Hviezda Pohraníc Farkaš hral aj za repre: Hamšík bol fajn chalan

(Zdroj: obfz.sk, Autor: Mária Gyuricová)
Peter Cuninka|30. okt 2017 o 20:40

NITRA (ObFZ Nitra/MARTIN KILIAN ml.)

O ohromnej futbalovosti Imricha Farkaša sa básni každú nedeľu. No jeho príbeh pozná len málokto. Sezóna Pohraníc je zatiaľ šedá. Teda, nie tak celkom. Svieti Imrich Farkaš. Vždy, keď nastúpi, jeho zeleno-bieli kumpáni vetria tri body. V mladosti pravý obranca dnes radšej tvorí, každá akcia ide cez neho. Doma je prorokom, modlou fanúšikov. Aj slepý vidí, že má nahraté. Veď predsa bol aj v re... Pŕ. Poďme na to pomaly.

S HROŠŠOM V TRIEDE
Vidieť okná u Farkašovcov nerozbité, to bol občas zázrak. Dvor patril len a len lopte. Imrich senior mastil štvrtú ligu za Bánovce, takže keď Imrich junior začal chodiť, nemal priveľmi na výber. V siedmich ho otec prihlásil do predprípravky FC Nitra. A Imro našiel vo futbale sám seba. Postavili ho na pravú obranu, čím mu ušili post na dvadsať rokov. Z postrannej čiary si Farkaš spravil autodráhu. Hybaj hore, centruj, hybaj dole, bojuj. "Vzadu výborný brankár Lukáš Hroššo, v strede Miloš Šimončič, hore Roman Sloboda, spoluhráči aj spolužiaci," prezrádza. Aj on vychodil bájnu základku na Tulipánovej. "Žiak som bol len priemerný, bavila ma síce matika, no slovenčina a fyzika vôbec nie," porehotal sa. A načo by sa učil do noci? Veď…

HRAL ZA REPREZENTÁCIU
Tati, mami, som v repre, v ušiach zabzučalo Farkašovým rodičom v roku 2004. Odborníci Ivan Hucko a Ladislav Hudec si všimli, že tréner mladšieho dorastu Nitry Vladimír Pucher má na pravej obrane chlapca rýchlejšieho než vlastný tieň. Z Farkaša sa tak stal reprezentant do sedemnásť rokov. "Na tie časy spomínam úplne najradšej. Vyhrali sme turnaj v Poľsku a na Ukrajine sme pred 10-tisíc ľuďmi skončili druhí," vytiahol perličku. Komu Imrich nabíjal? Juraj Piroska, Tomáš Hanzel, Tomáš Ďubek by vám vedeli povedať. A istý Marek Hamšík takisto. "Jednoznačne najlepší futbalista, s ktorým som kedy hral. Mal prehľad, techniku, všetko, navyše bol fajn chalan. Dodnes o sebe vieme, vídavame sa na Donovaloch, vždy sa pozdravíme, zakývame si," hovorí nám s tónom ako keby vraví, čo mal dnes na obed.

Reprezentácia U17 z roku 2004. Pozrite do horného radu – kto má deviatku a dvojku?

(Zdroj: obfz.sk, Autor: Imrich Farkaš)

KOLENO, ČLENOK
Kde sa stala chyba? "Bolelo ma koleno, ťahalo sa so mnou od sedemnástich. Priznám sa, prišiel aj pokles formy. A dnes už ani bohém nie som," narovinu riekol Farkaš. V FC Nitra bol od siedmich do devätnástich. Zrazu sa začali rozdávať profizmluvy. "Vtedy sa to vo mne zlomilo. Nejako to nevyšlo, začal som s otcom podnikať, máme stavebnícku firmu FAMELY," vysvetlil. Farkaš nebol prvý ani posledný, komu vlak s veľkým futbalom unikol. Na turistiku po kraji sa vydal presne pred desiatimi rokmi. "Druhá liga na Lapáši ma bavila, skoro každý pondelok som sa našiel v zostave kola MY Nitrianskych novín, ktoré čítam dodnes. Hrávali sme dobré zápasy v Košiciach, Michalovciach, Rimavskej Sobote…" hrdí sa. Marián Süttö ho zavolal do Ludaníc, štvrtú ligu hral aj za Topoľníky. Tam bol kráľom. "V Topoľníkoch som zažil päť krásnych rokov. Ako futbalisti sme tu boli varení-pečení, pamätám si na dobrú atmosféru a dlhý zoznam príjemných ľudí na čele s predsedom Lajosom Veselovským. A aj finančne sme sa mali dobre," netají „Farky“. Všetkému dobrému je raz koniec, aj zlaté časy v Topoľníkoch pominuli. Jedna jar za Vráble, dve a pol sezóny v Palárikove. Roky plynuli, kosti boleli. Ozval sa členok. "Opäť som musel ísť na artroskopiu a ďalšiu operáciu. Našťastie sa všetko vyriešilo, dnes ma môžu kopať, koľko len chcú," rehoce sa Imrich. Ale niekde sa predsa bolo treba rozohrať.

POHRANICE!
August 2016. Pohranice po rokoch obnovili futbal a hneď prvou posilou vystrašili celý okres. Imrich Farkaš vymenil treťoligové Palárikovo za vôňu domova. "Išiel som do ôsmej ligy a mal som menšie predsudky. Ale čo už, iné mi neostávalo, pretože sa mi dá ťažko skĺbiť futbal s robotou, svoje povinnosti vo firme nemôžem hodiť na nikoho iného," priznal. Super kauf vlial "Pográňu" nové krvinky, v prvom zápase sťal Tajnú 7:0, Farkaš dal dva góly a vyšlo mu skoro všetko, tlieskalo 150 divákov. Bola séria aj šiestich výhier po sebe, ale s favoritmi sa zväčša prehrávalo, preto piate miesto. V lete sa Pohraničania na reorganizačnej vlne zviezli do siedmej ligy. Žiadne pravé orechové zatiaľ nehľadajte, prehier je už osem, ale hlavne, že zvládli derby proti Hosťovej a Dolným Štitárom. "Trpíme na útočníka a zbytočné chyby vzadu. Ale chlapci sa snažia, na tréningu sa vieme zísť aj v trinástich, kouč Pišta Hók hral ligu za Nitru a mladým chlapcom vie poradiť. Nehráme žiadnu Ligu majstrov, úroveň je adekvátna súťaži, ale musím povedať, že ma milo prekvapili rozhodcovia. Čakal som horších, podobných, na akých som zvyknutý z tretej ligy. S arbitrami zatiaľ nebol problém, pískajú len to, čo je," tlieska tvorivý stredný záložník a keď tréner Hók práve nehrá, tak stopéra. "No behám už pomaly všade," ozrejmil.

(Zdroj: obfz.sk, Autor: Mária Gyuricová)

Imrich Farkaš je v Pohraniciach za cára, ďaleko najlepší futbalista. Nič proti nikomu – ale čo zmôže sám vojak v poli? "Pohranice by sa ťažko opúšťalo, no zmenu dresu mi radia aj diváci. Uvažujem nad zimným prestupom, Martin Ševčík ma lanári na Lapáš, avšak viac ma lákajú Čeľadice s Martinom Hamadom, dobre sa s ním poznám. Uvidíme, čo bude," nechal sa počuť muž, ktorý by po mesačnom tréningu stíhal aj s treťou ligou.

A stále môže. Veď má len tridsať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Hviezda Pohraníc Farkaš hral aj za repre: Hamšík bol fajn chalan