ZOMREL LEGENDÁRNY LADISLAV KAČÁNI

(Zdroj: futbalsfz.sk, Autor: SFZ)
Peter Cuninka|5. feb 2018 o 14:40

BRATISLAVA (SFZ) - Vo veku 86 rokov zomrel bývalý československý futbalový reprezentant, tréner a pedagóg Ladislav Kačáni.

Narodil sa 1. apríla 1931 v Lučenci, odkiaľ prišiel do ŠK Bratislava, pokračoval v bratislavských kluboch v Slávii, Červenej hviezde a Interi. V československej lige odohral 227 zápasov, strelil 48 gólov, v ročníku 1958/59 sa v drese ČH Bratislava tešil z majstrovského titulu.

V reprezentácii debutoval 26. apríla 1953 v Prahe v zápase Európskeho pohára ČSR – Taliansko 2:0. Bol účastníkom záverečného turnaja MS 1954 vo Švajčiarsku, v najcennejšom drese odohral spolu 20 medzištátnych zápasoch, strelil 3 góly. Bratislavský Inter pod jeho vedením získal Stredoeurópsky pohár a počas dvojmesačného zájazdu okolo sveta vyhral štrnásť stretnutí a raz remizoval. Neskôr bol trénerom Lokomotívy Košice, pôsobil na Cypre a v Kuvajte.

Spolu s Ladislavom Novákom v rokoch 1971 – 1972 viedol v 13 medzištátnych zápasoch československú reprezentáciu. Svoje poznatky hráča a trénera od žiakov až po reprezentáciu využil ako pedagóg na FTVŠ UK, kde bol docentom a vedúcim úseku futbalu, predsedom trénerskej rady a neskôr technickým riaditeľom SFZ. Je autorom siedmich monografií (vysokoškolské skriptá a knižné publikácie) a jeho knihu "Tréning vo futbale" preložili do angličtiny. Vzdelávaniu trénerov sa venoval od roku 1954.

Legendárny futbalista, tréner a pedagóg zomrel v pondelok 5. februára 2018. Prvého apríla by sa dožil 87 rokov. Česť jeho pamiatke.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»ZOMREL LEGENDÁRNY LADISLAV KAČÁNI