Historické finále na Spiši je realitou. Rozhodlo šťastie i chuť vyhrať, myslí si Wojnar

Radosť hráčov Spišskej Novej Vsi po víťazstve a postupu do finále
Fotogaléria (27)
Radosť hráčov Spišskej Novej Vsi po víťazstve a postupu do finále (Autor: TASR)
Svjatoslav Dohovič|17. apr 2024 o 09:15

Spišská hokejová rozprávka pokračuje.

SPIŠSKÁ NOVÁ VES. Na jednej strane smutná rozlúčka s fanúšikmi, ktorí merali cestu na štadión súpera, oproti priam explózia radosti a neutíchajúce ovácie.

Až siedmy zápas rozlúskol tajničku semifinálovej série medzi Spišskou Novou Vsou a Košicami a tak, ako to bolo v tejto sérii pravidlom, ukázala sa sila domáceho prostredia.

Domácim sa v prvej tretine podarilo streliť dva pomerne šťastné góly, keď sa po závaroch pred bránkou presadili Adam Žiak a Branislav Rapáč a vyhnali z bránky Dominika Riečického.

Košičania v druhej tretine najprv využili presilovku a Joona Jääskeläinen strelil kontaktný gól, potom už s Jaroslavom Janusom v bránke ustáli v polovici zápasu oslabenie o dvoch hráčov.

Necelých deväť minút pred treťou sirénou dokonca po obrovskom tlaku strelil Michal Chovan vyrovnávajúci gól, ale lavička domácich si vzala trénerský challenge kvôli ofsajdu a uspela.

Gól neplatil a aj to nakoplo domácich k tomu, že dokázali ubrániť tesný náskok a na konci sa radovali z historického postupu do finále.    

Fotogaléria zo zápasu HK Spišská Nová Ves - HC Košice, 7. zápas semifinále play-off Tipos extraligy

Parádna séria

Tréner domácich Vlastimil Wojnar po zápase priznal, že Spišská nebola lepším mužstvom.

„Dnes sme vyhrali najmä vďaka srdcu a bojovnosti. Neboli sme lepším mužstvom, polovicu zápasu sme boli pod neustálym tlakom. Boli sme pred zápasom určite nervózni, tlak z domáceho prostredia určite bol, ale chlapci to ustáli, bola tam veľká vnútorná sila.

Rozhodli šťastie, domáce prostredie a chuť vyhrať,“ hodnotil siedme semifinále Wojnar.

Podľa košického trénera Dana Cemana odohralo jeho mužstvo jednoznačne najlepší zápas v Spišskej Novej Vsi z celej semifinálovej série.

„Nemyslím si, že by sme mohli hrať oveľa lepšie. Odohrali sme skvelý zápas. Skvelú prácu dnes odviedol ich brankár a niektoré veci dnes jednoducho fungovali proti nám.“

Obaja tréneri sa zhodli, že semifinálová séria bola parádna. „Nemohli sme divákom ponúknuť tesnejšiu a vyrovnanejšiu sériu. Oba tímy veľmi tvrdo bojovali a je škoda, že v tejto sérii musel ostať jeden porazený, lebo obe mužstvá do toho dali všetko.

V prvom rade chcem zablahoželať Spišiakom a ich trénerskému štábu, majiteľom a vedeniu za skvelú sezónu,“ povedal Ceman.

Nadviazal na neho jeho náprotivok Wojnar: „Obrovský kredit treba dať aj Košiciam. Bola to parádna séria, mala grády, nasadenie, nehral sa žiadny extra defenzívny hokej. Všetkých sedem zápasov malo veľkú úroveň.“

VIDEO: Zostrih 7. zápasu semifinále medzi Spišskou Novou Vsou a Košicami

Sila domáceho prostredia

„Je to úžasné. Znova sme prepísali históriu, znova sme ten klub posunuli o krok dopredu. Pocity sú skvelé. Klobúk dole pred Košicami, aký zápas tu odohrali. Dnes boli mierne lepší. Štyridsať minút nás dusili, ale ukázali sme charakter.

Brankár Suro to zavrel. Naozaj klobúk dole aj pred spoluhráčmi. Aj hráči, ktorí tu robili body a boli zvyknutí hrať skôr dopredu, dnes ukázali srdce a zabojovali za svoje mužstvo,“ opísal prvé pocity autor víťazného gólu a kapitán Branislav Rapáč.

Napokon sa aj v siedmom zápase ukázalo, že najväčšou výhodou celej série bol domáci ľad.

„Celý rok sme kvôli tomu makali, vyhrali sme tu sedemnásť zápasov v rade. Na domácom ľade sme boli suverénne najlepším tímom a ten siedmy zápas dom bol bonus. Je to neuveriteľný ošiaľ. Ďakujem  ľuďom, že tu prišli, že si to užili spolu s nami.

Myslím si, že s tým rozpočtom a s tou organizáciou aká sme, je to celé šialené. Musíme si to užiť do poslednej kvapky,“ zdôraznil Rapáč, ktorý podľa vlastných slov krotil v kabíne eufóriu. „Snažil som sa to ukľudniť, aby žiadne oslavy neboli, môžeme oslavovať na konci sezóny,“ dodal s úsmevom. 

Aj podľa nečakaného hrdinu, brankára Filipa Surák, ktorého pomerne prekvapujúco poslali tréneri do bránky do zápasu o všetko, napokon rozhodla výhoda domáceho prostredia:

„Košice dnes odohrali veľmi dobrý zápas. Takou našou bojovnosťou a húževnatosťou sme to ale nakoniec urvali na našu stranu.“

Finále najlepších fanklubov

„Potrebujeme vyhrať ešte ďalšie štyri zápasy, aby sme túto krásnu sezónu dokončili. Musíme sa na nich dobre pripraviť, nič podceniť. Hrajú perfektný hokej celé play off. Majú o pár zápasov v nohách viac, ale myslím si, že vo finále to nikto riešiť nebude,“ hovorí útočník Martin Bakoš smerom k finále s Nitrou, ktoré sa začne v piatok na spišskonovoveskom ľade.

Pre Rapáča bude finále špecifické. V Nitre zažil podľa vlastných slov doteraz najkrajšiu sezónu v kariére, keď s ňou pred piatimi rokmi postúpil rovnako do finále.

„Treba mať rešpekt pred Nitrou, vyradili prvého, vyradili druhého. Je tam eufória a tam sa hrá veľmi ťažko. Je to 50 na 50, ale určite dnes nekončíme a chceme to vyhrať.

Nitre fandím v každej sérii, keď nehrá proti mne. Je neskutočné ako tam mesto žije hokejom. Čo sa týka diváckej stránky, tak sa vo finále stretávajú dva najlepšie možné kluby,“ dodal Rapáč.

Podľa trénera Wojnara bude aj vo finále, rovnako ako v semifinále s Košicami, veľkým faktorom domáce prostredie.

„Majú veľkú kvalitu, hoci sa to možno počas sezóny na ich výsledkoch až tak neukazovalo. Všetci vidia, že v tom play off, sa zomkli a prešli nielen kvalifikáciou cez Trenčín, ale aj cez Poprad a Michalovce.

Ťažký súper, ťažko sa hrá u nich vonku a zase sa to bude asi rozhodovať doma. Verím, že to bude kvalitný hokej a hlavne budú plné zimáky, čo je pre hokej to najpodstatnejšie.“ 

Pavúk play-off Tipos extraligy

(Autor: Sportnet)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Slovensko»TIPOS extraliga»Historické finále na Spiši je realitou. Rozhodlo šťastie i chuť vyhrať, myslí si Wojnar