ObFZ Nitra: Epopeja zlatých rozhodcov

Peter Cuninka|5. mar 2018 o 20:10

NITRA (ObFZ Nitra/MARTIN KILIAN ml.)

Pre o deväť lídrov ochromený Tím rozhodcov ObFZ Nitra mal byť domáci turnaj labuťou piesňou a koncom zlatej hegemónie. Ba. Sedem zápasov, pätnásť gólov – zlato s váhou dvoch. Alebo štyroch: s týmto číslom vstúpili jančokovci-šimákovci do histórie.

Čísla nepustia – Západoslovenský futbalový zväz organizoval na prelome rokov 2017 a 2018 štyri halové turnaje, tri z nich vyhral ObFZ Nitra, nech sa páči, celkový sumárik prípravkárov, žiakov, dorastencov a rozhodcov: 34 zápasov, 26 výhier, 3 remízy, 5 prehier, skóre 140:57. Zlato jedna. Zlato dva. Zlato tri.

To najhorúcejšie vyťažili rozhodcovia, ukul ho hlavne Ladislav Kováč, ale sedí veta, že naj strelec by nebol bez Markusa Šinku, Martina Jančoka, Jakuba Hybského, Andreja Martišku, Petra Bányiho, Marka Turbu, Jána Lenického, Róberta Bereca a naj brankára Lukáša Peceka. Mestská hala otočila trinásty list rozhodcovského turnaja, štvrtý triumf v rade vystrelil Nitru k oblakom. Chlapi v modrom vo finále tretíkrát po sebe položili oblastný futbalový zväz z Trnavy.

Nitra z rodu nezastaviteľných, aj taký nadpis by bol k veci. Výkonný výbor najväčšieho regiónu odfajkol zákaz štartu aktívnych futbalistov, Nitrania slušne nechali deviatich lídrov z Vianočného turnaja na tribúne. Preto im hrdlá tak praskali pri majstrovskom "nikto nás nemá rád, lebo sme najlepší..."

Zaznela pravda. Nech ju dokreslí trinásť majstrov.

Lukáš Pecek, už tretíkrát najlepší brankár: "Vedel som, že to bude trochu iný turnaj voči tým minulým, že nebudeme taký veľký favorit. Už po prvom zápase som však začal tušiť, že to predsa môžeme vyhrať, Topoľčany sme porazili 4:0 a hrali sme fakt dobre. Dobrý pocit pokračoval, v prvých troch zápasoch som mal azda len jeden zákrok, chalani hrali skvele a organizovane, dodržiavali systém. Zlato nás teší, dokázali sme vyhrať aj bez deviatich hráčov z Vianočného turnaja, toto je výsledok celého Oblastného futbalového zväzu v Nitre. Rozhodcov je všade málo, u nás ich je dosť. My sa už teraz tešíme na Moget Cup, vlani sme sa dostali do top osmičky, teraz chceme zájsť ešte ďalej."

Ján Lenický, poctivec z druhej štvorky: "Turnaj bol kvalitne pripravený, za super organizáciu vďačíme Alenke Jančokovej-Žáčikovej a Štefanovi Kormanovi. V skupine sme sa dobre rozohrali, od začiatku sme sa opierali o výbornú techniku Lacka Kováča. Postúpili sme a dostali sme Trenčín, veľmi nám pomohla chytená penalta nášho vynikajúceho brankára Lukyho. V kabíne zavládol super mix pohody a rešpektu, s kvalitnými Topoľčanmi v semifinále to nebolo ľahké, ale výhra nám dodala silu a vo finále zlatá strela mladého Jelenčana ukázala, že už štyri roky nemáme premožiteľa. Stál pri nás Robo Šimák, výborne nás manažoval. Zišla sa jedna super partia rozhodcov a ja som veľmi rád, že som mohol byť pri tom."

