ObFZ Nitra: V Jelenci narazili zlatú baňu na deti

(Zdroj: archív FC Jelenec, Autor: FC Jelenec)
Peter Cuninka|8. feb 2018 o 09:45

NITRA (ObFZ Nitra/MARTIN KILIAN ml.)

Deti nie sú, neexistujú, nechce sa im, dookola počúvali Markus Šinka a Marián Franko. Tak sa do toho opreli a zverbovali tridsať benjamínkov! "Snáď aspoň jeden zápasík vyhráme," pošepkal Markus Šinka svojmu kolegovi Mariánovi Frankovi. Vyhrali tri. A to pred polrokom videli loptu ledva vo výklade... Kde začal príbeh jeleneckých benjamínkov?

"V Jelenci vlani skončil dorast, celkovo tu futbal upadá. Ja som Jelenčan a nechcem predsa, aby tu raz nemal kto hrať, a tak som dva dni pred vysvedčením zašiel na základnú školu, rozdal deckám papiere, potom som sa vrátil a mal som ich tridsaťpäť," otočil prvý list Markus Šinka. Zadaný dvadsiatnik, vysokoškolák, piatoligový rozhodca, času by chcel mať aj viac. Decká prihlásil do LAMA SK Ligy benjamínkov U13, bránky nakúpila obec, lopty zacvakala bežná dotácia od SFZ. Pomocnú ruku podala hospodárka Karin Jančová i prajný predseda Henrich Richter a poďho na vec.

(Zdroj: archív FC Jelenec, Autor: FC Jelenec)

"Jelenčatá" tak odsadli od počítačov, kamarát zavolal kamaráta a na prvom tréningu sa zišlo 27 chlapcov a dievčat. Pri Šinkovi už kmital Marián Franko, večný kamarát z futbalu, ľavý obranca áčka, v trénerskom fachu takisto zelenáč. "Doteraz sedeli doma za počítačom alebo si kopali o Jednotu, takže sme museli začať s jednoduchými prihrávkami a hneď sme zbadali, že nás nič ľahké nečaká," vracia sa do leta Franko, vojak z povolania, bez ktorého by sa Šinka na veľkú bitku nedal.

Žlto-modré dresy od Jaka im v súťaži MY novín vykopal tajomník Štefan Zeman, čísla si vyberali proti Hornému Ohaju, prvý prípravný prehrali 3:9, ani liga sa s nimi nepárala, v Kolíňanoch 3:9, s Čeľadicami 1:8, Horný Ohaj im nadelil 7:0. Ale vytrvali...

PÄŤDESIAT PÁRKOV

...a prišlo to. V kalendári 29. september, Jelenec – Klasov 11:3. Prvé víťazstvo chutí najviac. "Budeme si to pamätať navždy. V prvom polčase sme hrali zle, ale nevzdali sme sa a bojovali, chlapcov sme s Majom pochválili za veľké srdiečko. Odmenou bolo päťdesiat párkov, Karol zjedol sedem," smeje sa Šinka.

(Zdroj: archív FC Jelenec, Autor: FC Jelenec)

So štyrmi gólmi prišiel domov Šaňko Murko, hetrik potešil len 10-ročného Mirka Kuruca, ale prvé body posmelili celú šatňu. Čas bežal a na krásnom Štadióne Adama Nagya sa zdravili noví chlapci a dievčatá, dresov bolo zrazu málo a v kedysi dorasteneckej kabíne sa mladší žiaci Jelenca tlačili ako sardinky. "Detí nám pribúdalo, v priebehu jesene sme robili ďalšie a ďalšie registračky, ešte ich veru musíme spraviť veľa, hlavne pre tých najmenších. Zlepšovali sme sa, naši mladší žiaci už zvládali aj zápasové cviky," rozpráva Franko.

