Bolo to hlúpe, až zákerné. Pánik trafil do hlavy krajana, ktorý ležal na ľade

RIchard Pánik v drese Pardubíc
RIchard Pánik v drese Pardubíc (Autor: HC Dynamo Pardubice/ facebook)
Miroslav Kováčik|17. apr 2024 o 12:00 (aktualizované 17. apr 2024 o 13:25)

Richard Pánik nezvládol emócie v zápase Pardubice - Třinec.

BRATISLAVA. Sezónu začal v drese Třinca, v ktorom patril k najproduktívnejším hráčom. Na konte mal štrnásť gólov, teda viac, ako v základnej časti dosiahli napríklad jeho krajania Marko Daňo či Libor Hudáček.

V januári bol však Richard Pánik súčasťou nečakanej výmeny medzi adeptmi na titul v českej extralige. Svojimi výkonmi zaujal Dynamo Pardubice, ktorého ho získalo z Třinca výmenou za Davida Ciencialu.

"Bolo tam viac faktorov, ktoré mi nesadli. Myslím si však, že sme sa rozišli v dobrom. Třinec získal skvelého hráča. Pardubice mňa, a tak snáď budú všetci spokojní," povedal skúsený slovenský hokejista.

Situácia sa napokon vyvinula tak, že sa práve tieto mužstvá dostali do finále.

V prvom zápase bolo Pánika na ľade vidno. Odohral najviac spomedzi útočníkov Pardubíc (16:39 min, pozn.), no v závere zaujal v negatívnom zmysle.

Súper sa nedal vyprovokovať

Pardubice sa v tretej tretine snažili zmazať tesný náskok súpera, no doplatili na vlastnú nedisciplinovanosť. Z posledných ôsmich minút zápasu hrali v plnom počte dokopy len 79 sekúnd. 

V čase, keď plynuli záverečné sekundy trestu Tomáša Hyku a Pardubice sa chystali na záverečný tlak, putoval na trestnú lavicu aj Pánik. 

Jeho vylúčenie bolo smolné, keď pri snahe získať puk zasiahol hokejkou tvár Patrika Hrehorčáka. Dobre vedel, že 48 sekúnd pred koncom klesli šance jeho tímu na minimum a neodpustil si hlúpy, až zákerný zákrok.

Keď odchádzal na trestnú lavicu, ľavou nohou trafil hlavu Hrehorčáka, ktorý ležal na ľade a kontroloval si, či po zákroku hokejkou nemá krvavé zranenie.

VIDEO: Úmyselný zákrok Richarda Pánika na Patrika Hrehorčáka

Z opakovaných záberov je vidno jasný úmysel zasiahnuť súpera.

"Faul je neoddiskutovateľný. Hokejka v tvári, neviem čomu sa Pánik diví... Potom je tam pohyb smerom do hlavy," hovoril spolukomentátor ČT Sport.

Rovnako to pochopil aj kanadský obranca Třinca Adam Smith, ktorý sa pustil do Pánika a chcel pomstiť zákrok na Hrehorčáka. Situáciu však ustál bez bez toho, aby dostal aj on trest a pripravil Třinec o presilovú hru.

Hostia v posledných sekundách Pardubice k ničomu nepustili a v súboji o Masarykov pohár si po víťazstve 2:1 pripísali na konto prvý dôležitý bod. 

VIDEO: Zostrih z 1. finálového zápasu Pardubice - Třinec

Dostal pokutu

Pánik po prestupe do Pardubíc zažil v zápase proti Třincu už jeden nepríjemný incident, keď sa po súboji s ním sezóna skončila pre Jakuba Jeřábka.

Nešťastne spadol na jeho nohu. Český hokejista utrpel otvorenú zlomeninu holennej a lýtkovej kosti a musel sa podrobil operačnému zákroku.

V tomto prípade však na rozdiel od prvého finále nešlo o úmysel, čo potvrdil aj Jeřábek: "Moje zranenie bola nešťastná náhoda, nikomu nič nevyčítam."

Za úmyselný zákrok na Hrehorčáka musí Pánik zaplatiť pokutu.

"Disciplinárna komisia posúdila kontakt ako akt nešportového správania a vzhľadom na minimálnu intenzitu kontaktu sa rozhodla uložiť finančný trest," uviedol predseda disciplinárnej komisie Viktor Ujčík.

Zaostáva za očakávaniami

Pánikovi tohtoročné play-off zatiaľ nevychádza podľa predstáv, keďže v deviatich zápasoch zaznamenal len dva góly a jednu asistenciu. Oproti základnej časti, v ktorej nastrieľal 20 gólov, zaostáva za očakávaniami.

Pardubice prehrali doma prvý zápas série prvýkrát od roku 2012 a pokiaľ chcú ukončiť 12-ročné čakanie na titul, potrebujú v stredu zabrať. Prípadné manko 0:2 na zápasy by sa už len veľmi ťažko doháňalo.

Naopak, Třinec je po historickom obrate proti Sparte na víťaznej vlne. Uspel v posledných piatich zápasoch, na čom má veľkú zásluhu aj brankár Ondřej Kacetl.

Proti Pardubiciam vytiahol za stavu 1:2 v oslabení fantastický zákrok. Na Lukáša Radila zívala prázdna bránka, no Kacetl sa v poslednej chvíli stihol presunúť a ľavým betónom zabránil domácemu útočníkovi vyrovnať.

VIDEO: Ondřej Kacetl a jeho skvelý zákrok proti Pardubiciam

"Je to výborný brankár, ktorý na sebe pracuje počas celej sezóny. V play-off sa dokáže ešte viac namotivovať, vytiahne niečo extra," povedal o ňom ešte pred začiatkom série slovenský útočník Miloš Roman.

"Je v laufe, to je jasné, ale myslím si, že táto akcia nebola o ňom. Mal som to na dlhú hokejku, puk sa mi trochu postavil a snažil som ho čo najviac zdvihnúť. Bohužiaľ, nepodarilo sa mi to," povedal Radil.

Ďalší zápas finálovej série je na programe v stredu v Pardubiciach.

"Je to finále. Všetko len začína, takže nie je dôvod lámať palicu. Ak však chceme pohár, tak musíme nájsť cestu, ako Třinec zdolať. Musíme premieňať šance, potom to bude úplne o inom," dodal Radil.

Pavúk play-off českej extraligy

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Česko»Česká hokejová extraliga»Bolo to hlúpe, až zákerné. Pánik trafil do hlavy krajana, ktorý ležal na ľade