Duchene stal hrdinom Dallasu, víťazným gólom napodobnil klubové legendy

Matt Duchene oslavuje gól
Matt Duchene oslavuje gól (Autor: TASR/AP)
TASR|18. máj 2024 o 13:59

Kanadský útočník rozhodol až v 92. minúte zápasu s Coloradom.

NEW YORK. Kanadský hokejista Matt Duchene bol hrdina Dallasu Stars, ktorý postúpili v sobotu do finále Západnej konferencie zámorskej NHL.

V šiestom semifinále vyhrali hostia na ľade Colorada Avalanche 2:1 po predĺžení a kanadský útočník rozhodol až v 92. minúte. Sériu rozhodol gólom vo viacnásobnom extračase len ako štvrtý hráč v histórii klubu.

Pred Duchenem ukončili predĺženie za podobných podmienok za Stars/Minnesota North Stars len Brenden Morrow (4. predĺženie, 6. konferenčné semifinále 2007/08 proti San Jose), Brett Hull (3. predĺženie, 6. finále, 1998/99 proti Buffalu), Joe Nieuwendyk (3. predĺženie, 4. štvrťfinále 1998/99 proti Edmontonu).

Pre trénera Dallasu Petra DeBoera to bola sedemnásta víťazná séria vyraďovačky, čo je druhý najvyšší počet medzi aktívnymi kormidelníkmi. O jednu viac má len Jon Cooper z Tampy Bay.

V šiestom stretnutí rozhodla aj Florida, ktorá prešla druhý rok za sebou cez Boston, tentokrát o jedno kolo neskôr. Rozhodujúci gól prišiel 93 sekúnd pred záverečnou sirénou v podaní obrancu Gustava Forslinga.

Podarilo sa mu to ako prvému zadákovi v histórii Panthers, celkovo to dokázal spomedzi obrancov naposledy Cody Ceci z Edmontonu v 7. zápase konferenčného štvrťfinále v sezóne 2021/22 proti LA Kings.

Brankár "panterov" Sergej Bobrovskij zaznamenal siedmy sériu rozhodujúci triumf v kariére, čo je štvrtý najvyšší počet spomedzi aktívnych brankárov. Viac majú na konte len Marc-Andre Fleury (16), Andrej Vasilevskij (13) a Jonathan Quick (10).

Jeho tím čaká v ďalšej fáze New York Rangers, s ktorým sa stretne v play off druhýkrát v histórii a premiérovo po 27 rokoch. V sezóne 1996/97 naň nestačil 1:4 na zápasy.

Za Boston strelil premiérový gól vo svojom 25. zápase play off Pavel Zacha. Jeho tím vsietil v každom z posledných piatich zápasov ukončenej série proti Floride dva alebo menej gólov.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»NHL»Duchene stal hrdinom Dallasu, víťazným gólom napodobnil klubové legendy