2. LIGA: PRIAMA REČ MANAŽÉRA DRUHOLIGOVÝCH SPIŠIAKOV

Peter Cuninka|18. mar 2018 o 10:10

Jesenné pôsobenie futbalistov Spišskej Novej Vsi vyvolalo na futbalovom Slovensku značný pozitívny ohlas nielen kvôli výsledkom a hernému štýlu, ale aj vďaka najvyššej druholigovej diváckej návštevnosti.

Určité indície aj vzhľadom k medializovaným odchodom hráčov nasvedčovali, že nie všetko ide pravdepodobne v klube ideálne. Nedávno sa o priebehu zimnej prípravy nelichotivo vyjadril pre média aj športový riaditeľ klubu Vladimír Lajčák, ktorý bol najmä sklamaný, že klub, ktorý by mohol pri svojom postavení v tabuľke a jarnom vylosovaní pomýšlať na útok na postupové priečky do Fortuna ligy, rieši skôr skoro existenčné problémy.

Čo sa na Spiši počas zimnej prestávky zmenilo? "Začnem trochu z iného konca, ale bude to mať určite súvis s vašou otázkou. Odkedy som v klube začínal ako mládežník, počúval som nielen ja spomienky bývalých hráčov, trénerov či fanúšikov na nezabudnuteľné pôsobenie futbalistov Spišskej v minulosti. Všetci si priali niečo podobné zažívať aj v budúcnosti. Ani moja hráčska generácia a ani ďalšie však tento cieľ nedokázali naplniť. Výnimku tvoril postup na prelome tisícročí, keď sa po jednom roku Spišská ako beznádejne posledný celok druhej ligy zo súťaže dosť hanebne porúčala." začal svoj monológ manažér Spišiakov Patrik Brezovaj.

"V minulosti bol náš klub síce párkrát dosť blízko k návratu do druholigovej spoločnosti, no v poslednom okamihu oň nakoniec prišiel! Som preto rád, že sa nám podarilo poskladať tým ľudí, nadšencov, ktorí si aj napriek poznaniu našich možnosti osvojili jednoznačný cieľ, dostať a etablovať klub tam, kde určite Spišská Nová Ves aj ako mesto patrí, teda do vážnej druholigovej celoslovenskej futbalovej spoločnosti. Dnes sme tam a žiaľ máme viacerí pocit, že si to akosi nevážime. Osobne nedopustím, aby sa dehonestovala práve práca a úsilie ľudí, ktorí dokázali to, čo sa žiaľ nepodarilo klubu v podstate za posledné tri desaťročia. Nakoniec sa ešte to čo sa podarilo, obracia proti nám," pokračoval manažér FK NOVES Spišská Nová Ves.

"A pritom my dnes hráme druhú najvyššiu slovenskú futbalovú súťaž tretiu sezónu, i keď vo vážnom celoslovenskom prevedení v podstate prvý polrok a myslím, že nášmu mestu a blízkemu regiónu nerobíme dlhodobo hanbu, žiaľ odozva je v podstate skoro nulová. Priemerný rozpočet našich druholigových rivalov, ktorý garantuje bezproblémový chod druholigového klubu vrátane mládeže sa pohybuje poväčšinou na minimálne dvojnásobnej úrovni, ako je tomu momentálne u nás. My v našich "amatérskych" podmienkach sme aj napriek tomu prezimovali pred klubmi, ktoré pracujú v úplne iných, oveľa vážnejších podmienkach."

"Táto súťaž už žiaľ nie je žiadna telesná výchova alebo rekreačný šport, je to druhá najvyššia a profesionálna súťaž v najrozšírenejšom nielen slovenskom športe. Ak sa nemýlim a trochu preženiem, z 1714 futbalových klubov na Slovensku sme rok 2017 ukončili v podstate ako osemnásty najlepší klub na Slovensku," povedal manažér Spišiakov.

"Samozrejme najväčšiu zásluhu na tom všetkom majú hráči a dlhodobo musím vyzdvihnúť aj prínos trénera pána Ondáša, ktorému sa podarilo nedávno prepracovať na štúdium UEFA PRO Licencie, čo v našom blízkom okolí nedokázal doteraz nikto. Niekedy mám pocit, že to čo sme dokázali si vážia všade inde na futbalovom Slovensku, len u nás akosi nie a berie sa to skoro ako nejaká samozrejmosť. Skôr sa ešte stretávame s často pre nás nepochopiteľnými reakciami. Asi sme toho dokázali v našich podmienkach až "príliš veľa" či po športovej stránke alebo tým, že sa u nás konečne môže postaviť dôstojnejší stánok pre futbal," pokračoval trochu rozhorčene Brezovaj.

VÍZIA DO BUDÚCNOSTI

„Málokto asi chápe aj logické súvislosti spojené s druholigovým pôsobením. To je určite dôležité ak už nie z dôvodu rekonštrukcie nášho štadióna, tak určite z pohľadu motivácie mladých hráčov. Samozrejme to minimum fakt talentovaných chlapcov isto odíde do kvalitnejších klubov. Ale to najlepšie zázemie má každý mladý futbalista do určitého obdobia predsa len doma. Veríme, že vidina pôsobenia v druhej lige na peknom futbalovom stánku zamedzí možným často nezmyselným odchodom hráčov."

