ObFZ Nitra: Matúš Bíro: 16 rokov a 51 zápasov za výber!

(Zdroj: Martin Jurčo, Autor: Martin Jurčo)
Peter Cuninka|20. feb 2018 o 23:05

NITRA (ObFZ Nitra/MARTIN KILIAN ml.)

Prihral mu naj brankár Géci, prebral si napravo, o krôčik šiel vyššie, napriahol a Výberu ObFZ Nitra U19 "vyhral" nadupaný turnaj v Trenčíne. Matúš Bíro je snom všetkých skautov v regióne, Klokočinčan však vyznáva lásku len a len Lužiankam.

Bíro je po maďarsky rozhodca, po lužiansky super futbalista. V životopise už síce mal FC Nitra a ČFK Nitra, ale keď v decembri 2013 zaklopal u "fazúľ" na bránu, ani srnky netušili, čo od ofináča čakať. "Zavolal ma môj výborný kamarát Dodo Pavlis, išiel som do veľkého neznáma, ale chlapci ma pekne privítali a zapadol som rýchlo," objasňuje Matúš.

Z mačky vo vreci sa vykľul hotový futbalista. Za starších žiakov debutoval v dvanástich v Lukáčovciach, za dorast v trinástich v Sľažanoch, za áčko v šestnástich s Rišňovcami, hoci za mužov dal gól už polroka predtým v prípraváku s Mostovou. No keďže Matúš je jún 2001, ostaršenie skôr nešlo. "Na šiestu ligu máme výborné podmienky, vážim si, ako sa o nás stará vedenie, navyše sa mi páčia tréningy výborného a skúseného Dalibora Repu. Sme super kolektív," rozplýva sa Bíro.

(Zdroj: Martin Jurčo, Autor: Martin Jurčo)

Chlapec z klokočinskej Hôrky s Lužiankami už zrástol, tréning vymešká raz za uhorský rok, na ihrisku sa ide rozdať. Pre obdareného špílmachra je pas viac než gól, často kľučkuje až do úmoru, len aby mohol kamarátovi nahrať do prázdnej. Vodca, futbalový džentlmen, miecha, mozog i srdce jesenného majstra. Nikto sa nehádal, keď mu v Rumanovej dali plaketu pre Najlepšieho mladšieho dorastenca ObFZ Nitra. "Ja som to nečakal," riekol skromne. "Že vybrali mňa si cením a ďakujem. Vnímam to ako odmenu za drinu, motiváciu robiť na sebe ešte viac," pozerá vpred druhák na Obchodnej akadémii. Futbalisti si so školou netykajú, Matúš má jednotky!

Nečudo, že sa do Bírovho futbalu zamilovali aj tréneri výberov ObFZ Nitra. Už tri roky a tri mesiace ho berú ako samozrejmosť, reprezentoval na siedmich akciách! Poprevracali sme strany a narátali mu 51 štartov. "Vďaka výberom som futbalovo narástol, spoznal množstvo nových kamarátov, veľa zažil. Ďakujem koučom za dôveru, že môžem hrať s najlepšími hráčmi a proti najlepším hráčom," žiari tvár Matúšovi.

(Zdroj: obfz.sk, Autor: ObFZ Nitra)

Modrý dres mu svedčal i v sobotu, za výber dorastu sa mu prvýkrát ušla desiatka. V Trenčíne čítal každý súboj a vpredu šantil v štvorke s Uherom, Pechom a Chňapekom, pod titulom má obrí podpis, minútu pred koncom vyrovnal proti Dunajskej Strede na zlatých 2:2. "Môj najdôležitejší gól v kariére, to je jasné. Turnaj bol náročný, ale nevyhral som ho ja, no celá naša super partia. Ďakujeme pánovi trénerovi Drahošovi, aký krásny futbal nás za trinásť tréningov naučil," tlieska obojnohý talent, ktorý môže z futbalu maturovať.

(Zdroj: Martin Jurčo, Autor: Martin Jurčo)

Jeho kolegovia z výberov už spravili krok vpred, mastia za FC ViOn, Šaľu či ČFK Nitra. Druhú či tretiu dorasteneckú ligu by "ľavou zadnou" uhral tiež Matúš. Ponúk má na každý prst dve, ale zdá sa, že v Lužiankach zapustil korene. "Chcem to dotiahnuť čo najvyššie, ale futbal hrám v prvom rade pre radosť a v Lužiankach som šťastný," buchol sa po hrudi Matúš Bíro.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»ObFZ Nitra: Matúš Bíro: 16 rokov a 51 zápasov za výber!