Radivojevič s ďalším výnimočným zápisom, z Európanov to dokázal iba Hedman

Talentovaný slovenský hokejista Luka Radivojevič po skončení MS hráčov do 18 rokov 2024.
Talentovaný slovenský hokejista Luka Radivojevič po skončení MS hráčov do 18 rokov 2024. (Autor: TASR)
Peter Vretenička|6. máj 2024 o 16:50

Syn bývalého hráča NHL si rozšíril zoznam zaujímavých míľnikov.

ŽILINA. Dva roky po sebe hral slovenský výber na majstrovstvách sveta do 18 rokov o medaily, čo sa odzrkadlilo v zložení All-Star tímu šampionátu.

Minulý rok bol jeho súčasťou center Dalibor Dvorský, tento rok obranca Luka Radivojevič.

Obidvoch hráčov okrem spomínaného ocenenia spája tiež skutočnosť, že sa pred dosiahnutím plnoletosti rozhodli svoje hokejové zručnosti zdokonaľovať vo Švédsku.

Tohtosezónny progres 17-ročného Radivojeviča je obdivuhodný, nakoľko sa mu podarilo prekonať niekoľko zaujímavých míľnikov. 

Výnimočný gólový zásah

Talentovaný Slovák zamieril v roku 2021 do mesta Örebro na severe Európy z Trenčína a práve na trenčianskom štadióne zažiaril v auguste minulého roka počas Hlinka Gretzky Cup. Fanúšikovia boli z jeho výkonov nadšení, vynikal rozohrávkou, prehľadom v hre a elitným korčuľovaním.

Počas štyroch zápasoch turnaja nazbieral päť bodov (0+5), viac ich v histórii podujatia zo slovenských obrancov nazbieral iba Šimon Nemec, ktorý si pripísal 6 bodov (1+5) počas strieborného ťaženia v roku 2021.

Kým Nemec vtedy v tímovej produktivite skončil na siedmom mieste, Radivojevič obsadil druhé miesto hneď za 6-bodovým Tomášom Pobežalom.

Vzhľadom na výnimočné výkony mu tréner Ivan Feneš dal šancu v reprezentácii do 20 rokov. Tejto šance sa vekom stále dorastenec zhostil naplno, nakoľko sa na juniorské MS nielenže prebojoval, ale podával na nich na svoj vek nadštandardné výkony.

Dokonca sa stal vo veku 16 rokov, 11 mesiacov a 26 dní najmladším skórujúcim slovenským obrancom v histórii šampionátu a druhým najmladším strelcom celkovo. Mladší bol iba Marián Gáborík.

VIDEO: Šance Radivojeviča proti Nórsku a jeho rekordný gól

Prekonal rekord švédskej juniorky

Pri pohľade na Radivojevičovu klubovú sezónu zaujme v prvom rade fakt, že nastúpil na zopár zápasov švédskej mužskej najvyššej súťaže SHL. Skúsenosti naberal postupne, nastupoval na niekoľko striedaní. Jeho najvyšší čas na ľade bol 9:47.

Priestor však dostal aj počas play off, čím sa zaradil medzi 10. najmladších hráčov v celej histórii súťaže s odohraným zápasom vo vyraďovacej fáze.

Ešte pozoruhodnejšia bola jeho sezóna v juniorke, kde počas 43 duelov základnej časti nazbieral 33 bodov (4+29), pričom svojim 31. bodom prekonal ligový rekord v počte bodov obrancu spadajúceho do kategórie U17.

Historické bodovanie obrancov kategórie U17 vo švédskej juniorke

Navyše lepší bodový priemer dosiahli v minulosti súťaže z obrancov kategórie U17 len Adam Boqvist, Rasmus Dahlin, Erik Karlsson, Oliver Kylington a Elias Salomonsson.

Keďže juniorskú ligu prerástol, v tej budúcej sa očakáva jeho zapracovanie medzi mužov, s Örebro HK podpísal v januári nový dvojročný kontrakt.

Napodobnil Victora Hedmana

Na majstrovstvách sveta do 18 rokov vynechal pre chorobu úvodné stretnutie proti USA, no ani to mu nezabránilo so ziskom 6 asistencií vyhrať bodovanie tímu a zaradiť sa medzi päť najproduktívnejších obrancov šampionátu.

To je mimochodom ďalší zaujímavý zápis, nakoľko žiadny slovenský obranca nezískal na jedných MS 18-ročných viac ako 6 bodov a predtým sa stalo len v roku 2002, že bodovanie slovenského výberu ovládol bek.

Pre slovenský výber bol Radivojevič mimoriadne dôležitý, s priemerným časom 23 minút a 16 sekúnd na zápas bol najvyťaženejším hráčom. Režíroval presilovky, tvoril hru, získaval puky, dominoval vo výstupoch z obranného pásma a tiež vo vstupoch do útočnej tretiny.

Po skončení finálového zápasu bolo ho vyhlásili medzi členmi All-Star tímu šampionátu. Len po štvrtýkrát v histórii toto ocenenie získal obranca mimo nosného ročníka, ktorý môže na podujatí štartovať aj v ďalšom roku.

Obrancovia zaradení do All-Star MS 18-ročných mimo nosného ročníka

Pred ním sa to v tak mladom veku podarilo z európskych bekov iba Victorovi Hedmanovi, súčasnej hviezde Tampa Bay Lightning. Do exkluzívneho zoznamu patria aj Američania Cam York a Cole Hutson.

Všetci traja v nasledujúcom roku ocenenie obhájili. Uvidíme, či sa scenár zopakuje aj pri slovenskej nádeji.

Pre zaujímavosť, z útočníkov dokázali toto ocenenie v minulosti obhájiť Jack Hughes, Phil Kessel a Alexander Ovečkin.

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Radivojevič s ďalším výnimočným zápisom, z Európanov to dokázal iba Hedman