Hokejové talenty môžu prekvapiť. Slovensko bude mať na MS U18 najmladší tím

Mladí slovenskí hokejisti, zľava Luka Radivojevič, Alex Miroslav Zálešák a Tomáš Pobežal.
Mladí slovenskí hokejisti, zľava Luka Radivojevič, Alex Miroslav Zálešák a Tomáš Pobežal. (Autor: TASR)
Samuel Tirpák|24. apr 2024 o 10:20

Ako by mohla vyzerať zostava Slovenska na blížiacich sa MS do 18 rokov?

ESPOO. Už 25. apríla 2024 sa vo fínskych mestách Espoo a Vantaa začnú majstrovstvá sveta v hokeji do 18 rokov. Slovenský tím ich otvorí duelom proti Spojeným štátom americkým, potom v skupine narazí na Lotyšsko, Fínsko a Nórsko.

Slováci nepatria na tomto šampionáte k adeptom na popredné priečky. Zopakovať postup do semifinále spred roka by bolo veľkým prekvapením.

Na turnaj pricestujú zverenci trénera Martina Dendisa ako najmladší tím. Táto nálepka im však neuberá na talente a všestrannosti.

V nasledujúcom rozbore mládežníckeho výberu vysvetlíme, prečo môže byť tento tím lepší, ako naznačuje menoslov individualít na papieri.

Predpokladaná zostava Slovenska na MS U18 2024:

Michal SVRČEK – Tomáš POBEŽAL – Tobias TOMÍK

Andreas STRAKA – Tobias PITKA – Michal LIŠČINSKÝ

Ondrej MARUNA – Miroslav ŠATAN – Ján CHOVAN

Dario LAŠŠ – Nicolas VRTIEL – Pavol PROKOPOVIČ

(Adam NEMEC / Tomáš CHRENKO)


Andrej FABUŠ – Patryk ZUBEK

Samuel KUPEC – Luka RADIVOJEVIČ

Adam BELUŠKO – Samuel HÚŽEVKA

Fabian LIČKO – Tomáš ŠLANK

(Adam KALMAN)


Martin HARONIK

Alan LENĎÁK

(Patrik BREZÁNI)

S takto vyskladanou záverečnou nomináciou má Slovensko solídnu šancu na dobrý výsledok. Očakávania by však napriek tomu mali byť skromné. Papierovo sa totiž tohtoročný tím nemôže rovnať tomu z vlaňajška, ale detailne vypracovaný systém a príprava môže Slovákov posunúť k solídnym výkonom.

Kto je Samuel Tirpák

Skaut a expert na mladých hráčov, momentálne pôsobiaci aj v zámorskom portáli FCHockey. Jeho hlavným zameraním je skauting Čechov, Slovákov, a zvyšku strednej a západnej Európy. Patrí medzi zakladajúcich členov projektu Oh my Hockey.

Útok potiahnu mladší

V útočných radoch má Slovensko veľa talentu. V tejto kategórii pritom dominuje ročník 2007, keďže ročník 2006 je oproti minulým viditeľne slabší. Stále sú to však hráči, ktorí v správnych rolách môžu výrazne pomôcť tímu k úspechu.

Medzi nimi sa vyníma niekoľko hráčov, ktorých vývoj naznačuje, že v budúcnosti môžu byť rozdielovými útočníkmi predovšetkým v defenzívnych situáciách. Menovite ide o Marunu, Pitku, Liščinského či Tomáša Pobežala, ktorý sa už teraz javí ako budúci center tretej-štvrtej formácie v NHL.

Práve Tomáš Pobežal je v našej projekcii centrom prvého útoku „osemnástky“. Je to najlepší center a najvyspelejší hráč v útoku v celom mužstve. V Nitre síce nehral veľa, bol center štvrtej formácie, ale dokáže hrať vo všetkých situáciách.

Z pohľadu skauta zaujal jeho zmysel pre detail a pozičná hra. Má presne naučené pohyby obrancov a pohybuje sa medzi nimi v útočnom pásme, hľadá voľné priestory a vytvára ich.

Pobežal je hráč, ktorý možno bodovo nebude vynikať, ale herne je už teraz nesmierne vyspelý a mnohí skauti sa čudujú, že hráčovi s jeho rozvahou a profesionalitou ešte zostáva viac ako rok do draftu.

Tomáš Pobežal v drese Nitry.
Tomáš Pobežal v drese Nitry. (Autor: TASR)

Na pravom krídle je krídelník a prospekt pre draft 2026 Tobias Tomík. Je to hráč, ktorý sa bude veľmi páčiť zámorským klubom svojím štýlom hry. Príležitosti si vytvára rozdielovou rýchlosťou a agresivitou resp. dravosťou. Bonusový bod dostáva za kvalitu ochrany puku na hokejke pod tlakom.

Na ľavom krídle je Michal Svrček. Ten hrá už druhý rok vo švédskom Brynäs IF a zatiaľ herne exceluje. Nehrá síce v kľúčovej role, keďže je ročník narodenia 2007, no v plnení zadaných úloh je skvelý.

S vyšším časom na ľade sa zlepší aj jeho produktivita, no keď je na ľade, s prehľadom dominuje v štatistike Corsi (pomer striel na bránu, keď je hráč na ľade) s hodnotou 55,84 percent. Je expert na presilovky, vo Švédsku v nich strávi dve minúty na zápas.

Na ľavom krídle druhej lajny je Andreas Straka. Je to korčuliarsky veľmi nadaný two-way silový útočník. Skvelo si dokáže poradiť s defenzívnymi situáciami. Vidím ho prevažne ako krídelníka, no hrá aj v úlohe centra. Zaujme vysokým forčekingom, zavarí ním súperovým obrancom.

Na centri je Tobias Pitka, ktorý už druhý rok trávi v zámorí. Tento rok odohral v BCHL za Victoriu Grizzlies. Je to defenzívny center a práve táto formácia bola vytvorená na shut-down úlohu proti top formáciám súperov.

Aby však mala aj schopnosť schladiť súpera rýchlym gólom, potrebuje ešte väčšiu dravosť, rýchlosť a najmä strelecké schopnosti. Tie jej dodá na pravom krídle hrajúci Michal Liščinský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Hokej»Reprezentácie»Hokejové talenty môžu prekvapiť. Slovensko bude mať na MS U18 najmladší tím