by nemal nastať.

Ukazuje sa tiež nezastupiteľná rola Stanislava Lobotku a uplynulé zápasy možno vyriešili aj polemiku ohľadom dlhodobej reprezentačnej absencie. 

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Lobotka ukázal, prečo ho chcú v Barcelone. Calzonu zaujal aj moderný stopér