Futbal spája všetkých, gól túži dať každý

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)
Peter Cuninka|5. júl 2017 o 09:00

BRATISLAVA (SFZ/PETER CUNINKA)

31. máj 2017 Bratislava – Tieto dni patria najpopulárnejšej kolektívnej hre. V rámci Európskeho futbalového týždňa Špeciálnych olympiád v Karlovej Vsi zorganizovali Futbalový deň na podporu mladých športovcov s mentálnym postihnutím. Hráčov prišiel povzbudiť aj ambasádor Special Olympics Slovakia Filip Šebo.

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)

Európsky futbalový týždeň Špeciálnych olympiád organizujú od 27. mája do 4. júna vo vyše 40 krajinách. Počas daného týždňa sa do 450 podujatí zapojí viac ako 45 000 športovcov, pričom Európsky futbalový týždeň je jednou z najdôležitejších častí projektu rozvoja futbalu hnutia Špeciálnych olympiád. Od roku 2000 ho podporuje aj UEFA a na Slovensku SFZ. Tento rok sa do neho zapojili také kluby ako Real Madrid, Bayern Mníchov či Olympique Marseille. Hoci je futbal najobľúbenejším športom na svete, odhaduje sa, že iba jeden z 500 ľudí s mentálnym postihnutím má možnosť hrať túto hru. ,,Európsky futbalový týždeň Špeciálnych olympiád dáva možnosť prejaviť svoju vášeň a lásku k futbalu a rozdeliť sa o pocit radosti z hry, ktorú prežívajú rovnako zdraví, tak aj mentálne postihnutí športovci,“ hovorí Eva Gažová, národná riaditeľka Special Olympics Slovakia. ,,Futbal je hra všetkých bez rozdielu a my sa s radosťou zapájame do všetkých aktivít, ktoré sú určené deťom s mentálnym postihnutím,“ dodal Vladimír Lupták, koordinátor Grassroots projektov Slovenského futbalového zväzu.

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)

Na Slovensku sa v rámci tohto výnimočného týždňa uskutočnia zápasy unifikovaných futbalových tímov, v ktorých sa stretnú miešané mužstvá športovcov Slovenského hnutia špeciálnych olympiád a ich zdraví partneri. ,,Na tomto futbalovom dni sme sa sústredili na deti do veku 12 rokov. Program pre mladých športovcov s mentálnym postihnutím podporovaný spoločnosťou Metlife je takým mostíkom medzi programom pre deti vo veku 2 až 7 rokov a programom špeciálnych olympiád pre deti staršie ako 12 rokov,“ zdôraznila Eva Lysičanová, prezidentka Special Olympics Slovakia.

Malí športovci z Bratislavy, Bytče, Púchova a Považskej Bystrice si deň plný aktivít a hier na ihrisku v Karlovej Vsi užili naplno. ,,Hrávam hlavne hádzanú, ale s kamarátmi aj futbal. Veľmi sa mi tu dnes páčilo, na takomto veľkom ihrisku som ešte nebol,“ usmial sa Paľko Šľapka zo Spojenej školy internátnej v Považskej Bystrici. ,,Som veľmi rád, že sa organizujú takéto podujatia, pri ktorých sa deti s mentálnym postihnutím dostávajú viac do povedomia. Zakaždým ukážu, akých skvelých výkonov sú schopní,“ pochválil športovcov ambasádor Special Olympics Slovakia Filip Šebo.

Special Olympics Slovakia

Hnutie špeciálnych olympiád vzniklo na Slovensku v roku 1993 s cieľom poskytovať celoročný cyklus súťaží a tréningov v športových disciplínach ako atletika, plávanie, gymnastika, futbal, volejbal, cyklistika, zjazdové lyžovanie, bežecké lyžovanie, tenis, stolný tenis, kolieskové korčule, pozemný hokej, boccia, krasokorčuľovanie a iné. Združuje 42 klubov, 15 športových odvetví, 3 300 športovcov, 120 rodinných príslušníkov, 1 200 dobrovoľníkov. Special Olympics Slovakia je členom Special Olympics International a Slovenského olympijského výboru.

Logo Special Olympics tvorí päť postáv v kruhu, ktorý reprezentuje svet. Postavy sú symbolom športovca, rodiča, trénera, podporovateľa a dobrovoľníka, lebo len vďaka spolupráci všetkých uvedených dokáže hnutie špeciálnych olympiád napĺňať svoj cieľ.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Futbal spája všetkých, gól túži dať každý