Andrej Martiška, majiteľ ospevovanej ľavačky: "Občas sa mi lopta trocha plietla pod nohy, napriek tomu mi tá strela proti Trenčínu vyšla – lopta mi skočila, ako mi už asi nikdy neskočí a podarila mi životná strela (smiech)… S touto starou dobrou partiou nemal turnaj chybu, držali sme pokope, na palubovke sme odovzdali všetko. Popravde, ani som príliš nečakal, že obhájime titul, ale zvládli sme to na jednotku. Obzvlášť som rád, že sme potešili vedenie zväzu, ktoré v nás verilo. S chalanmi sa teraz rok budeme stýkať na ihriskách a vždy budeme radi spomínať na túto sobotu.“

Marko Turba, motorová myš: "Zvládli sme všetky zápasy, potvrdila sa sila nášho super kolektívu. Lukáš Pecek dobre zachytal plus vedel pekne rozohrať. Každý z nás sa snažil, vydal zo seba na palubovke maximum. Bolo to hlavne o behaní, pôsobili sme zohrato, ale bez tréningov by nám to určite tak dobre nešlo. Pískať chodím s Jankom Lenickým a Peťom Bányim, rozumel som si s nimi aj na ihrisku. Príliš veľa som nehral, ale hlavne, že som aspoň nejako pomohol mužstvu, som veľmi rád, že som mohol byť súčasťou tejto partie a o svoje miesto budem bojovať aj do budúcnosti. Ďakujeme všetkým, ktorí sa o nás starali, pripravili tento krásny turnaj a celkovo celému Oblastnému futbalovému zväzu v Nitre."

Peter Bányi, žulovitý obranca: "Turnaj bol na vysokej úrovni, mužstvá boli oproti minulým rokom vyrovnanejšie. Aj keď bol náš mančaft zmenený, jasne sme si stanovili, že iné ako zlato bude neúspech. Napokon to vyšlo, som presvedčený o tom, že hlavne vďaka sile kolektívu, tak silná partia, aká sme my, nie je hocikde. Prvé dva zápasy sme fungovali na sto percent, potom prišla menšia kríza, no i tak sme v skupine nedostali ani gól a vyhrali ju. Trenčín bol vo štvrťfinále náš najťažší súper, spravil som chybu pri inkasovaní, zachránila ma fantastická ľavačka Andreja Martišku. Šťastie praje pripraveným, zodpovedným výkonom sme porazili aj Trnavu a štvrtým zlatom sme vytvorili rekord. Vďaka našim šéfom máme výborné podmienky, sme veľmi radi, že sme im ich snahu mohli takto vrátiť. My všetci sme hrdí, že patríme pod ObFZ Nitra."

Róbert Berec, pracovité tykadlo: "Turnaj hodnotím veľmi pozitívne, vyhrali sme štvrtýkrát v rade, čo sa predtým nikomu nepodarilo. Je to veľký úspech pre celý ObFZ Nitra, základom bola výborná partia chalanov a súdržnosť celého tímu. Som veľmi rád, že som mohol prispieť. V rozhodujúcich momentoch nás podržal Lukáš Pecek, povesť strelca v sebe nezaprel Laci Kováč a Maťo Jančok nás ako správny kapitán priviedol až k zlatu. Poďakovanie patrí aj rozhodcom, ktorí veľmi dobre odviedli tento turnaj. Ďakujem organizátorom z ObFZ Nitra a ZsFZ, že sme si vôbec mohli zahrať tento turnaj. Dúfam, že budúci rok sa tradícia zopakuje a s víťazným koncom pre Nitru."

