Vladimír Hracho oficiálne potvrdil opätovnú kandidatúru do funkcie predsedu ObFZ Trnava

(Zdroj: trnavaobfz.sk, Autor: Martina Radošovská)
Peter Cuninka|10. nov 2017 o 21:30

Martina Radošovská/ObFZ Trnava

Po štyroch rokoch sa schyľuje ku koncu prvého funkčného obdobia Vladimíra Hracha na poste predsedu ObFZ Trnava. Dnes už je známe, že o funkciu sa bude uchádzať opäť, a to 24. novembra 2017 v nových priestoroch kongresovej sály Relax Aqua & Spa na Rybníkovej ulici v Trnave. Na volebnú konferenciu, ktorá sa začne od 16:00, boli pozvaní všetci funkcionári a zástupcovia futbalových klubov, ktorých aspoň jedno družstvo pôsobí alebo plánuje v budúcej sezóne pôsobiť v súťažiach riadených ObFZ Trnava. Taktiež radi uvítame aj zástupcov futbalových klubov, ktorých družstvá nepôsobia v ObFZ Trnava. Pozvanie prijali aj zástupcovia Slovenského futbalového zväzu, Západoslovenského futbalového zväzu a v neposlednom rade aj prezident FC Spartak Trnava Dušan Keketi.

Prinášame vám rozhovor s Vladimírom Hrachom, nielen o doterajšom funkčnom období, ale aj o plánoch do budúcna, o rezervách, s ktorými na zväze neustále bojujú a o tom, čo mu funkcia predsedu priniesla, ale aj vzala.

Sponzor pre každú súťaž, rozrastajúci sa počet prípraviek, propagácia zväzu, finančná podpora mládeže, nové priestory pre zväz. Týmto a mnohým iným, ste sa počas štyroch rokov zaoberali. Čo má pre vás najväčšiu hodnotu? Je to práve získanie dôstojnejších priestorov, ktoré ste si určili za cieľ?

"Nové priestory boli len jedným z bodov, ktoré som chcel naplniť. Teší ma, že máme reprezentatívne priestory, a teší ma to o to viac, že sa sem rád vracia aj prezident SFZ. Pri každom našom stretnutí pozitívne zhodnotí, že sa nám podarilo naplniť túto víziu a dáva nás ako príklad aj pre iné oblastné zväzy na Slovensku. Často sa u nás konajú odborné komisie SFZ ale aj ZsFZ, sedenia regionálneho výkonného výboru, mali tu seminár delegáti SFZ, takže nové priestory majú maximálne využitie. Pre mňa je však najdôležitejšia práca s mládežou a to, že sa nám navyšujú počty prípraviek, že sa stabilizovala žiacka kategória a do budúcna by som chcel, aby narástol aj počet dorasteneckých tímov a následne, aby títo dorastenci pokračovali aj v mužskej kategórii."

(Zdroj: trnavaobfz.sk, Autor: Martina Radošovská)

Áno, dorastenecká kategória je najrizikovejšia. Vidíte nejakú možnosť, alebo cestu, ako by pri tomto probléme mohol byť nápomocný ObFZ Trnava?

"Nápomocní môžeme byť v tom, že vytvoríme maximálne servisné podmienky pre kluby, ktorými sa im budeme snažiť uľahčiť prácu. To gro však zostáva na kluboch a samotných tréneroch. Je to o tom, aby vedeli určitým spôsobom zvládnuť túto problematickú kategóriu, pretože podľa mňa je to najmä o zvládnutí. Túto sezónu sme sa rozhodli zaradiť do programu aj zimný halový turnaj pre dorastencov. V Úradnej správe je už vypísaná výzva, aby sa kluby prihlasovali. Pokiaľ bude na turnaji dostatočný počet družstiev a vedenie klubov si ustráži emócie a správanie hráčov, tak nevidíme problém, prečo by sa turnaj nemohol pravidelne opakovať. Uvidíme ako sa osvedčí tento prvý ročník a na to nadviažeme."

Čo vám počas posledných štyroch rokov funkcia predsedu dala a čo zas naopak vzala?

"Keď to tak zhrniem, pred rokmi ma pôsobenie vo zväze posunulo v mojich priečkach rozhodcu vyššie, to znamená, že zväzu chcem vracať to, čo som tu kedysi získal. S funkciou predsedu prišlo aj veľa práce a odriekania, ale zostal som vo futbalovom dianí, vďaka ktorému sa snažím zväzu pomáhať."

Keď ste kandidovali za predsedu ObFZ Trnava po prvýkrát, vyjadrili ste sa, že kluby musia cítiť podporu zväzu. Myslíte si, že to tak momentálne je?

"Vždy máme určité rezervy, ale na základe rozhovorov s viacerými funkcionármi si myslím, že tieto štyri roky bola latka posúvaná neustále vyššie a vyššie. Snažili sme sa klubom pomôcť finančne, ale aj odborne, či už prostredníctvom vzdelávacích aktivít alebo inak. Hodláme v tom pokračovať aj naďalej, aby sme klubom uľahčovali ich prácu."

