Pocta trénerovi - Milan Lešický

Ján Letko|11. mar 2018 o 00:00

Pocta trénerovi - Milan Lešický

Milan Lešický sa síce narodil v Trenčianskych Tepliciach, futbalová verejnosť ho ale pozná ako srdcom Nitrančana.

Dnes 72-ročný tréner a futbalový metodik začínal ako športový "obojživelník". Archívne anály hovoria, že ešte na vojenčine hral futbal za ČH Bratislava a hokej za BEZ-ku. Jeho hráčsku kariéru ale veľmi predčasne ukončilo ťažké zranenie kolena - už v druhom zápase za nitrianske Áčko. Už v roku 1970 musel aktívnu činnosť hráča zavesiť na klinec.

Na FTVŠ absolvoval trénerskú školu, na začiatku osemdesiatych rokov pôsobil v Nitre ako šéftréner mládeže. Asi to robil dobre, onedlho už totiž trénoval federálnu reprezentáciu mladíkov do 16 rokov. Pri mladíckych nároďákoch zostal päť rokov, potom mu ponúkli v "rodnej" Nitre trénovať Á-tím.

V najlepšej lige na našom území odtrénoval takmer 150 zápasov, postupne s Nitrou, Žilinou, Púchovom a Trnavou. V 24 zápasoch asistoval Milanovi Máčalovi pri reprezentačnom federálnom tíme, v dvoch kvalifikáciách šéfoval slovenskej U21. Trénoval a šéfoval klubom v Japonsku aj Česku.

Bol jedným z prvých trénerov, ktorí sa nebáli v televízii za mikrofónom, či s novinárskym perom hovoriť svoj názor. Preto bol častým hosťom štúdií a priamych prenosov zápasov najlepších klubov a reprezentácií, nielen slovenskej ligy či národného tímu ale aj počas Ligy majstrov, či majstrovstiev Európy či sveta.

V slovenskom futbale je Milan Lešický legendárnym trénerom, odborníkom a hlasom, ktorý treba zakaždým počúvať.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Pocta trénerovi - Milan Lešický