"Roky sme tu v našich pomeroch niečo budovali, stálo to nielen mnoho úsilia a času. Nechceme, aby sa ďalších pár rokov či nebodaj desaťročí na skvelé futbalové obdobie zase len spomínalo. Jarnú časť chceme dohrať tak, aby sme sa v druhej lige zachránili, ale prípadné ďalšie pôsobenie v nej za aktuálnej situácie určite nebude reálne," konštatoval ďalej manažér klubu zo Spiša.

CITEĽNÉ ODCHODY OPÔR

"Naše mužstvo opustili najprv Kubík a Kubus, ktorí odišli do Rakúska a Adekuoroye, ktorý zamieril do Serede. Z ich odchodmi sme v podstate trochu počítali, hráči mali možnosť sa u nás ukázať a prípadne si ďalším transferom pomôcť. V januári sme počítali s určitým avizovaným prísunom financií, ktorý však nečakane nakoniec nenastal a aj preto nakoniec odišli ďalší. Vantroba do Rakúska a Kanu v posledný deň daného prestupového obdobia do Interu Bratislava. S týmto odchodom sme určite absolútne nepočítali, "DECA" sme v podstate rok pripravovali zdravotne na to, aby bol pre nás na jar kľúčovou postavou. Myslíme, že odchod nepomôže momentálne ani samotnému hráčovi, ktorý si získal v našom klube a meste mimoriadnu obľubu. Zároveň ale musíme chlapcom z Nigérie za ich viac ako ročné pôsobenie na Spiši poďakovať a držať palce v ďalšej kariére. Pamätáme ešte v akom období a postavení k nám prišli a čo urobili preto, aby sme dnes boli tam, kde sme. Odchod Botvinnika do Poľska bol v podstate v pláne, nemienili sme pokračovať v ďalšej spolupráci. Dovolím si upozorniť, že FK NOVES nie je vzhľadom k svojim možnostiam profesionálny klub, ktorý má zloženú na SFZ aj potrebnú finančnú zábezpeku a teda v podstate nie je chránený voči odchodom futbalistov z klubu. Odchody hráčov do zahraničia, keďže je dnes voľný pracovný trh boli bezodplatné a odchody Adekuoroyeho a Kanua boli v zmysle v podstate dosť "smiešnych" tabuľkových hodnôt za transfer."

"Posilnením sa určite javí príchod Ferenca z Popradu, Otrubu z Liptovského Mikuláša a Lazarusa (Nigéria), kmeňového hráča Michaloviec. Doťahujeme aj návrat talentovaného odchovanca Denisa Martinka z trnavského béčka do klubu, Ukrajinca Mazura a mladého brankára Hirka. Máme ešte rozrobené nejaké možnosti posilnenia na náročnú, v podstate ale dvojmesačnú jarnú časť. Dosť bude záležať na osvedčených skúsených matadoroch v našom mužstve, ktorí sú už v klube dlhšie obdobie," konštatoval známe fakty manažér a na záver odhodlane pokračoval:

ODHODLANIE NECHÝBA

"Som v klube na svojej pozícii deviaty rok, to čo sme dokázali najmä v jeseni je hlavne zásluha kabíny. To kde sme celkovo nám závidí strašne veľa futbalových klubov. Po odohratí posledného jesenného kola sme si ale v úzkom kruhu ľudí povedali, že sme v podstate tak trochu asi "futbaloví blázni". Verili sme, že sa nám podarilo prebudiť to, po čom sme roky túžili. Žiaľ, to vytriezvenie je trochu kruté a hlavne osobne pociťujem, že to bola asi naivná predstava. Z môjho pohľadu som určite trochu veril, že našu robotu trochu viac pochopia aj v našom meste a regióne a trochu viac ocenia, v akej súťaži pôsobíme a aké výsledky v skromných podmienkach robíme. Prípadne sa pripojí niekto ďalší, ako firma NOVES, ktorá určite nebude v budúcnosti sama schopná a ak sa veci nepohnú ani ochotná zabezpečovať prostriedky potrebné k dôstojnému pôsobeniu."

"Určite nerobíme všetko ideálne a robíme aj chyby, potrebujeme vyriešiť aj niektoré personálne klubové otázky. Prioritou je obsadiť post prezidenta klubu, nie je mysliteľné, aby som náš klub na rokovaniach druholigových predstaviteľov medzi majiteľmi klubov, často vplyvnými podnikateľmi či čelnými predstaviteľmi samospráv miest zastupoval ja ako manažér nášho klubu," povedal manažér FK NOVES.

"Aspoň do leta sa určite pokúsime urobiť všetko čo budeme vedieť a druhú ligu chceme pre náš klub uchovať. Teda všetci tí, ktorým na spišskonovoveskom futbale úprimne záleží a neopustili klub ani v tomto náročnom období. Aby to čo sme dlhodobo pracne budovali, nevyšlo razom nazmar."

"Neberte prosím moje vyjadrenia v zlom, len asi bolo načase aj športovej verejnosti niektoré veci trochu ozrejmiť," uzavrel odhodlane Patrik Brezovaj, manažér futbalového klubu NOVES Spišská Nová Ves.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»2. LIGA: PRIAMA REČ MANAŽÉRA DRUHOLIGOVÝCH SPIŠIAKOV