Rovnako bolo vašou prioritou byť klubom bližšie, počúvať ich návrhy a sťažnosti. Držíte sa stále tejto filozofie?

"Áno, každý vie, že nemám problém porozprávať sa s kýmkoľvek o čomkoľvek, či sú to slová chvály, alebo kritiky. Každý má svoj pohľad na vec a ako som už viackrát povedal, snažíme sa vychádzať z existujúcich noriem a na základe toho nerobíme rozdiely medzi jednotlivými klubmi. Počúvanie klubov je stále mojou filozofiou. Ak mi niekto zatelefonoval alebo napísal, vždy som odpovedal, alebo zisťoval informácie, ak to bolo potrebné a budem to tak robiť aj naďalej."

(Zdroj: trnavaobfz.sk, Autor: Martina Radošovská)

Snažíte sa jednotlivé kluby aj navštevovať?

"Áno, skoro každý týždeň som niekde. Mám syna v žiackom veku, takže minimálne s ním chodím na zápasy, či doma alebo vonku. Okrem toho si vyberám zápasy, najmä tie, ktoré sú dôležité. Ak mi čas dovolí, snažím sa navštevovať kluby, túto sezónu som bol už asi na ôsmich zápasoch, ale bol aj víkend, kedy som bol jeden polčas na jednom zápase, druhý zasa na inom."

A čo vaše vízie do budúcna? Okrem toho, že nadviažete na doterajšiu prácu, máte nejaké nové méty?

"Ako som povedal, rezervy sú stále, všetko však bude záležať od toho akých budem mať spolupracovníkov, ako nás budú počúvať na vyšších miestach. Samozrejme je stále čo zlepšovať, prestupový poriadok, zákon o športe, ale to sú všetko veci, ktoré sú behom na dlhé trate a vyžadujú si určitý čas. Dúfam však, že sa nám postupne podarí zmeniť alebo aspoň minimalizovať tie negatívne veci, ktoré ovplyvňujú amatérsky futbal v oblastiach. Mojou najväčšou métou je zaviesť pravidelnú finančnú pomoc pre kluby, ktoré pracujú s mládežou a aj naďalej oslovovať sponzorov a samozrejme, pokračovať v tom čo je načaté."

Čo sa týka finančnej pomoci, aj teraz je na stránke ObFZ Trnava výzva pre kluby, ktoré majú nárok na čerpanie kreditov. Poviete nám o tom niečo viac?

"Na základe Zákona o športe a na základe informačného systému Slovenského futbalového zväzu sa nám podarilo získať dotácie, ktoré je možné čerpať. Sú kluby, ktoré majú na tieto financie nárok a doteraz sa nijakým spôsobom neinformovali, alebo ani neklikli na informačný systém o čerpaní. Ak nevedia, alebo im ohľadom čerpania nie je niečo jasné, môžu sa informovať priamo u nás na zväze, alebo aj na ZsFZ, či priamo v SFZ. Tieto peniaze je potrebné vyčerpať do konca roka, inak prepadnú. Ide o nemalé peniaze od 500 do 1000 eur a sú pre kluby, ktoré pracujú s mládežou. Je tam veľa možností na čo peniaze využiť, od materiálnych vecí, cez nákup výstroje až po karty na pohonné hmoty. Treba si len pozrieť e-shop SFZ. Ja mám vytvorený aj zoznam klubov, ktoré zatiaľ ešte nezačali tieto financie čerpať. Je ich okolo 35 a na konferencii ich aj menovite vyzvem, pokiaľ tak dovtedy neurobia."

Spomenuli ste tu aj spolupracovníkov. Ste spokojný s tými doterajšími, alebo by ste privítali aj impulz v podobe nových tvárí?

"Mojím doterajším spolupracovníkom patrí vďaka. Bol by som rád, keby niektorí zostali, ale samozrejme nebránim sa aj novej krvi. Ak by prišli noví spolupracovníci, chcel by som, aby s nimi prišiel aj vietor, ktorý zaveje do našich radov novú motiváciu a možno sa nám otvoria zase nejaké iné dvere alebo obzory, čo by sme mohli pre oblasť robiť. Budem sa snažiť spolupracovať s každým, kto sa dostane do výkonného výboru alebo bude zvolený za predsedu odborných komisií."

Viaceré kluby volajú po reorganizácii. Zároveň je to otázka, ktorá zaznie takmer na každom stretnutí funkcionárov so zástupcami zväzu. Je v budúcnosti reorganizácia reálna?

"Pokiaľ nepríde k reorganizácii minimálne V. líg v regióne, budeme mať veľký problém. Nebude mechanizmus na to, aby naše kluby postupovali. Preskakovanie V. ligy a zároveň vypadávanie zo IV. ligy do oblasti nikto nedopustí. Čo sa týka návrhu ako takého, zazneli už dva oficiálne a jeden neoficiálny, pričom som jeden predkladal aj ja. Zatiaľ však žiadny z nich nepadol na úrodnú pôdu a na ďalšom zasadnutí regionálneho výkonného výboru má byť predsedom predstavený nový návrh. Problém je však v tom, že každý predseda a každá oblasť má iné predstavy o tom, ako by sa mala reorganizácia urobiť a pri tejto štruktúre, ktorá podľa môjho názoru nie je dobrá, to bude náročné. 12 predsedov oblastných zväzov a regionálny predseda vo výkonnom výbore, to je strašné množstvo názorov a ľudí, ktorí sa snažia povedať, čo je pre nich najlepšie."

