V Rumanovej je futbal kyslíkom, detí pribúda, vzor majú v mužoch

(Zdroj: obfz.sk, Autor: obfz nitra)
Peter Cuninka|28. jún 2017 o 10:00

NITRA (ObFZ Nitra/MARTIN KILIAN ml.)

Rumanová v piatok ukončila úspešnú sezónu, benjamínkovia si zatrénovali s mužmi, prišiel aj Jaro Machovec!

Rumanovčania vlani spustošili siedmu ligu a preleteli do šestky, elán im vydržal aj medzi oblastnou smotánkou, nováčik bol odvážny, dravý, behavý a hlavne hral futbal. „Šiesta liga je o väčšej kvalite, boli sme na ňu pripravení, so siedmym miestom sme spokojní. Trápili nás zranenia Lukáša Sudovského, Martina Mikláša a Janka Kemlageho, vyše osem kôl bol v Nemecku pracovať Tomáš Baláž. Nebyť maródky, mohlo byť aj lepšie,“ hodnotí tréner Miloš Konopásek. Rumanová vždy hrala dobrý futbal, dlhé roky patrila do prvej triedy. Najkrajší šport je tu náboženstvom, omša je každú druhú nedeľu o piatej, gólové kázne majú na starosti dominátor stredu Rišo Konopásek a ťažko brániteľný Peťo „Plecho“ Daniš. „Sme strašne radi, že tu ľudí futbal baví, na domáce zápasy ich chodí vyše 250, von za nami cestuje päťdesiat a predstavte si, aj do ďalekých Žitavian šli od nás štyri autá,“ vytešuje sa Konopásek. Modro-biela partia je najlepšia široko-ďaleko, banda dobrákov každý piatok spamuje Facebook fotkami z posedení. A viete, prečo majú v šatni takú dobrú klímu? Lebo trištvrte Rumanovčanov ju robí aj v Technove. „Kolektív je naša veľká zbraň. Domácich je pomenej, ale diváci fandia aj cudzím. Už sa s nimi zžili a oni s nimi tiež,“ hovorí. Rumanovčania sa v šiestej lige etablovali bez problémov a my tvrdíme, že je v ich silách pomýšľať aj na piatu. „Máme jednania so zopár sponzormi, uvidíme, ako to vyjde. Šiesta liga nám zatiaľ stačí, no v budúcnosti by sme sa istotne nebránili ani piatej,“ poškriabe sa po briadke.

(Zdroj: obfz.sk, Autor: obfz nitra)

Futbal na dedinách v dnešnej ťažkej dobe neprežije bez podpory obce a Rumanová je najlepším príkladom, ako sa to má robiť. Starosta Jozef Jankovič síce futbalom dieru do sveta nespravil, ale má ho v srdci. Slúži už siedmym rokom, v neveľkej dedinke s 831 obyvateľmi bývalého policajta všetci zdravia. Raz darmo, rodák robí pre svoju obec veľa a ľudia to cítia. „Na futbal ročne dávame sedem tisíc eur a vždy sme nápomocní. Futbal musí byť alfou a omegou každej dediny, vnímame a sme radi, že tu ľudí baví,“ hovorí Jankovič. Z otca troch rozumných detí sála rozvaha.

(Zdroj: obfz.sk, Autor: obfz nitra)

Rumanová dlho nerobila s mládežou. Obrat prišiel predvlani. Začali hrať benjamínci (U13), na ihrisku razom zavládla nová atmosféra. Mládež sa osvedčila, benjamínci prechádzajú do starších žiakov a keď menší videli, že starší naháňajú loptu, začali aj oni, takže suma sumárum: v Rumanovej budú od leta hneď dva mládežnícke tímy – prípravka a starší žiaci! „Rumanová je neodmysliteľne spätá s futbalom a my sa veľmi tešíme sa, že nám aj v tejto ťažkej dobe detí pribúda. Dúfame tiež v spoluprácu so susednými Rišňovcami a Bábom,“ povedal predseda Jaroslav Šedovič. Pred deviatimi rokmi zamkol bufet a vrhol sa na funkcionárčinu. Spolu so starostom Jankovičom a manažérom Petrom Vargom je tmelom, hybnou silou a hlavne človekom, ktorý nikde nechýba a pre futbal robí veľa.

(Zdroj: obfz.sk, Autor: obfz nitra)

Na západe oblasti bolo v piatok divoko. Trávnik žil spoločným tréningom mužov s benjamínkami, prišli aj ďalšie deti, ktoré nehrávajú (ale začnú!) a na bajk smerom domov nasadli šťastné. Áčkari ich veľa naučili, decká často len púlili oči. Po makačke prišla sladká odmena, Ľuboš Varga (ešte vlani kapitán, dnes už len fanúšik) porobil deckám lepšie hamburgre ako tie z mekáča, malí futbalisti dostali aj nanuky. Dva palce hore!

(Zdroj: obfz.sk, Autor: obfz nitra)

Hlavnou atrakciou piatka bol Jaro Machovec. Známy obranca vyšiel z nitrianskej akadémie, bol aj na Cypre a v Izraeli, teraz je v Poľsku. Tridsiatnik však začínal s futbalom práve v Rumanovej. Na domov nezabúda, stavia tu dom. „Rumanovú mám rád, futbalistom vždy na diaľku drukujem. S veľa ľuďmi som tu kamarát, raz po kariére si tu aj zahrám,“ usmial sa Machovec.

(Zdroj: obfz.sk, Autor: obfz nitra)


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»V Rumanovej je futbal kyslíkom, detí pribúda, vzor majú v mužoch