ObFZ Nitra: Noví Špalekovci? Od žiakov v Nededi chcú krásny futbal

(Zdroj: obfz.sk, Autor: M. Slávik + mšk žilina)
Peter Cuninka|19. feb 2018 o 13:40

NITRA (ObFZ Nitra/MARTIN KILIAN ml.)

Dvadsaťsedem kúskov Patrika Karvaia, tridsať od Petra Tótha a dokopy stotrinásť nededských rovná sa hladkej jeseni. Snívajú o dvestogólovej hranici.

Neded je najjužnejším cípom Oblastného futbalového zväzu v Nitre, od najsevernejšieho Skýcova ho delí 88 kilometrov! To len tak na okraj, lebo ide o futbal, ktorý má v trojtisícovej dedine pevné miesto. Muži už desaťročia patria do "kraja", aby sa tradícia zachovala, ostrohy brúsi mládež.

Karta šla na jeseň hlavne starším žiakom. IV. ligu A U15 búrajú ako domino, po jeseni sa pelešia na tróne o päť bodov pred silnými Mojmírovcami. Hodili sme reč s tým najpovolanejším, futbalovým znalcom, ktorému z nededskej tribúny vidíte do okna. Pýtali sme sa trénera Arpáda Vargu.

Už v predošlej sezóne 2016/17 ste nahrali pekné čísla, 101 gólov stačilo v natlačenom čele na piate miesto. I tak ste pichli do boja o titul, v poslednom kole ste pred 200 divákmi poštípali domáci Cabaj-Čápor 1:1. Ako ste hodnotili minulý ročník?
"Bol som spokojný, veď na tretie Mojmírovce sme stratili len bod a keby nás netrápili zranenia, možno sme aj vyššie. Hrali sme o špicu, v hre už boli črty dobrého futbalu."

Na dvere dorastu zaklopali Slavomír Farkaš, Dominik Jánoška a Leonardo Lakatos, inak jadro mužstva ostalo. Lepiť káder ste teda v lete nemuseli. S akými cieľmi a snami ste vkročili do IV. ligy A?
"Veľký problém to nebol, šancu dostali ďalší chlapci. Podobne to bude aj po tejto sezóne, vypadnú nám piati a budeme stavať mladších chalanov, ktorí už teraz zbierajú skúsenosti. Do jesene sme vstúpili aj s tabuľkovými cieľmi, ale s vedomím, že najdôležitejší je vždy ten najbližší zápas. A veľkou prioritou bolo a stále je hrať útočný futbal, čo sa nám darí. Môžem povedať, že v tejto súťaži sme najsilnejší a hráme najkrajší futbal."

(Zdroj: obfz.sk, Autor: Miroslav Slávik)

V prvom kole ste vylúpili Hornú Kráľovú (5:3) a nasledovali samé gólkoncerty, najmä na 16:0 so Selicami, 25:0 Tešedíkovu a 27:1 v Branči asi nezabudnete. A keď ste doma rozprášili aj Mojmírovce (5:0), súťaž spoznala favorita. Proti komu ste zahrali najlepšie?
"Určite v úvode v Hornej Kráľovej, potom proti Mojmírovciam a s Močenkom, neľahkých súperov sme presvedčivo porazili. Ale s jeseňou sme sa rozlúčili s len kontumačnou výhrou, veľmi ma mrzí, že Cabaj-Čápor k nám nepricestoval."

Ruku na srdce – čakali ste od chlapcov takéto nádielky?
"Jednoznačne som očakával, že budeme vyhrávať, ale pri takýchto debakloch je to veľakrát o tom, že súper je jasne mladší. Tešedíkovu a Branču sme poriadne naložili, ale to sú mladé družstvá, ktoré raz budú dobré."

Na jeseň ste napokon nestratili ani kvetinku, desať výhier vystrieľalo duo Peter Tóth (30 gólov) – Patrik Karvai (27), za nimi operovali Dominik Farkas (12) a Štefan Špalek (8). Kto sa o polovičné zlato pričinil najviac?
"Mali sme päť či šesť ťahúňov, ale vyzdvihovať nechcem nikoho, nebolo by to dobré. Predsa sme jeden celok."

Dali ste 113 gólov, čiže 11,3 na zápas! To v Nededi asi dlhú dobu nebolo…
"Je to tak, cítime, že by sme mohli dosiahnuť niečo historické. Ľudia v dedine nás vnímajú, k prvému miestu po jeseni nám zagratuloval aj starosta. Avšak nevieme, ako vysoko ešte musíme vyhrávať, aby nám prišlo zatlieskať viacej rodičov..."

(Zdroj: obfz.sk, Autor: Miroslav Slávik)

Dvestogólovú hranicu si bežný futbalový tím z mäsa a kostí ani nevie predstaviť, vy na ňu siahate. Hecnite sa, čo za ňu chlapcom sľúbite?
"Pokúsime sa o dvesto gólov. Chlapcom som už naznačil, že keď sa im to podarí, neminie ich odmena, ale aká, si zatiaľ nechám pre seba. No ak nám to nevyjde, smutní nebudeme."

Titul je lákadlo od prírody, a hoci ste na jeseň nemali páru, jar ešte nemusí byť prechádzkou. Prví ste o päť bodov, no čakajú vás šlágre v Mojmírovciach či Močenku. Trúfate si dokončiť ligu bez straty?
"Presne, každý zápas môže byť ťažký. Či si veríme na stopercentnú sezónu, ťažko povedať, opakujem, že my pôjdeme hlavne od zápasu k zápasu a s krásnym futbalom."

Vy ste delegát rozhodcov ObFZ Nitra, dokonca obecný poslanec, učiteľ angličtiny vo Vlčanoch. Čo chlapcom vštepujete?
"V prvom rade príslovie bez práce nie sú koláče. Úspech príde len vtedy, keď preň niečo spravíte."

Asi najlepší vzor majú vaši chlapci v Nikolasovi Špalekovi. Vrtkého krídelníka už registruje futbalová Európa, je reprezentantom Slovenska do 21 rokov, Žiline pomohol k titulu a nedávno prestúpil do talianskej Brescie. Čo znamená jeho meno v Nededi?
"Na Nikolasa sme hrdí, s futbalom začínal práve u nás v dedine, doslova nám vyhral turnaj Eurocampu v Maďarsku, potom sa pobral vyššie a naštartoval peknú kariéru. Sledujeme ho, prajeme mu, obzvlášť preto, že je ako jeden z nás. Keď je doma, pokojne si príde zakopať so starými pánmi. Chlapci aj vďaka nemu vedia, že keď na sebe budú pracovať, všimnú si ich lepšie kluby a futbalom sa môžu aj živiť."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»ObFZ Nitra: Noví Špalekovci? Od žiakov v Nededi chcú krásny futbal