Ramsay si spomenul na deviatku s Bostonom. Hráme o šampionát, prízvukuje Okuliar

Slovenskí hokejoví reprezentanti zľava Oliver Okuliar, Alex Tamáši a Marek Hrivík sa radujú po strelení gólu počas domáceho turnaja Kaufland Cup Slovensko – Nórsko.
Slovenskí hokejoví reprezentanti zľava Oliver Okuliar, Alex Tamáši a Marek Hrivík sa radujú po strelení gólu počas domáceho turnaja Kaufland Cup Slovensko – Nórsko. (Autor: TASR)
Nikola Baďová|13. dec 2023 o 23:15

Stretnutie sledovalo 5490 divákov.

BRATISLAVA. „Get the puck, keep the puck, shoot the puck,“ pravidelne opakuje tréner Craig Ramsay. 

Slovenskí hokejisti sa tohto hesla do bodky držali. „Získaj puk, podrž ho a vystreľ,“ znie v preklade krédo kanadského trénera. 

V prvom zápase na turnaji Vianočný Kaufland Cup 2023 deklasovalo Slovensko súpera z Nórska 9:0.

Diváci v hľadisku vytvárali výbornú atmosféru a pri skóre 9:0 si pýtali desiatku. Slová pesničky Vianoce od skupiny Iné Kafe, ktorá hrala po každom strelenom góle, už poznali naspamäť. 

Výborná efektivita

Ramsay tentoraz nepotreboval na striedačke žiadne tabletky na tlak, bol spokojný s výkonom tímu a užíval si odozvu z celkom pekne zaplnených tribún. 

FOTO: Momentky zo zápasu Slovensko - Nórsko

Na snímke radosť hokejistov Slovenska po strelení gólu počas zápasu Slovensko – Nórsko na domácom turnaji Kaufland Cup v Bratislave v stredu 13. decembra 2023. FOTO TASR - Pavel Neubauer



- Slovensko šport hokej reprezentácia
- Kaufland Cup turnaj príprava MS 
- SR Nórsko BAX
Na snímke zľava Peter Zuzin (Slovensko) a  Martinsen Jesper Lilleberg (Nórsko) bojujú o puk počas zápasu Slovensko – Nórsko na domácom turnaji Kaufland Cup v Bratislave v stredu 13. decembra 2023. FOTO TASR - Pavel Neubauer



- Slovensko šport hokej reprezentácia
- Kaufland Cup turnaj príprava MS 
- SR Nórsko BAX
Na snímke v popredí Alex Tamáši (Slovensko), vľavo Michael Nygard - Brandsegg (Nórsko) a v pozadí Patrik Bačik (Slovensko) bojujú o puk počas zápasu Slovensko – Nórsko na domácom turnaji Kaufland Cup v Bratislave v stredu 13. decembra 2023. FOTO TASR - Pavel Neubauer



- Slovensko šport hokej reprezentácia
- Kaufland Cup turnaj príprava MS 
- SR Nórsko BAX
Na snímke uprostred Matej Kašlík (Slovensko), vpravo Max Krogdahl a v pozadí Sander Vold-Engebrathen (obaja Nórsko) bojujú o puk počas zápasu Slovensko – Nórsko na domácom turnaji Kaufland Cup v Bratislave v stredu 13. decembra 2023. FOTO TASR - Pavel Neubauer



- Slovensko šport hokej reprezentácia
- Kaufland Cup turnaj príprava MS 
- SR Nórsko BAX
Na snímke hore zľava tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay, jeho asistent Peter Frühauf a uprostred Róbert Lantoši počas zápasu Slovensko – Nórsko na domácom turnaji Kaufland Cup v Bratislave v stredu 13. decembra 2023.  FOTO TASR - Pavel Neubauer



- Slovensko šport hokej reprezentácia
- Kaufland Cup turnaj príprava MS 
- SR Nórsko BAX
Na snímke vpravo Peter Zuzin (Slovensko) strieľa gól počas zápasu Slovensko – Nórsko na domácom turnaji Kaufland Cup v Bratislave v stredu 13. decembra 2023. FOTO TASR - Pavel Neubauer



- Slovensko šport hokej reprezentácia
- Kaufland Cup turnaj príprava MS 
- SR Nórsko BAX
Na snímke slovenskí hokejoví fanúšikovia povzbudzujú počas zápasu Slovensko – Nórsko na domácom turnaji Kaufland Cupv Bratislave v stredu 13. decembra 2023. FOTO TASR - Pavel Neubauer