Jakub Hybský, tmel defenzívy: "Od rána to bolo vyhrotené, pretože nie je ľahké vyhrať turnaj a ešte ťažšie obhájiť titul. Pustili sme sa do toho skromne, vedeli sme, že na každom poste máme rovnakú kvalitu. A že keď sa v prvom zápase chytia Markus a Lacko, tak budeme všetci len rásť. Atmosféra v kabíne bola super, cítili sme starú dobrú partiu. Podporovali sme sa, po každom zápase sa nezabudli vrátiť na zem. Až vo štvrťfinále pre nás začal ozajstný turnaj. Chceli sme sa vyhnúť Trenčínu, no ako naschvál sme ho dostali. Bol to prvý zápas na turnaji, v ktorom sme inkasovali i prehrávali, nakoniec nám zariadil remízu Andrej Martiška, presnejšie jeho nekompromisná ľavačka dlhá ako rameno žeriavu. V penaltovej lotérii sme sa tešili my, postúpili do semifinále a ja už som nepochyboval, že titul ostane doma. Dirigent lavičky Robko Šimák to držal so svojim rešpektom ukážkovo, jeho ťahy v striedaní ako Mourinho vychádzali. Mohli sme sa spoľahnúť na najlepšieho brankára Lukáša Peceka, obrana bola tiež ako betón, no a chlapci v útoku vyberali pavučinky. Proste dokonalé dielo s čerešničkou na torte, štvrtým titulom, ktorý je spravodlivo v správnych rukách. Chutiť nám neprestáva, za celý zväz môžem tvrdiť, že sme stále hladnejší po takýchto víťazstvách."

Markus Šinka, strelec víťazného gólu vo finále: "Keď sme sa ráno stretli, hneď som videl, že je to úplne iný tím ako obyčajne. Nemali sme hráčov ako Pecho, Domasta, Gregora, okrem Laciho Kováča a Lukáša Peceka žiadnu individualitu. Preto sme išli do turnaja s malou dušičkou, hoci je jasné, že sme riadne chceli vyhrať. Super sme si zahrali, s chalanmi si to hrozne užili, zlato bol ten najväčší možný bonus. Tento triumf si vážime možno aj trochu viac ako tie predošlé, na rozdiel od ostatných mužstiev sme nemali nikoho načierno, dovolím si tvrdiť, že zvíťazila futbalová spravodlivosť. Vo finále sme zdolali nepríjemnú Trnavu, sme radi, že sa naše výkony páčili aj predsedovi ZsFZ Ladislavovi Gádošimu. Som rozhodca a tréner, v sobotu som si osviežil hráčske časy, tú radosť po góloch som si nesmierne užíval, spomenul si na časy, keď som mal sedemnásť. Dali sme dokopy výborné mužstvo, veľká vďaka patrí trojke Maťo, Alenka, Števo, že turnaj vôbec bol a že rozhodcom v ObFZ Nitra vytvárajú perfektné podmienky. Ďalší cieľ? Vyhrať Moget Cup."

Ladislav Kováč, najlepší strelec s 9 gólmi: "Dúfali sme, že titul obhájime aj bez aktívnych hráčov, veriť som začal po zápasoch s Topoľčanmi a najväčším rivalom z Trnavy. Ďalšie zápasy boli už oveľa ťažšie, lebo súperi už s nami nehrali otvorenú partiu, napríklad Nové Zámky sa na nás veľmi dobre takticky pripravili. Najviac nás vo štvrťfinále potrápil Trenčín, vyhrali sme na penalty, do ktorých nás posunula božská ľavačka Andreja Martišku. Tento ročník turnaja bol futbalovo najvyrovnanejší, toto zlato si vážim najviac zo všetkých a budem naň ešte dlho spomínať. Ďakujem perfektnej partii na čele s trénermi Maťom Jančokom a Robom Šimákom, bez mojich spoluhráčov by som žiadnu cenu nezískal. Bol to môj životný výkon, naposledy som takto hral asi ešte v prípravke vo Vrábľoch. Ešte raz - veľká vďaka celému ObFZ Nitra, hlavne Števovi Kormanovi, Alenke Jančokovej-Žáčikovej a Maťovi Kilianovi za výbornú organizáciu turnaja."

Róbert Šimák, tréner: "Bol som až prekvapený, ako výborne zastúpili chalani deviatich hráčov, ktorých nám odstavilo nové pravidlo. Všetci ťahali za jeden povraz, do bodky splnili pokyny, výkonom ma potešili všetci, hlavní ťahúni boli najlepší strelec Lacko Kováč a najlepší brankár Lukáš Pecek, tých mi nedá nevyzdvihnúť. Keď sme zvládli ťažké štvrťfinále s Trenčínom, už som veril, že ostatok dokopeme do zlatého konca. Podarilo sa, sme majstri, štvrtým zlatom v rade sme ukázali, že v západokraji patríme medzi najlepších. Našim ďalším snom je prvá trojka na Vianočnom Moget Cupe a po piaty triumf z rozhodcovského turnaja si chceme prísť do Trnavy. Sme vynikajúca partia, chalani držia pri sebe, pripomína mi to moje hráčske časy v Rumanovej či Dolných Krškanoch, kde som hrával aj s predsedom Števom Kormanom. Práve on je jeden zo základov úspechu, spolu s Maťom a Alenkou Jančokovcami, dali nás dokopy a toto zlato je aj ich."

