Švédska súťaž nezavedie VAR. Rešpektujeme rozhodnutie klubov, hovorí šéf zväzu

Prezident švédskej futbalovej asociácie Fredrik Reinfeldt.
Prezident švédskej futbalovej asociácie Fredrik Reinfeldt. (Autor: REUTERS)
REUTERS|26. apr 2024 o 22:10

Až osemnásť elitných klubov povedalo, že nechcú, aby sa systém VAR zaviedol.

ŠTOKHOLM. Predseda Švédskeho futbalového zväzu (SvFF) Fredrik Reinfeldt uviedol, že švédska najvyššia liga sa nebude snažiť zaviesť systém videoasistenta rozhodcu (VAR) po tom, čo kluby vyjadrili svoj nesúhlas s touto technológiou.

Systém VAR sa v ligách, v ktorých bol zavedený, neustále dostáva do centra kontroverzií, pričom sťažnosti sa týkali rozsiahlej analýzy tesných ofsajdov až po oneskorenia, ktoré sa často predlžujú o niekoľko minút.

V júli 2023 švédska profesionálna futbalová liga, ktorá zastupuje kluby v dvoch najvyšších švédskych futbalových divíziách, uviedla, že väčšina klubov v krajine "aktívne nesúhlasí" so zavedením VAR.

Kluby vo švédskej Allsvenskan musia byť aspoň z 51-percentnej časti vlastnené svojimi fanúšikmi.

"Ak som dobre počítal, máme 18 elitných klubov a dva okresy, ktoré povedali, že nechcú zaviesť VAR," povedal Reinfeldt, bývalý predseda švédskej vlády, v rozhovore pre noviny Aftonbladet, ktorý bol uverejnený vo štvrtok.

"Rešpektujeme to. Preto sme na predchádzajúcom zasadnutí rady reprezentantov nepredložili žiadny návrh o VAR a nepredpokladám to ani v budúcnosti. Stojím si za rešpektovaním demokratických pravidiel hry."

Reinfeldt, ktorý minulý rok povedal, že VAR je "budúcnosť", bol za svoj postoj k tejto otázke kritizovaný fanúšikmi.

Päťdesiatosemročný šéf uviedol, že v čase, keď vyslovil tieto pripomienky, sa diskutovalo o tom, že UEFA by mohla zaviesť povinnú implementáciu VAR.

"Podľa toho, čo som počul, si to teraz nemyslím, takže potom je rozhodnutie na nás," dodal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbal»Ďalšie súťaže»Švédska súťaž nezavedie VAR. Rešpektujeme rozhodnutie klubov, hovorí šéf zväzu