Štvrťfinále je nová súťaž. Luka Radivojevič: Ukázali sme, čo v sebe máme a vieme hrať hokej

Tréner Martin Dendis na MS v hokeji do 18 rokov 2024
Tréner Martin Dendis na MS v hokeji do 18 rokov 2024 (Autor: Andreas Robanser)
Nikola Baďová|30. apr 2024 o 18:20

Slovensko splnilo cieľ a postúpilo do najlepšej osmičky.

ESPOO. Slovenskí hokejisti museli v zápase proti Nórsku vyhrať o tri góly, aby si zaručili postup do štvrťfinále majstrovstiev sveta do 18 rokov.

Zverenci Martina Dendisa vstúpili do zápasu aktívne a súperovi nedali šancu. V poslednom zápase skupiny A vyhrali jednoznačne 11:1. 

„Veríme, že trénerský štáb a mladí lídri sa chopia tejto situácie. Toto mužstvo nie je skúsené. Skúsenosti má iba Luka Radivojevič z posledných juniorských MS a Tomáš Pobežal, ktorý sa vlani predstavil na šampionáte do osemnásť rokov,“ uviedol v štúdiu JOJ Šport tréner brankárov Peter Kosa. 

Ohromný nástup

Bol to zápas o všetko, ktorý museli slovenskí mladíci zvládnuť. „Chceme vyhrať,“ reagoval Ján Chovan po poslednom tréningu. 

Slováci mali pred dôležitým stretnutím deň voľna, nastúpili oddýchnutí a s dobrou energiou. Naopak, Nóri dohrali zápas proti Lotyšsku vo večerných hodinách. 

Zverenci Martina Dendisa začali veľmi svižne a už prvé striedanie naznačovalo, že chcú hrať ofenzívne. Skóre otvoril už z druhej strely mladší brat Šimona Nemca - Adam.  

V prvej tretine sa nórska sieť rozvlnila až päťkrát a z gólov sa tešilo päť rôznych strelcov. Nóri mali k dispozícii jednu presilovú hru, ktorú dokázali využiť. 

„Rozprávkový scenár prvej tretiny,“ narážal expert Kosa na fakt, že slovenskí hokejisti v predchádzajúcich zápasoch nevedeli zachytiť úvod zápasu. 

„Lepší vstup do zápasu sme si nemohli ani predstaviť. Hrali sme efektívne a tvrdo,“ povedal pre JOJ Šport Michal Liščinský. 

„Mali sme dobrý štart do zápasu. Prvých päť minút sme hrali veľmi dobre, strelili sme góly a potom sme v tom pokračovali. Sme veľmi dobrá partia a dobrí kamaráti. Teraz sme ukázali, že sme aj dobrý tím,“ uviedol Chovan. 

Systém fungoval

Slováci nepoľavili ani v druhom dejstve a pridali ďalšie tri góly. Hetrik zaznamenal kapitán Pobežal, ktorý bol silný na puku a ukazoval hokejovú genialitu. Takmer mu vyšla aj finta Michigan.  

„Som veľmi rád, že sa tlačíme viac do brány. Je to vidieť a nesmieme od toho upustiť. Všetci vieme, aký máme cieľ a hráme ako tím,“ uviedol pre JOJ Šport po druhej tretine Pobežal. 

„Hráme v systéme, aby sme boli úspešní. To je hlavný rozdiel ako v predchádzajúcich zápasoch na začiatku turnaja. Náš spôsob hry by mohol ísť do hokejových prednášok, ako sa má hokej hrať. 

Vidíme obetavosť hráčov, prečíslujeme súpera vo všetkých herných činnostiach. Toto je štýl, ktorý k nám priniesol tréner Craig Ramsay. Naša hra spĺňa aspekty moderného hokeja, keď potrebujeme vyhrať,“ pochválil tréner Kosa. 

Cieľ splnili

Hráči sa po druhej tretine museli vysporiadať s kurióznou situáciou. Počas druhej prestávky sa na ľadovej ploche pokazila rolba, ktorú museli odtiahnuť z ľadovej plochy. Organizátorom to trvalo viac ako pätnásť minút a pri tejto činnosti poškodili hraciu plochu. 

Nakoniec sa rozhodlo, že tretia tretina stretnutia Slovensko - Nórsko sa odohrá v tréningovej hale. Prestávka medzi tretinami trvala približne hodinu. 

Slováci však ostali verní svojmu štýlu a pracovali zodpovedne v ofenzíve i defenzíve. V záverečnej tretine pridali ďalšie tri góly. Zaskvel sa štvorgólový strelec Pobežal. 

„Vedeli sme, o čo hráme a že tento zápas je pre nás kľúčový. Dnes bolo veľmi dôležité, že sme dali prvý gól. V zápasoch predtým sme ani raz neviedli a teraz sme mali niečo, od čoho sme sa mohli odraziť. Dodalo nám to extra energiu, extra silu a sebavedomie. Uvoľnili sme sa. 

Dnes som spokojný s hernými aspektami. Od začiatku sme vybehli na súpera a dali tri rýchle góly. Celý tím podal kvalitný výkon. Som rád, že sme hrali celých šesťdesiat minút,“ prezradil tréner Dendis. 

„Splnili sme si cieľ a získali sme tri body. Hrali sme viac na bránu a vytvárali na Nórov tlak. Vyšlo nám to. Premenili sme aj dve presilové hry, ale mohlo to byť ešte lepšie. Myslím, že v tomto zápase sme ukázali, čo v sebe máme,“ povedal Luka Radivojevič. 

Nová súťaž

Slovenskí hokejisti nakoniec poskočili v skupine A na tretie miesto a vo štvrtok 2. mája si zahrajú štvrťfinále proti Česku. 

Luka Radivojevič na MS hráčov do osemnásť rokov.
Luka Radivojevič na MS hráčov do osemnásť rokov. (Autor: Andreas Robanser)

„Mali sme nôž na krku. V základnej skupine sme si prežili veľmi ťažké chvíle. Bolo to o jednom zápase. Dali sme však signál, že vieme hrať hokej. Musíme si však viac dôverovať. 

Od začiatku stretnutia sme mali sebavedomie. Štvrťfinále je nová súťaž, môže to byť o jednom góle. Verím, že sa nám to podarí,“ reagoval obranca Adam Beluško. 

Do súboja o záchranu zostúpilo Nórsko. 

Tabuľka skupiny A

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Štvrťfinále je nová súťaž. Luka Radivojevič: Ukázali sme, čo v sebe máme a vieme hrať hokej