- Slovensko šport hokej reprezentácia
- Kaufland Cup turnaj príprava MS 
- SR Nórsko BAX
Na snímke druhý vľavo Patrik Lamper (Slovensko) sa raduje po strelení gólu počas zápasu Slovensko – Nórsko na domácom turnaji Kaufland Cup v Bratislave v stredu 13. decembra 2023. FOTO TASR - Pavel Neubauer



- Slovensko šport hokej reprezentácia
- Kaufland Cup turnaj príprava MS 
- SR Nórsko BAX
Na snímke vľavo Patrik Lamper (Slovensko) strieľa gól počas zápasu Slovensko – Nórsko na domácom turnaji Kaufland Cupv Bratislave v stredu 13. decembra 2023. FOTO TASR - Pavel Neubauer



- Slovensko šport hokej reprezentácia
- Kaufland Cup turnaj príprava MS 
- SR Nórsko BAX
Na snímke zľava Patrik Lamper (Slovensko) a Kristian Sjödahl Östby (Nórsko)í bojujú o puk  počas zápasu Slovensko – Nórsko na domácom turnaji Kaufland Cupv Bratislave v stredu 13. decembra 2023. FOTO TASR - Pavel Neubauer



- Slovensko šport hokej reprezentácia
- Kaufland Cup turnaj príprava MS 
- SR Nórsko BAX
Na snímke slovenskí hokejoví reprezentanti zľava Oliver Okuliar, Alex Tamáši a Marek Hrivík sa radujú po strelení gólu počas domáceho turnaja Kaufland Cup Slovensko – Nórsko v Bratislave 13. decembra 2023. FOTO TASR - Pavel Neubauer



- Slovensko šport hokej reprezentácia
- Kaufland Cup turnaj príprava MS 
- SR Nórsko BAX

„Hrali sme dobre, rýchlo, bavili sme sa hokejom. V minulosti sme odohrali viacero zápasov, keď sme mali problém streliť gól, a dnes padal do bránky jeden puk za druhým. Môžeme si to chvíľu užiť, ale potom sa už musíme pripraviť na ďalší zápas," vravel 72-ročný Kanaďan. 

Tréner na slovenskej lavičke zalovil v pamäti, aby našiel podobné divoké výsledky v bohatej kariére. 

„Keď som hrával, dali sme aj 13 alebo 14 gólov. Pamätám si tiež, že sme dostali deväť od Bostonu Bruins v play off, ale na druhý deň sme vyhrali 5:2. Vždy je pekné, keď dáte veľa gólov."

„Nepamätám si takýto zápas. Možno som deväť gólov v zápase dostal, ale nedal,“ zasmial sa Oliver Okuliar. 

VIDEO: Zostrih zápasu Slovensko - Nórsko

Rozmanitý menoslov strelcov

Slovenskí hráči sa na ľade bavili. Do vedenia sa dostali už v štvrtej minúte. „Mali sme dobrý vstup. Stále chceme hrať našu hru, aj keď hráme 9:0 alebo 7:0. Niekedy je ťažké sa na to sústrediť,“ priznal Peter Cehlárik. 

„Dobre sme sa nastavili a každý si plnil svoje veci, ktoré mal a góly prichádzali. Zápas sme si užívali viac a viac. Keď vyhrávate po prvej tretine štyri nula, tak sa vám hra ľahšie, pretože nie je na vás tlak,“ doplnil Okuliar. 

Tréner Ramsay sa mohol spoľahnúť na stabilné opory v útoku. Dva góly zaznamenal Peter Cehlárik, po jednom pridali Hrivík, Mudrák, Čacho, Okuliar, Tamáši, Zuzin a Lamper. 

„Každý jeden hráč v reprezentácii môže dať gól. Ukazuje sa dôvera v hráčov, ktorých tréner vybral. Každý má šancu sa ukázať. Snažíme sa strieľať viac dopredu,“ komentoval menoslov dvojgólový strelec.

Puk pre sviatočného strelca

Premiérovému reprezentačnému strelcovi, Dávidovi Mudrákovi, najskôr gól nepripísali. Hrivík však vedel, že strelu netečoval a spoluhráčovi puk predvídavo vzal.

„Vôbec som si nebol istý, či som to bol ja. Veľmi si prvý gól cením a som rád, že mi Marek zobral puk. Nedávam veľa gólov, takže ma to veľmi teší. Bolo to krásne dať gól pred plnou halou,“ opísal Mudrák. 

V bráne si čisté konto udržal Stanislav Škorvánek. Najkritickejšie momenty zažil iba niekoľko sekúnd pred záverečným hvizdom. 

