Jamrichová už titul má. Teraz potrebuje veľa správnych rozhodnutí (komentár)

Renáta Jamrichová pobozkala trofej po triumfe v juniorskej dvojhre na Australian Open 2024.

Jamrichová už titul má. Teraz potrebuje veľa správnych rozhodnutí (komentár)

Renáta Jamrichová pobozkala trofej po triumfe v juniorskej dvojhre na Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)
Renáta Jamrichová pobozkala trofej po triumfe v juniorskej dvojhre na Australian Open 2024.
Renáta Jamrichová pobozkala trofej po triumfe v juniorskej dvojhre na Australian Open 2024. (Autor: TASR/AP)
Viktor Kiššimon|28. jan 2024 o 08:35

Nečakajme, že ju na konci roka uvidíme v Top 100.

V lete 2022 išiel chýr, že jedna mladučká Slovenka si skvele počínala na Európskom olympijskom festivale mládeže v Banskej Bystrici. Na tínedžerskej olympiáde vyhrala dvojhru aj mix.

Choď sa na ňu pozrieť, hovoril mi niekto, kto sa vyzná. Len som mávol rukou – "takých bejby šampiónok sme už mali toľko, že sme ich mohli vyvážať do sveta" – pomyslel som si.

Ale prišiel november a s ním aj tradičný turnaj ITF v Bratislave. Tak som sa išiel na ten talent pozrieť.

Naposledy ma tenis dojal, keď Dominika Cibulková v roku 2016 vyhrala v Singapure Turnaj majsteriek.

Hrá ako Kvitová

Keď som prišiel do bratislavského Národného tenisového centra, nevedel som, čo ma čaká. Už po niekoľkých výmenách proti Rumunke Cristianovej, ktorá bola vtedy v druhej stovke svetového rebríčka, som takmer onemel.

Pätnásťročná ľaváčka hrala ženský tenis v najlepšom prevedení. Tvrdý a presný servis, nechytateľný forhend a obrovské sebavedomie.

To nemôže byť Slovenka, pomyslel som si. Postavou aj hrou mi pripomínala dvojnásobnú wimbledonskú šampiónku Češku Petru Kvitovú.

Renáta Jamrichová ten zápas len tak-tak vyhrala.

Nasledujúci deň som prišiel znova. Na druhej strane siete stála tentoraz najlepšia slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová. Mladučká juniorka z Trnavy sa nezľakla a vôbec nehrala ako hráčka, ktorá ani nebola v ženskom tenisovom rebríčku.

Duel som sledoval s bývalým kolegom z lóže priamo dole pri kurte. Aby som lepšie videl, ako Jamrichová pracuje nohami a ako švihá do loptičky. Po viacerých výmenách sme sa s kolegom na seba pozreli a usmiali sa. Bola to čistá radosť z jej hry.

Keď Jamrichovej po výhre aplaudovalo zaplnené NTC, do očí sa mi tisli slzy. Bol som prekvapený, že ma tenis ešte môže takto dojať. A v prevedení slovenskej tenistky.

Hoci v semifinále pre zranenie vzdala Chorvátke Konjuhovej, tešil som sa na novú sezónu, na to, čo predvedie o rok.

Očarujúci debut

Na začiatku novembra 2023 som prišiel do NTC opäť. S veľkými očakávaniami, ako sa za 12 mesiacov Jamrichová zlepšila. Znova sa dostala do semifinále.

Ale priznám sa, bol som sklamaný. Zdalo sa mi, že robí príliš veľa chýb, že sa slabo pohybuje, že ju to nebaví. Z niektorých zápasov som dokonca odišiel.

Tesne po turnaji sa hral zápas Billie Jean King Cupu, v ktorom Slovenky hostili súperky z Argentíny. Keď v prvý deň covidom oslabená Schmiedlová nestíhala na Rierovú, bolo jasné, že kapitán Matej Lipták musí zmeniť nomináciu.

A z lavičky vytiahol žolíka. Šestnásťročnú Renátu Jamrichovú. Tiež som bol v NTC. Tentoraz priamo nad kurtom ako televízny komentátor.

Jamrichová fenomenálnym spôsobom zdolala za 68 minút niekdajšiu semifinalistku grandslamového Roland Garros Nadiu Podoroskú 6:1, 6:4.

Keď človek zažije niečo také, hneď si predstavuje, kam by to mohla talentovaná hráčka dotiahnuť. Má len 16 rokov a s tenistkou z najlepšej stovky sveta vytrela centrálny dvorec. Čo bude nasledovať ďalej?

Nohami na zemi

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Tenis»Jamrichová už titul má. Teraz potrebuje veľa správnych rozhodnutí (komentár)