Ako vyzerá situácia s rozhodcami? Nie je jeden alebo dvaja rozhodcovia na majstrovskom zápase málo?

"Určite to málo je. Mali by byť traja a navyše aj delegát stretnutia, takto je to dimenzované. Reálna situácia vyzerá tak, že z počtu rozhodcov, ktorý by sme potrebovali, máme možno jednu tretinu. Žiaľ na to vplýva viacero aspektov. Prvým je to, že je málo futbalistov, funkcionárov a nie ešte rozhodcov. Mnohí futbalisti prichádzajú do veku, kedy sa už nedá hrať futbal a tak ukončia svoju aktívnu činnosť. Tí futbalisti, ktorí ukončia svoju činnosť pre nejaké zranenia, nechcú robiť rozhodcov, alebo to nechcú ani vyskúšať. Pre nás by bolo dobré, ak by si to mladí chlapci, ale aj muži v strednom či staršom veku, aspoň vyskúšali, či by ich to neoslovilo a pomohli nám. Prijali by sme každého jedného, ktorý by sa prihlásil."

(Zdroj: trnavaobfz.sk, Autor: Martina Radošovská)

V čom podľa vás pramení neochota hráčov, vyskúšať si rozhodcovskú píšťalku? Povedzme si na rovinu, že rozhodovať zápas v oblasti je niekedy veľmi náročné, môže to byť zapríčinené aj tým?

"Pohľady sú rôzne, ale treba brať do úvahy to, že rozhodca, tak ako každý človek, je omylný. Treba odlišovať, či ide z jeho strany o úmysel alebo nie. Väčšinou každé pochybenie rozhodcu posúdia hráči, funkcionári a tréneri ako úmysel. Pokiaľ nestoja na ihrisku ako rozhodcovia, nevyskúšali si to, len ťažko môžu posudzovať či o úmysel išlo alebo nie. Môže ísť o nevedomosť, preto rozhodujú dotyční v oblastiach, alebo neskúsenosť, pretože sú ešte mladí. Touto cestou by som chcel apelovať, nielen na hráčov, funkcionárov, ale aj samotných divákov. Ak prídu pískať zápas mladí neskúsení rozhodcovia, aby brali do úvahy aj tento fakt a tomu podmienili aj svoje reakcie. Aby nám mladí rozhodcovia po troch, štyroch zápasoch neodchádzali. Ak sa však rozhodca dopustí úmyselnej chyby, treba sa samozrejme ozvať a o veci diskutovať."

Okrem volebnej konferencie sa blíži aj zimný halový turnaj O pohár predsedu ObFZ Trnava, ktorý je už tradične očakávanou udalosťou. Na programe je 7. januára 2018 v Mestskej športovej hale v Trnave. Aké novinky sa v tomto ročníku chystajú?

"Prvou novinkou bude umelá tráva počas turnaja. Dohodli sme sa s firmou, ktorá vlastní umelú trávu, že nám ju po ich turnaji v hale nechajú a položia nám ju aj v prípade, ak by sa ich turnaj neodohral. Druhá významná vec súvisí s tým, že sa nám VI. liga rozšírila o kvalitné kluby. Preto sme sa rozhodli zatraktívniť turnaj navýšením počtu súťažiacich mužstiev. Zo VI. ligy budú štartovať prvé štyri mužstvá, zo VII. líg prvé dve a z VIII. líg jesenní víťazi. Na turnaji si teda zahrá až 10 mužstiev, ktoré budú rozdelené do dvoch skupín a dúfame, že to prinesie opäť väčšiu atraktivitu pri meraní futbalových síl. Každým rokom chceme posúvať turnaj do takých dimenzií, aby diváci mali chuť prísť a aby boli kluby motivované bojovať o štartovanie na tomto turnaji."

Chcete sa niekomu v závere nášho rozhovoru poďakovať?

"Za toto funkčné obdobie chcem poďakovať členom výkonného výboru, sponzorom, ktorí nám za štyri roky dali nemalé peniaze, ktoré sme použili na zachovanie štandardu pre kluby, všetkým komisiám, predsedom a členom odborných komisií, sekretárovi, všetkým klubovým funkcionárom za ich nezištnú prácu, futbalistom, rozhodcom a divákom. Zároveň sa chcem poďakovať klubom, ktoré poslali návrh na moju opätovnú kandidatúru za predsedu ObFZ Trnava."

(Zdroj: trnavaobfz.sk, Autor: Martina Radošovská)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Vladimír Hracho oficiálne potvrdil opätovnú kandidatúru do funkcie predsedu ObFZ Trnava