SR 21: VESTENICKÝ PO NÁVRATE DOMOV: NITRA NIE JE KROK SPÄŤ

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)
Peter Cuninka|19. jan 2018 o 18:45

BRATISLAVA (SFZ) - Na svoju futbalovú genialitu upozornil v roku 2013, keď na MS do 17 rokov pomohol Slovensku piatimi gólmi k prieniku do osemfinále. Následne Tomáš Vestenický putoval z Nitry do talianskeho veľkoklubu AS Rím. No tam veľa šancí nedostal a zamieril do Modeny. Potom na neho upriamila pozornosť Cracovia Krakov, v ktorej bol takmer dva roky. Teraz sa vracia späť pod Zobor, aby splatil Nitre to, čo do neho vložila. Ako to celé vníma reprezentačný útočník do 21 rokov?

Aké pocity prežívate pri návrate do klubu, ktorý vás futbalovo vychoval?

"Pocity sú dobré, som rád, že Nitra prejavila o mňa záujem. Vždy je pekné, vrátiť sa domov, aj keď som to možno neplánoval takto skoro. Teraz sú však také okolnosti, že chcem viac hrať a potrebujem to."

Prichádzate na hosťovanie do konca jarnej časti. Môžete potom zostať v Nitre?

"Cracovia nechcela žiadnu opciu, preto sme sa dohodli len na polročnom hosťovaní. V lete sa vrátim do Krakova."

(Zdroj: fcnitra.com, Autor: FC Nitra)

Na jar budete však hrať pre rekonštrukciu štadióna v Zlatých Moravciach. Nie je to škoda?

"Je to škoda, že nebudeme hrať v Nitre pred vlastnými divákmi. Myslím si však, že keď budeme hrať dobrý futbal, tak fanúšikovia prídu za nami. Veď Zlaté Moravce nie sú od Nitry až tak ďaleko."

Z Nitry ste odchádzali v roku 2014 do AS Rím. Ako sa Nitra zmenila za tie roky?

"Veľa sa toho nezmenilo. Teraz, keď som prišiel do klubu, tak bol nový len tréner a pár hráčov."

No v Ríme ste šancu nedostali a cez Modenu ste sa dostali do poľského tímu Cracovia Krakov. Tam ste strávili takmer dva roky. Ako by ste zhodnotili toto pôsobenie?

"Prvý polrok som mal výborný, hrával som, dostával som šance od trénera, vedenie bolo so mnou spokojné. Od AS Rím ma v Cracovii vykúpili. Potom v novej sezóne som sa štyri mesiace trápil so zranením kolena a následne triesiel. Teraz prišiel nový tréner, nechcem sa na neho vyhovárať, ale akoby sme si nesadli. Rozhodol som sa odísť na hosťovanie a on mi to dovolil."

Nie je pre vás návrat do Nitry krok späť?

"Túto otázku dávajú novinári hráčom často. Pre vývoj futbalistu je však dôležité hrávať a je jedno v akom klube. Nie je ideálne sedieť na lavičke či azda na tribúne v lepších tímoch. Pre mňa hosťovanie v Nitre nie je v žiadnom prípade krok späť. Hodnotiť to však budem až po sezóne…"

Aké si dávate hlavné ciele?

"Musím najmä čo najviac hrať. Keď budem mať dobrú minutáž, prídu aj góly. Následne pomôžem tímu k dobrým výkonom a výsledkom."

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)

TRÉNERI REPRE MA BUDÚ MAŤ NA OČIACH

V Nitre je hlavný tréner Ivan Galád, ako vás privítal?

"S trénerom Galádom som bol dlhodobo v kontakte, komunikovali sme aj počas vianočných sviatkov i po nich. Som rád, že sa to podarilo dotiahnuť do konca. Trénerovi ďakujem za dôveru. Teraz je už všetko na mne."

Sledovali ste svoj materský klub, keď ste boli v zahraničí?

"Samozrejme, veď v Nitre som strávil veľké množstvo času a na klub mám krásne spomienky. Mužstva mi bolo ľúto, keď bolo v druhej lige, ale teraz je už v najvyššej súťaži, z čoho som veľmi rád."

Nitrania bojujú o účasť v prvej šestke. Čo hovoríte na aktuálny model ligy, kde sa po základnej časti delia tímy na boj o titul, boj o záchranu a následne aj baráž o Európu?

"Zažil som to už aj v Poľsku. Myslím si, že tento systém je trošku zvláštny. Musíme ho však rešpektovať, pravidlá sú pre všetky kluby v lige rovnaké. V posledných troch zápasoch potrebujeme zabojovať, aby sme sa dostali do hornej polovice."

Poznáte niekoho zo súčasného kádra?

"Takmer všetkých, veľa chalanov hralo so mnou v akadémii. S niektorými novými hráčmi som sa však ešte osobne nestretol, ale nevidím v tom žiadny problém, veď sa zoznámime."

Mali ste na stole aj iné ponuky?

"Cracovia najskôr nechcela, aby som šiel do Nitry. Bol som v rozpakoch, keďže som mal aj iné ponuky. Napokon som rád, že to takto dopadlo…"

Máte v Nitre nejakých blízkych, s ktorými teraz budete tráviť viac času?

"Mám tu rodinu, bývam 30 kilometrov od Nitry. Budem mať viac času s rodinou či kamarátmi. Pomôže mi to aj z psychickej stránky."

Bude sa vám ľahšie presadzovať sa do reprezentačného výberu do 21 rokov z Nitry ako z Poľska? Predsa Nitru tréner Hapal dobre pozná, trénoval v nej…

"Či sa mi bude ľahšie dostávať do repre z Nitry, to neviem povedať. Nesmierne rád hrám za Slovensko, ale keď tréner zvolí miesto mňa iného hráča, budem to musieť rešpektovať. Potom však urobím všetko pre to, aby som si späť vybojoval miestenku. Teraz je pre mňa dôležité pravidelne hrať za Nitru, rozohrať sa v nej a dať nejaké góly."

Komunikovali ste hosťovanie aj s trénermi sokolíkov Hapalom a Brunegrafom?

"Volal som s obomi trénermi. Pýtali sa ma, ako chcem pokračovať. Rozhodnutie nechali na mňa a myslím si, že aj oni budú radi, keď im budem na očiach."

V marci nás čakajú dva dôležité duely proti Albánsku. Ako to vnímate vy?

"Marec je veľmi ďaleko, ja sa teraz sústredím na to, aby som hrával v klube. Dúfam, že obe stretnutia vyhráme, aby sme čo najdlhšie bojovali o postup."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»SR 21: VESTENICKÝ PO NÁVRATE DOMOV: NITRA NIE JE KROK SPÄŤ