REKONŠTRUKCIA ŠTADIÓNA V NITRE MÔŽE STÁŤ VIAC AKO 7 MILIÓNOV EUR

(Zdroj: Facebook/FC Nitra, Autor: FC Nitra)
Peter Cuninka|22. feb 2018 o 10:15

BRATISLAVA (SFZ/bs) - Nezastaví ich ani sneh či mráz. Reč je o robotníkoch na štadióne v Nitre. Ten podlieha rekonštrukčným prácam v rámci projektu Slovenského futbalového zväzu – Modernizácia štadiónov. Bránami vynoveného stánku, ktorý bude spĺňať podmienky UEFA kategórie 3 s kapacitou 7 480 divákov, by mali fanúšikovia prejsť už na začiatku ďalšieho ročníka našej najvyššej súťaže.

Výška nákladov na rekonštrukciu nitrianskeho štadióna sa môže prehupnúť až cez sedem miliónov eur a práce by mali trvať pol roka (do 30. júna 2018). "Práve prebiehajú dve etapy modernizácie štadióna. Projekt spolufinancuje sumou 4 milióny eur Nitrianska investičná spoločnosť, ktorá je mestská stopercentná spoločnosť. Tá je vlastníkom futbalového štadióna. Slovenský futbalový zväz prispel na prestavbu sumou 2,4 milióna eur. My sme mali dodať financie vo výške 1,6 milióna, ale sumou štyri milióny sme prekročili danú hranicu. Je predpoklad, že sa ešte jeden milión vloží do ďalšej rekonštrukcie. Čiže, keď to spočítame, tak mesto by na opravu futbalového stánku prispelo sumou päť miliónov eur a SFZ ďalšími 2,4 miliónmi. Celkovo by to vyšlo približne 7,5 milióna eur. Prostriedky na rekonštrukciu štadióna sú zabezpečené," povedal prednosta Mestského úradu v Nitre Igor Kršiak.

Tomu, že projekt ukončia v riadnom termíne a fanúšikovia budú môcť prísť na začiatku novej sezóny povzbudiť svojich hráčov, verí generálny manažér klubu FC Nitra Jozef Petráni. "Ak všetko pôjde ako má, tak verím, že na začiatku ročníka 2018/2019 by malo byť hotovo. Samozrejme, je to veľký projekt a môžu do toho zasiahnuť rôzne nepredvídané okolnosti. Zatiaľ mi ľudia, čo majú rekonštrukciu na starosti vraveli, že sú v prijateľnom časovom scenári," povedal pre futbalsfz.sk Petráni.

Robotníkov na stavbe neprekvapili ani vrtochy počasia. "Stále vidím pracovníkov na stavbe, či sneží či mrzne," vravel Petráni. A čo všetko sa na štadióne tímu spod Zobora vlastne rekonštruuje? "Kompletne sa prerába hlavná tribúna, odstránil sa ovál na ktorom boli sedačky. Pripravené sú už nové železo-betónové pätky pod nové tribúny, ktoré bude montovať Sedasport. Robí sa kanalizácia, odvodňovanie ihriska a prípravné práce, aby sa následne mohlo pristúpiť k výmene trávnika, ktorý bude prírodný a vyhrievaný. Okolo štadióna bude nová cesta a parkovisko," prezradil nám generálny manažér klubu.

(Zdroj: Facebook/FC Nitra, Autor: FC Nitra)

NITRIANSKE PROVIZÓRIUM

Hráči a aj zamestnanci klubu musia v týchto mesiacoch vydržať v istom pracovnom provizóriu. "Počítali sme s tým, že to bude náročné. Všetci sme sa museli odsťahovať z hlavnej tribúny. Rekonštrukcia sa dotkla troch mužstiev - "áčka", juniorky a tímu do 19 rokov. Tí sú presťahovaní do privezených obytných kontajnerov a trénujú na našej umelej tráve. Administratíva bola tiež v hlavnej tribúne, ale teraz sme v detskom kútiku."

Vedenie Nitry už avizovalo, že domáce zápasy počas jarnej časti aktuálneho ročníka Fortuna ligy odohrá A-mužstvo v neďalekých Zlatých Moravciach. "Je to realita, ktorá musela prísť. Prešli si ňou aj iné mužstvá, ktoré si v minulosti rekonštruovali svoje štadióny. Je to istá nevýhoda," uviedol Petráni.

"Domácu" premiéru na trávniku ViOn-u si už Nitrania odkrútili cez víkend, keď s Trenčínom remizovali 1:1. "Zápas ovplyvnilo to, že deň pred tým hral doma ViOn proti Trnave a v druhom polčase nášho zápasu zasa úradovalo počasie. Usporiadatelia však urobili všetko pre to, aby sa zápas hral na regulárnom teréne, za čo im patrí vďaka," skonštatoval Petráni, ktorý nám na záver povedal, či už v klube premýšľajú nad programom pri otvorení zrekonštruovaného nitrianskeho stánku: "Nič konkrétne k tomu zatiaľ neviem povedať. Budeme sa snažiť pripraviť pekný zážitok pre fanúšikov. Aby si ľudia našli cestu na štadión, aby neprišli iba raz."

Zástupcu generálneho sekretára pre operatívne riadenie SFZ Petra Dedíka rýchlosť prác v Nitre teší. "Kvitujeme, že v jednom z krajských miest sa dokončí projekt rekonštrukcie štadióna. Teší nás to, že mesto našlo cestu, ako to celé dofinancovať. Potešiteľný je aj spôsob, ako naštartovali práce, je to výborné. Je vidno, že na ich strane je veľký záujem, aby stihli na novom štadióne zahájiť ďalší súťažný ročník. Za pár týždňov je u nich vidno kus dobrej roboty," povedal Dedík.

(Zdroj: Facebook/FC Nitra, Autor: FC Nitra)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»REKONŠTRUKCIA ŠTADIÓNA V NITRE MÔŽE STÁŤ VIAC AKO 7 MILIÓNOV EUR