Najväčší trejd uzávierky. Prečo predala Philadelphia Girouxa tak lacno?

Claude Giroux.
Claude Giroux. (Autor: SITA/AP)
Šimon Čop|20. mar 2022 o 18:45

Claude Giroux opustil Philadelphiu po presne tisícke odohratých zápasov.

PHILADELPHIA. Philadelphia Flyers je od soboty oficiálne bez kapitána. Claude Giroux bol podľa očakávaní vytrejdovaný.

Získali ho Florida Panthers. Ich útok bude ešte viac strašiť súperov. Kanadský útočník ho ešte prehĺbi, dá nové možnosti, ako skórovať, a Panthers sa zdajú, že by sa pokojne mohli stať víťazom Stanley Cupu s najofenzívnejšou taktikou za dlhé roky.

Spolu s Claudeom Girouxom sa do slnečného štátu sťahujú forvardi Connor Bunnaman a German Rubcov, ako i voľba v piatom kole draftu 2024.

Flyers na oplátku získali útočníka Owena Tippetta, výber v prvom kole draftu 2024 a treťom kole draftu 2023.

Už na prvý pohľad je jasné, že z Girouxa mohla Philadelphia vyťažiť viac. Okolnosti však nahrali Floride a Cats sa radujú z hviezdneho prírastku za lacnú cenu.

Slová vďaky

Claude Giroux opúšťa organizáciu, ktorá ho v roku 2006 draftovala do NHL z celkového 22. miesta. Lúči sa okrúhlymi číslami – v drese „letcov“ odohral tisíc stretnutí so ziskom deväťsto bodov.

V NHL debutoval v ročníku 2007/08. Od sezóny 2009/10 bol stálou súčasťou mužstva a v ročníku 2012/13 ho Flyers vymenovali za svojho kapitána.

„Vždy náš kapitán. Vždy legenda Philly. Vždy Flyer.“ Týmito slovami sa s Girouxom rozlúčil klub na sociálnych sieťach a priložil spomienkové video.

"Bolo to určite jedno z najťažších rozhodnutí, ktoré sme museli ako klub urobiť, keďže pokračujeme bez nášho kapitána," vyhlásil prezident pre hokejové operácie a generálny manažér Flyers Chuck Fletcher.

"Fanúšikovia Flyers videli, ako Claude počas svojej kariéry v organizácii vyrástol z talentovaného mladíka na výnimočného lídra. Claudeove schopnosti prevyšuje len jeho súťaživosť a vôľa každý deň sa zlepšovať, či už na tréningu alebo v zápase.

Navždy zostane špeciálnou súčasťou rodiny Flyers. Želáme Claudeovi a jeho rodine len to najlepšie v jeho ďalšej kariére."

V novom pôsobisku dostal od manažmentu vrelé privítanie. Panthers si môžu byť istý jednou vecou – hrať za nich bude rád. Sám si ich vybral.

"Claude je už viac ako desať rokov jedným z najkomplexnejších hráčov v Národnej hokejovej lige," povedal generálny manažér Floridy Bill Zito.

"Počas svojho pôsobenia vo Philadelphii preukázal svoje elitné vodcovstvo a pracovnú morálku a my sme nadšení, že môžeme v našich radoch privítať hráča jeho kalibru.“

Zito je v role manažéra klubu len druhý rok. Už teraz sa však ukazuje ako jeden z najtalentovanejších vo fachu. Keby bol Giroux povestným posledným dielikom do skladačky, už za tak krátky čas by dokázal prevýšiť všetkých manažérov v histórii organizácie. Nikto z nich totiž ešte nevyhral Stanley Cup.

Bol podceňovaný

Claude Giroux je dlhé roky hviezdou, avšak nikdy nedosiahol kalibru Sidneyho Crosbyho, Patricka Kanea či Connora McDavida.

Patril však medzi najlepších hráčov ostatnej dekády. Medzi sezónami 2010/11 a 2019/20 boli produktívnejší ako on len traja hráči – Patrick Kane, Sidney Crosby a Alexander Ovečkin.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Najväčší trejd uzávierky. Prečo predala Philadelphia Girouxa tak lacno?