Alena Jančoková – Žáčiková, predsedníčka Komisie rozhodcov: "Paráda! Úprimne som sa tešila, keď to vyšlo, naozaj. Vyhrali sme, sme majstri, už štvrtýkrát po sebe, pre nás všetkých v Oblastnom futbalovom zväze Nitra je to veľké zadosťučinenie, pocit, že naša práca má zmysel. Na turnaji som lietala z miesta na miesto, snažila som sa, aby nikomu nič nechýbalo, zlato je najväčšou odmenou. Vo finále som aj trochu tŕpla, keď Trnava vyrovnala na 2:2, ale zomkli sme sa a góly Markusa a Lacka nám zaistili obhajobu. Tešíme sa, oslavujeme, ale nie pridlho. Nechceme zaspať na vavrínoch, pred nami je kopec ďalšej roboty, či už s rozhodcami alebo s celým zväzom, lebo stále sa dá zlepšovať. O rok chceme pridať piaty triumf, ešte predtým by nás potešil úspech na Vianočnom turnaji MY Nitrianskych novín. Ďakujem všetkým."

Martin Jančok, manažér, autor víťaznej penalty Trenčínu: "Toto bol najťažší triumf. Vedeli sme, že môžeme skončiť deviati i prví, chalanom som prízvukoval, že všetko je len a len v nás. Vyšlo to! V šatni sme vymýšľali stále nové hecovačky, na palubovke sme išli na doraz, bolo strašne cítiť, že držíme spolu. Vyhrali sme aj bez deviatich futbalistov z Vianočného turnaja, ukázali sa ďalší chalani, vyberáme zo širokej palety. Posledný zápas bol najťažší, oči som mal prilepené na časomiere, ale zvládli sme to a vstúpili do histórie, nikto ešte nevyhral turnaj štyrikrát. S Trnavou máme obrovskú, ale zdravú rivalitu, porazili sme ju v treťom finále po sebe, máme ďalšiu motiváciu, piate zlato chceme o rok pridať práve tam. Máme sľúbenú odmenu, hovorí sa o výjazde do zahraničia, či to vyjde, či nie, naozaj ďakujeme nášmu predsedovi Števovi Kormanovi, ako sa o nás stará a sme radi, že sme mu to aspoň takto vrátili. S Alenkou máme malého Maťka, no títo chlapci sú naše ďalšie deti."

Štefan Korman, predseda: "Štvrté zlato v rade odzrkadľuje nielen športovú výkonnosť a úroveň našich chlapcov, ale dovolím si tvrdiť, že aj výbornú prácu nášho zväzu a hlavne Komisie rozhodcov na čele s jej predsedníčkou Alenkou Jančokovou-Žáčikovou. Títo chlapci nám nespadli z neba, som rád, že sa dokážu stretávať nielen ako rozhodcovia, ale aj ako futbalisti. Západoslovenský futbalový zväz poriada v rámci halovej sezóny štyri turnaje, na ktorých sa merajú výbery oblastných futbalových zväzov. Sú to akoby štyri grandslamy a my sme v tejto sezóne vyhrali tri z nich. Mohli sme aj štvrtý, o tej krivde sa už popísalo veľa, ďalšie tri výbery ukázali, akú prácu robíme v ObFZ Nitra. Nie je to náhoda. Ďakujem všetkým, ktorí nám pomáhajú, tieto úspechy sú naše spoločné. Futbal máme radi a preto ho robíme."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»ObFZ Nitra: Epopeja zlatých rozhodcov