Mini Champions Liga Slovensko – vstupná brána do mládežníckych reprezentácií

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)
Peter Cuninka|29. okt 2017 o 08:00

NEMŠOVÁ (SFZ/PETER ZEMAN) – 13. ročník Mini Champions Liga Slovensko 2017 v znamení účasti viacerých adeptov na reprezentačný dres. Tréner Petrovič: "Tento turnaj ponúkol jedenásť až pätnásť hráčok, ktoré by ihneď mohli naskočiť do reprezentácie do 15 rokov."

Dva dni súperili najúspešnejšie mládežnícke tímy v kategórii chlapcov a dievčat v rámci 13. ročníka Mini Champions Liga Slovensko 2017 na ihrisku. V Nemšovej organizátori nezaostali za štandardom z minulých ročníkov, s celkovou účasťou tímov na turnaji vyjadril spokojnosť hlavný koordinátor grassroots projektov SFZ Vladimír Lupták. "Celkovo sa do súťaží zapojilo 83 družstiev chlapcov a dievčat. Tento ročník bol špecifický v tom, že štartovať v ňom mohli okrem prvoligových klubov, aj kluby druhej a tretej žiackej ligy. Týmto krokom sme chceli umožniť zapojiť sa aktívne do Mini Champions Ligy Slovensko aj klubom z nižších súťaží a umožniť im konfrontáciu s družstvami, s ktorými sa v svojich ligách stretnúť nemôžu. Do projektu tentoraz nevstupovali kluby z futbalových akadémií."

Nemšová privítala účastníkov turnaja tretí raz v rade. Napriek typickému októbrovému počasiu panovala v areáli počas dvoch dní príjemná športová atmosféra. "Minihrisko v Nemšovej je vo veľmi dobrom stave, aj preto sme zvolili osvedčenú adresu. Môžem povedať, že celá organizácia turnaja prebehla bez problémov," doplnil Vladimír Lupták a smerom k výkonom na ihrisku dodal: "Opäť sme sa mohli presvedčiť, že máme talentovanú mládež, videl som dvoch-troch veľmi šikovných chlapcov, verím, že čoskoro ich uvidíme aj na ďalších akciách v rámci projektov grassroots Slovenského futbalového zväzu."

Výkony na ihrisku neunikli pozornosti ani trénerom mládežnícjych reprezentácií. Pozitívne hodnotenie vystavil turnaju tréner ženských mládežníckych výberov SR Branislav Petrovič. "V minulom roku som sa na finálovom turnaji Mini Champions Ligy nezúčastnil, ale som rád, že môžem vidieť tímy súperice o celkové prvenstvo práve počas tohto ročníka v Nemšovej. Je tu čo vidieť, zaujali viaceré mladé hráčky, upútali ma individuálnymi výkonmi a je zaujímavé sledovať ich aj v rámci ďalších herných činností počas zápasov. Teším sa, že úroveň je v porovnaní s minulosťou vyššia a verím, že z toho bude v budúcnosti profitovať aj mládežnícka ženská reprezentácia."

Čo upútalo jeho pozornosť najviac? "Najmä technické finesy, ktoré dievčatá používajú v individuálnych herných činnostiach. Obchádzanie súpera, práca s loptou, kvalitná prihrávka. Fyzická pripravenosť nezvykne byť v tomto veku výraznou prednosťou, ale technické kvality ich predurčujú k tomu, aby z nich mohli v budúcnosti vyrásť rozdielové hráčky."

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)

Po takmoto vyjadrení sa logicky núka otázka, či si poznačil do notesa mená niektorých hráčok, ktoré v blízkej budúcnosti budú môcť obliecť slovenský mládežnícky reprezentačný dres. "V tomto roku ešte pracujeme s ročníkom 2003, už o týždeň máme kontrolný zraz a výber si zahrá proti Česku. Od januára už budeme pracovať s týmto ročníkom 2004 a aj v debatách s kolegami - trénermi pôsobiacimi v ženskom futbale sme sa zhodli, že tento turnaj ponúkol jedenásť až pätnásť hráčok, ktoré by mohli ihneď naskočiť do reprezentácie do 15 rokov a začať s nimi pracovať. Ich kvalitu považujem za výnimočný zjav v rámci slovenského ženského futbalu," dodal na záver kouč Branislav Petrovič.

Jeho slová sú azda najväčším komplimentom na adresu všetkých organizátorov, zúčastnených tímov a celkového kreditu turnaja Mini Champions Liga Slovensko 2017. Turnaja, ktorý je pre najtalentovanejšie futbalistky a mladých futbalistov vstupnou bránou do mládežníckych reprezentačných výberov SR.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Mini Champions Liga Slovensko – vstupná brána do mládežníckych reprezentácií