SLOVENSKO A: PETER PEKARÍK: "PRE HERTHU NIEČO ZNAMENÁM!"

(Zdroj: twitter, Autor: twitter)
Peter Cuninka|18. feb 2018 o 09:50

BRATISLAVA (SFZ/PETER ŠURIN) - V podstate sa nepochybovalo o tom, že Peter Pekarík bude naďalej pokračovať v Bundeslige, v drese berlínskej Herthy. Ale kým nebola zmluva podpísaná… V stredu uzrela svetlo sveta informácia, že obojstranný záujem o spoluprácu kompetentní dotiahli do podpisu kontraktu.

Nová zmluva s Herthou je na svete, ste s ňou spokojný?
"Viackrát som sa vyjadril, že v Herthe i Berlíne sa cítim veľmi dobre. Klub mi za tých šesť rokov, čo v ňom pôsobím, prirástol k srdcu a Berlín sa stal prakticky mojim druhým domovom. V Herthe prežívam dlhodobo jedno z mojich najkrajších futbalových období a som naozaj veľmi rád, že moje ďalšie futbalové kroky povedú naďalej po modro-bielej ceste."

Klub oznámil podpis, ale nekonkretizoval dĺžku kontraktu, vy môžete potvrdiť informáciu, že vaša spolupráca potrvá do konca sezóny 2019/2020?
"Áno moja nová zmluva vyprší na konci sezóny 2019/2020."

Existovala aj možnosť, že by ste sa s Herthou na predĺžení spolupráce nedohodli?
"Samozrejme, núkala sa aj možnosť byť v lete voľným hráčom a odísť do iného klubu zadarmo. V zime sa však Hertha vyjadrila, že ma v tomto prestupovom období za žiadnych okolností nikam nepustí a to aj s rizikom, že by som mal po sezóne odísť po vypršaní zmluvy bez odstupného. Tento veľký a seriózny záujem zo strany klubu ma presvedčil, aby som ostal v drese Herthy aj naďalej. Športový riaditeľ Michael Preetz sa už teraz pri podpise novej zmluvy vyjadril, že by bol veľmi rád, ak by som o dva roky takto predĺžil spoluprácu opäť a prípadne pôsobil v Herthe aj po skončení mojej profesionálnej kariéry. Boli to pre mňa príjemné argumenty, svedčili o tom, že si ma Hertha váži a niečo pre tento klub znamenám."

Zaujímal sa o vás niekto iný? Pred časom sa spomínal interes klubov z Premier League…
"Črtalo sa viacero možností, ale som rád, že som sa rozhodol zostať v Herthe a v Bundeslige. Pôsobím v Nemecku už osem a pol roka, odohral som tu viac ako 200 súťažných zápasov, získal titul a keď k tomu prirátame ďalšie dva roky, bude to krásna a úspešná futbalová dekáda. Pre hráča je to nezabudnuteľná skúsenosť, pôsobiť také dlhé obdobie v jednej z najlepších líg sveta."

(Zdroj: Twitter/Hertha BSC, Autor: Hertha BSC)

Ako ste prijali označenie Pán spoľahlivý od generálneho manažéra Michaela Preetza, ktorým oznámil zo strany klubu predĺženie zmluvy?
"Je to veľmi povzbudzujúce aj vzhľadom na to, že si človek s odstupom času uvedomí, koľko tvrdej práce, odriekania a ťažkých tréningov za tým stojí. Som veľmi rád, že klub si naozaj cení moje služby. Určite sa budem aj v ďalšom období snažiť byť príkladom mladším. Už teraz mám v mužstve o 13-14 rokov mladších spoluhráčov, preto som rád, že im môžem mojimi skúsenosťami poradiť a pomôcť, viesť ich správnym smerom."

Hovorili ste už po podpise predlžujúcej zmluvy s trénerom Dárdaiom, viete, aký mal on postoj k vášmu novému kontraktu?
"Už počas jesennej časti Bundesligy som mal viacero rozhovorov s trénerom Dárdaiom aj so športovým riaditeľom Michaelom Preetzom. Obaja mali veľký záujem, aby som v mužstve pokračoval aj po lete 2018."

Verejnosť si všimla, že vás Dárdai poveril v zápase so Stuttgartom špeciálnymi úlohami na lavičke, zaujalo vás to?
"Keďže som v prvom jarnom zápase proti Stuttgartu nemohol nastúpiť, tréner ma poveril funkciou člena realizačného tímu, aby som mu priniesol moje osobné postrehy zo zápasového diania. Bola to veľmi zaujímavá a cenná skúsenosť, pretože som mohol vnímať a analyzovať zápas v úplne inej pozícii, nie ako hráč, ktorý má za úlohu na ihrisku sa koncentrovať len na svoj čo najlepší výkon. Ako tréner musíte však vnímať mužstvo komplexne a keď si to situácia v zápase vyžaduje, reagovať operatívne z taktickej aj personálnej stránky."

Trúfate si navýšiť váš strelecký účet v Bundeslige, v ktorom máte zatiaľ zapísaný jediný gól, počas jarnej sezóny?
"Zo strieľania gólov z pozície obrancu si ťažkú hlavu nerobím. Som rád, že aj v tejto sezóne som sa strelecky presadil v Európskej lige a pridal aj ďalšie gólové asistencie v Bundeslige. Mojim prvoradým cieľom v každom zápase je pomáhať mužstvu výkonom na ihrisku, vždy je u mňa prvoradý tím a osobné štatistiky idú bokom."

Hrali ste na MS i ME, získali ste slovenský i nemecký titul, na čo ešte túžite siahnuť?
"Moje výzvy v najbližšom období sú pomáhať Herthe a reprezentácii v napĺňaní ich cieľov. V Herthe potrebujeme splniť našu predsezónnu métu - skončiť v top desiatke bundesligovej tabuľky. A v reprezentácii sa budeme snažiť úspešne odštartovať jesennú Ligu národov a tým sa optimálne pripraviť na ťažkú kvalifikáciu ME."

Už sa vám hlavou preháňajú aj myšlienky, čo bude nasledovať, až prestanete byť aktívnym hráčom?
"Chcel by som hrať na profesionálnej úrovni pokiaľ Pán Boh dá, pokiaľ mi bude zdravie a futbalová forma priať a pokiaľ budem mať z futbalu radosť. Momentálne je ťažké povedať, čo sa stane po vypršaní mojej práve podpísanej zmluvy s Herthou. Nechcem zatiaľ predbiehať a prečo aj… Mám pred sebou ešte dva a pol roka v Bundeslige a ďalšie výzvy."

KTO JE PETER PEKARÍK

Narodený: 30. októbra 1986 v Žiline
Post: obranca
Hráčska kariéra: MŠK Žilina (2004 – 2009), MFK Dubnica (hosťovanie 2004/05), VfL Wolfsburg (2009 – 2012), Kayserispor (hosťovanie 2011/12), Hertha BSC (2012 - doteraz)
Reprezentácia: 80 zápasov, 2 góly
Úspechy: osemfinále MS 2010, osemfinále EURO 2016, 1x majster Slovenska (2006/07), 1x majster Nemecka (2008/09).

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»SLOVENSKO A: PETER PEKARÍK: "PRE HERTHU NIEČO ZNAMENÁM!"