Jelenčanov následne pochválili vo Volkovciach, gejzír radosti vybuchol po Kurucovom góle minútu pred koncom derby so Sľažanmi (4:4), ale tá najväčšia pochúťka prišla na záver. Na derby cez pole prišli Kolíňany a Jelenčania svojich spolužiakov vyškolili 6:4! Výkričník preto, lebo prvé kolo u nich prehrali 3:9... "Super derby, bolo cítiť zdravú rivalitu, výhru sme oslavovali, ale nie dlho, lebo sme v podstate bez prestávky nabehli do zimnej prípravy," preladil Šinka.

(Zdroj: archív FC Jelenec, Autor: FC Jelenec)

HALA V NITRE TLIESKALA

Benjamínkovia pohľadali termo a vrhli sa na multifunkčné ihrisko, aj keď teplomer bičovala nula, zišlo sa ich cez dvadsať. Pod stromčekom si našli halovky a poďho do tepla, na turnaji vo Vrábľoch skončili druhí a v streleckej tabuľke všetkých chlapcov tromfla Barborka Billová. "Bol to náš prvý turnaj v živote a zo striebra sme boli veľmi šťastní, najviac znamenala výhra s Horným Ohajom, s ktorým sme na tráve dvakrát prehrali," vypichol Šinka.

Koncom januára zamierili na hlavné halové fórum, LAMA SK Cup U13 je pre benjamínkov z troch okresov Liga majstrov. Objednali autobus a vypísali aj nomináciu. "Oznámiť káder nie je len tak, ale chlapci to pochopili, tí najmenší vedia, že ich čas ešte len príde. A riadime sa krédom, kto trénuje, ten hrá," vraví Franko.

Na Jelenec sa v prognózach zabúdalo, najlepšie karty mali Výčapy-Opatovce a lepšie vyzerali i Alekšince a Cabaj-Čápor, aj tréneri si určili tichučký cieľ o troch bodoch. "Gýmeš" však v mestskej hale zažiaril. "Keď sme porazili Golianovo 11:0, tak som vedel, že ďalšie body budú už len veľký bonus, no zdolali sme Alekšince 5:0 a eufória narastala, otočili sme zápas s Cabajom-Čáporom na 6:3, a to už som ani príliš neveril," stlačil replay Šinka. Billová trafila vinkel a Jelenčania viedli aj v šlágri o postup s obhajcom z Výčap-Opatoviec, ale také zázraky ešte asi mestská hala nevyrába. "Porazili nás nezbedníci Alex a Janko Vargovci, na Výčapanov ešte nemáme, polovica šatne si aj poplakala. No ten potlesk haly nás utvrdil, že robiť s deťmi sa oplatí," básni Šinka.

(Zdroj: archív FC Jelenec, Autor: FC Jelenec)

DOBRÝ POCIT

Za polrok roboty išli Jelenčania raketovo hore, z jednej nulovitej nuly je dnes futbalové mužstvo, halovými výhrami podojení by aj v lige radi rúbali vyššie. "Na jar chceme byť dvakrát lepší ako na jeseň, takže vyhrať aspoň štyri zápasy. Zatiaľ makáme vonku, pod pätnásť detí na tréningy nechodí, snívame o trojdňovom sústredení," kreslí ciele Markus Šinka.

(Zdroj: archív FC Jelenec, Autor: FC Jelenec)

Dvojtisícový Jelenec ešte v lete maľoval futbalového čerta na stenu, odišiel dlhoročný predseda Ivan Varga, zostarol dorast a i áčko sa prehlásilo do sedmičky. Kde niečo končí, iné začína, v tieni tribečských lesov už rastie nová generácia. "S Markusom to robíme pre budúcnosť nášho futbalu, pre dobrý pocit, hreje nás pri srdci, keď chlapci na sebe pracujú. Musíme ostať nohami na zemi a makať ďalej. S našimi benjamínkami si raz chceme zahrať za áčko," dojemne uzavrel Marián Franko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»ObFZ Nitra: V Jelenci narazili zlatú baňu na deti