„Chceli sme Škorvánkovi pomôcť, ale na konci sme vymýšľali. Nóri mali šance. Som rád, že to brankár chytil,“ uviedol Róbert Lantoši.

„V posledných sekundách som myslel na to, aby sme nedostali gól. Boli tam i zákerné veci a nechcel som, aby sa náš brankár zranil,“ priznal Okuliar. 

Krutá prehra

Slovenskí hokejisti prízvukovali, že aj napriek jednoznačnému výsledku, zápas proti Nórsku nebol jednoduchý. 

„Vy ste čakali takéto víťazstvo?“ opýtal sa s úsmevom novinárov Cehlárik. 

„Nečakal som takýto zápas. Nóri na rannom rozkorčuľovaní vyzerali dobre. Som prekvapený, že nám to “ľahko“ napadalo do brány. Pre Nórov je to krutý výsledok, ale pre nás dobrý. Do zápasu sme šli pripravení a sústredení. Nóri síce jazdili dobre, ale nám to tam napadalo. 

Neskôr sme začali trochu vymýšľať, nahrávali sme si do prázdnej brány. Prešli sme na mentalitu – ja nahrám tebe a ty nahráš mne. Musíme sa sústrediť a neupúšťať z našej hry,“ priznal Lantoši. 

„Vôbec to nebolo ľahké tak, ako to vyzeralo. Nóri boli rýchli, napádali a dohrávali súboje. Bolo to náročné. Som rád, že nám skoro všetko vyšlo. Každá strela si našla miesto v bráne. Ak by sme takto pokračovali, bol by som veľmi rád,“ dodal Mudrák. 

Myslia na šampionát

Slovenskí hokejisti naposledy vyhrali rozdielom deväť gólov v roku 2006, keď v prípravnom zápase zdolali taktiež Nórsko 11:2. Vtedy sa gólom blysol i Viliam Čacho starší, otec terajšieho útočníka, ktorého vyhlásili za hviezdu zápasu. 

Vysoké víťazstvo však zverenci Craiga Ramsayho rýchlo hodia za hlavu. „Končí to dnes o polnoci. Do polnoci sa tešíme a potom je nový deň,“ prezradil Cehlárik. 

„Hráme o miestenky na majstrovstvá sveta. Každý zápas sa hrá šesťdesiat minút,“ prízvukoval Okuliar. 

Najbližšie slovenských hokejistov preveria Lotyši, bronzoví medailisti z posledného šampionátu. 

„Verím, že Lotyši budú kvalitný súper a viac nás preveria. Prial by som si, aby sme hrali lepšie a kvalitnejšie zápasy, ktoré nás posunú ďalej. Rád by som hral v druhej skupine zápasy proti Čechom a Švédom," vyslovil želanie Cehlárik. 

Severská kríza

Nórski hokejisti odohrali posledný medzištátny zápas na majstrovstvách sveta v Lotyšsku, keď prehrali so Slovenskom 1:4. 

Nórsky hokejový zväz v lete oznámil, že pre finančné problémy ruší všetky reprezentačné akcie v druhej polovici roka s výnimkou mládežníckych a účasti žien na MS. Situácia v nórskom hokeji sa však trochu stabilizovala a mužstvo mohlo vycestovať na turnaj.

„Ekonomiku už máme pod kontrolou, vieme, čo si môžeme dovoliť, hoci rok 2024 bude pre nás ťažký. Sme radi, že môžeme nastúpiť proti kvalitným súperom, pre mladých hráčov je to dobrá skúsenosť. 

Výsledok ma však sklamal, lebo na šampionáte v Rige sme hrali solídne proti všetkým a boli sme spokojní. Myslel som si, že to bude tesnejšie, ale žiaľ, vôbec sme nestíhali. Slováci boli rýchlejší, silnejší, rozdiel bol príliš veľký," hodnotil tréner Nórov Tobias Johansson.

Turnaj pokračuje vo štvrtok zápasom Nórsko - Lotyšsko a vyvrcholí v piatok o 18.00 súbojom Slovákov proti Lotyšom.

Tabuľka turnaja Vianočný Kaufland Cup 2023

Poradie

Krajina

Zápasy

V

VP

PP

P

Skóre

Body

1.

Slovensko

1

1

0

0

0

9:0

3

2.

Lotyšsko

0

0

0

0

0

0:0

0

3.

Nórsko

1

0

0

0

1

0:9

0

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Ramsay si spomenul na deviatku s Bostonom. Hráme o šampionát, prízvukuje Okuliar