Mladých Slovákov na úvod ME preveria Švédi. Ideme od zápasu k zápasu, hovorí Németh

Slovenskí futbalisti do 17 rokov.
Slovenskí futbalisti do 17 rokov. (Autor: Slovenský futbalový zväz)
TASR|19. máj 2024 o 12:24

Slovenských futbalistov do 17 rokov čakajú majstrovstvá Európy na Cypre.

BRATISLAVA. V pondelok sa na Cypre začína európsky šampionát do 17 rokov (20. mája - 5. júna) aj s účasťou slovenských futbalistov.

S ubúdajúcim časom do ich prvého zápasu so Švédskom (utorok 21. mája o 17.00 SELČ v Paralimni) rastie v tíme napätie a túžba pobiť sa o čo najlepšie výsledky, postup do štvrťfinále by bol obrovský úspech.

Ďalšími súpermi zverencov trénera Branislava Fodreka na ME sedemnástok budú v základnej C-skupine rovesníci z Talianska (piatok 24. mája o 17.00 SELČ v Achnase) a Poľska (pondelok 27. mája o 17.00 SELČ v Achnase).

"Určite už nejaké napätie tam je. Na druhej strane, snažíme sa ostať pokojní a brať to ako každý iný medzištátny zápas. Samozrejme, vieme, že sú to majstrovstvá Európy, ale tešíme sa na ne," citoval útočníka Lucasa Németha oficiálny web SFZ.

V tejto chvíli pozornosť reprezentačného výberu do 17 rokov smeruje na súboj proti súperovi zo Švédska.

"Ideme od zápasu k zápasu. Momentálne sa sústreďujeme a pripravujeme na prvý zápas. Uvidíme, ako nám vyjde a potom začneme prípravu na ďalší zápas," vysvetľuje stredopoliar Šimon Vlna.

"Na prvý zápas sme pripravení, aj keď určite to bude pre nás niečo nové. Na šampionát sa ale teším a verím, že môžeme uhrať dobré výsledky," pokračoval Vlna, ktorý sedemnástku doviedol na šampionát z kvalifikácie v pozícii kapitána družstva.

Odhodlanie popasovať sa o čo najlepší výsledok na Cypre neskrýva Samuel Kováčik, ktorý vinou zranenia chýbal pri úspešnom marcovom ťažení sedemnástky turnajom druhej fázy kvalifikácie majstrovstiev Európy.

"Určite sa netreba báť. Čakajú nás rovnakí chalani ako sme my. Ideme na majstrovstvá s pokorou a vôľou odmakať celý zápas," uviedol hráč Legie Varšava.

Reprezentanti do sedemnásť rokov sa pred odletom na európsky šampionát zišli v stredu v dopoludňajších hodinách v Dunajskej Strede, do dejiska odleteli v nedeľu. V kompletnom zložení je však sedemnástka len od piatku, keď sa k tímu pripojil už aj Samuel Malame Lusale.

Zo štyroch štvorčlenných skupín postúpia do štvrťfinále prvé dva tímy. Pre tímy na tretích a štvrtých miestach skupín sa šampionát končí. Titul obhajujú mladí Nemci.

Zápasy finálového turnaja sa budú hrať na šiestich štadiónoch (3x Larnaka, Achnas, Limassol, Paralimni). Finále je na programe 5. júna na Alphamega Stadium v Limassole.

Slovenská 17-ka pred jedenástimi rokmi na domácich ME postúpila do semifinále a vybojovala si miestenku na MS v SAE. Na štadiónoch v Dubnici nad Váhom a v Žiline odohrala pamätné zápasy proti Rakúsku (1:0), Švajčiarsku (2:2), Švédsku (0:0) a Taliansku (0:2).

Nominácia SR 17 na ME

brankári: Sebastián Zajac (TS Podbeskidzie Bielsko-Biala), Dávid Kalanin (SK Slavia Praha), Adrián Malovec (US Cremonese)

obrancovia: Šimon Mišiak (MŠK Žilina), Marek Okál (MŠK Žilina), Dominik Balog (ŠK Slovan Bratislava), Tobias Daniel (FC Spartak Trnava), Martin Hlavatý (FC Petržalka), Martin Turanský (FC Spartak Trnava)

stredopoliari: Daniel Osman (Standard Liege), Martin Bačík (MFK Ružomberok), Kristián Pavol Stručka (MŠK Žilina), Šimon Vlna (AKA Burgenland), Filip Trello (FC Spartak Trnava), Nathan Udvaros (FC DAC 1904 Dunajská Streda)

útočníci: Samuel Kováčik (Legia Varšava), Samuel Malama Lusale (Crystal Palace), Dávid Bukovský (FC Spartak Trnava), Lucas Benjamin Németh (SK Slavia Praha), Denis Valko (FC DAC 1904 Dunajská Streda), Jakub Pira (FC Baník Ostrava)

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Reprezentácie»Mladých Slovákov na úvod ME preveria Švédi. Ideme od zápasu k zápasu, hovorí Németh