Farma sa nekoná. Päť dôvodov, prečo si Slafkovského nechali v NHL

Juraj Slafkovský sa raduje so spoluhráčmi (Montreal Canadiens).
Juraj Slafkovský sa raduje so spoluhráčmi (Montreal Canadiens). (Autor: SPORTNET - SÉBASTIEN GERVAIS)
Šimon Čop|8. nov 2022 o 15:35

Jednotke posledného draftu by zajtra mal oficiálne začal platiť kontrakt.

MONTREAL. Je to na 99 percent isté. Juraj Slafkovský by mal v noci z utorka na stredu odohrať desiaty zápas v NHL, čo znamená, že mu začne platiť prvý rok nováčikovského kontraktu.

Je to méta, na ktorú sa zameriavali hokejoví fanúšikovia na Slovensku i v Montreale. Ak by ho Canadiens po deviatom dueli v zámorskej profilige poslali na „farmu“, zrejme by sa odtiaľ v sezóne 2022/23 už nevrátil a jeho zmluva by začala platiť až od budúceho ročníka.

Dôvodov na jedno či druhé rozhodnutie by sa našlo dosť. Generálny manažér Kent Hughes i lodivod mužstva Martin St. Louis neustále prízvukovali, že ich rozhodnutie bude založené výhradne na tom, aké ovocie prinesie o niekoľko rokov.

Zdá sa teda, že Slafkovský farmu nutne nepotrebuje a naďalej bude získavať skúsenosti v najlepšej hokejovej lige sveta.

Prakticky to znamená, že ak bude celý rok v NHL, zarobí si minimálne 950 tisíc dolárov ročne. V AHL má ročný plat 82 500 dolárov. Jeho najvyšší možný zárobok je 4 450 000 dolárov ročne.

Rekordnú zmluvu, jej bonusy a štruktúru sme vysvetľovali v júli.

Päť dôvodov, prečo

Prečo sa zrodilo rozhodnutie ponechať Slafkovského v NHL? Hráva len niečo cez jedenásť minút na stretnutie, zatiaľ nedostal príležitosť odohrať celý duel po boku hviezd.

Nie je to tak, že mu výhradne pomohla suspendácia Josha Andersona a Habs boli nútení. Naopak, veď do AHL namiesto Slováka poslali Rema Pitlicka.

Premyslený verdikt sa zrodil po zvážení mnohých faktorov. Zahŕňajú Slafkovského góly, trénerovu filozofiu, historické skutočnosti či víziu novej zmluvy.

Nadmerná produkcia

Juraj Slafkovský má v Montreale veľmi obmedzenú rolu. Väčšinu času trávi vo štvrtej formácii, v presilových hrách dostane priestor len zriedka.

Napriek tomu je produktívny. Strelil už tri góly – viac z jeho tímu dali len Nick Suzuki a Cole Caufield (obaja po osem). Asistencie mu zatiaľ chýbajú, no to by sa mohlo zmeniť, keby ho Martin St. Louis ako tréner zaradil do lepšej lajny.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Farma sa nekoná. Päť dôvodov, prečo si Slafkovského nechali v NHL