Štyri draftové jednotky i obávaní švédski beci. Kto sú najväčšie hviezdy MS v hokeji?

Victor Hedman, Juraj Slafkovský a Connor Bedard.

Štyri draftové jednotky i obávaní švédski beci. Kto sú najväčšie hviezdy MS v hokeji?

Victor Hedman, Juraj Slafkovský a Connor Bedard. (Zdroj: SITA/AP, Sebastien Gervais, Autor: TASR/AP)
Victor Hedman, Juraj Slafkovský a Connor Bedard.
Victor Hedman, Juraj Slafkovský a Connor Bedard. (Zdroj: SITA/AP, Sebastien Gervais, Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|3. máj 2024 o 11:30

Do zoznamu sa dostali hráči Kanady, USA, Švédska, Slovenska a Švajčiarska.

PRAHA, OSTRAVA. Už v piatok 10. mája sa v českých mestách Praha a Ostrava začnú každoročné majstrovstvá sveta v hokeji

Súpisky mnohých krajín ešte nie sú uzavreté. Napriek tomu v nich už teraz figurujú hviezdy, ktoré budú lákadlom. 

Do Česka sa chystajú najväčšie svetové talenty zo zámoria, draftové jednotky, najlepší obrancovia svojej generácie či kapitáni z NHL. 

Na ktoré hviezdy sa môžeme tešiť u západných susedov?

Connor Bedard (útočník, Kanada) 

Bude to po prvý raz, čo sa 18-ročný kanadský supertalent objaví na seniorskom svetovom šampionáte. Určite však na seba pritiahne ohromné množstvo pozornosti. 

Praha láka mnohých a výnimkou nie je Connor Bedard. Útočník Chicaga Blackhawks sa rozhodol predĺžiť si sezónu v reprezentačnom drese. 

Ročník 2023/24 ukončil so 61 (22+39) bodmi v 68 stretnutiach. Pred ním sa stal jednotkou draftu, po ňom zrejme bude korunovaný ako najlepší nováčik NHL. 

Bedard v národných výberoch vždy exceloval. Na dvoch MS do 18 rokov získal v 11 zápasoch 21 bodov a na juniorskom šampionáte 2023 pozbieral neuveriteľných 23 bodov v 7 stretnutiach, vrátane gólu v predĺžení štvrťfinále do slovenskej siete. 

Hovorí sa o ňom, že je najväčším talentom od Connora McDavida. Zaujímavosťou je, že aj McDavid sa po prvej sezóne v NHL predstavil na majstrovstvách sveta a v roku 2016 si z nich odniesol titul ako strelec víťazného gólu vo finále.

Brady Tkachuk (útočník, USA) 

Ani Kanaďania sa počtom hviezdnych individualít nemôžu rovnať Američanom. Tí chcú odkliať kliatbu finále opäť dravým, mladým a talentovaným tímom, v ktorom si zahrajú aj kapitáni z NHL. 

Jedným z nich je Brady Tkachuk. Dvadsaťštyriročný útočník nereprezentoval od juniorských čias, pôjde o jeho prvú účasť na svetovom šampionáte.

Kapitán Ottawy Senators prichádza po mierne slabšej sezóne. V 81 dueloch zaknihoval 74 (37+37) bodov ako najproduktívnejší hráč mužstva. 

Hoci pochádza zo slávnej rodiny, bude prvým Tkachukom na majstrovstvách sveta. Jeho otec Keith reprezentoval len na olympijských hrách a svetových pohároch, jeho brat Matthew len v mládežníckych a juniorských kategóriách.

Kapitán Ottawy Brady Tkachuk.
Kapitán Ottawy Brady Tkachuk. (Autor: SITA/AP)

Dylan Larkin (útočník, USA) 

Druhým kapitánom, ktorý si zahrá v drese USA, bude Dylan Larkin. Ten nosí už štvrtý rok “céčko” v Detroite a bude adeptom na túto rolu aj v reprezentácii. 

S majstrovstvami sveta má - na to, že je Američan a má iba 27 rokov - veľmi bohaté skúsenosti. Hral už na piatich, hoci sa vracia po dlhšej prestávke. Naposledy sa zúčastnil v roku 2019 na Slovensku. 

Doposiaľ sa mu nepodarilo dostať mužstvo cez brány finále, hoci mal viacero možností. V neúspešnom semifinále hral trikrát, z bronzu sa radoval v rokoch 2015 a 2018. 

V sezóne 2023/24 sa v NHL prvý raz dostal nad hranicu priemeru bodu na zápas. V 68 stretnutiach pozbieral 69 (33+36) bodov.

Cole Caufield (útočník, USA) 

Menoslov amerických hviezd uzatvárame pre slovenských fanúšikov známym menom. Často sa pri jeho góloch objavuje Juraj Slafkovský. 

Na šampionát mieri aj strelec Cole Caufield. Z prvej formácie Montrealu Canadiens bude na turnaji chýbať iba Nick Suzuki.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Štyri draftové jednotky i obávaní švédski beci. Kto sú najväčšie hviezdy MS v hokeji?