Novinky - články

Súboj o titul nič nevyriešil, hra na zaváhanie sa práve začína

Radovan Antoži|3. máj 2022 o 21:00

Čakali sme bitku o titul, aj sme ju dostali. Kohúti sa rozišli bezgólovo a zmierlivo, obaja tak budú čakať na zakopnutie rivala. Hra na istotu sa im ale nemusí vyplatiť, v prípade víťazstva Bidoviec nad Oľšanmi im bude tretí tím v závetrí, súčasný líder navyše hrá s nevyspytateľnou Turňou. Kalkulovanie bokom, videli sme nedeľu dobrého futbalu, tesné výsledky dominovali a s každým ďalším víkendom bude v stávke už len viac. Pri súčasnej situácii si istý byť nemôže naozaj nikto a posledných šesť meraní síl dostane celú ligu do varu.


Valaliky – Mokrance 0:0

O šlágri kola nemohlo byť pochýb, na zápas prvého s druhým sa celý okres pozeral už pár týždňov dopredu. Pred jedenástou poobede vo Valalikoch zaznel úvodný hvizd, avšak na počudovanie všetkých prítomných gól nepadol. Práve takýto výsledok však dáva najväčší zmysel, oba tímy vedeli, že prehra by bola katastrofická nielen z pohľadu tabuľkového postavenia, ale aj morálneho hľadiska.


Domáci síce na začiatku prevzali iniciatívu, ale po niekoľkých náznakoch šancí sa zápas zmenil na medzišestnástkový boj. Ich súper sa občas viac sústredil na mužov v čiernom než na loptu pred ním a až do záverečných minút divákov futbal príliš netešil. V závere sa celky ešte pokúsili o záverečný tlak, no ani zvyčajne spoľahlivý Czingely nedokázal nakloniť ramená váh na čele súťaže. Valaliky tak aj naďalej majú náskok jedného bodu, dvojica sa však musí začať pozerať aj za seba. Ak Bidovce porazia v dohrávke Košické Oľšany, dostanú sa k Mokranciam na dosah jednej výhry.

 

Košické Oľšany – Tatran Jasov 6:3

„Očvár“ od zápasu s Jasovom očakával jasné víťazstvo, o to prekvapenejší zrejme diváci boli, keď sa v ôsmej minúte presadil Mikuláš Žiga. Dostať sa späť do duelu ale domácim netrvalo dlho, všetko naštartoval krásnym zásahom Štefan Kollarčik, doplnil ho Lukáš Kolcun a po polhodine hry vďaka peknému signálu zo štandardky aj Daniel Džurban.


Jasov sa od nepamäti vyznačuje svojou bojovnosťou, no v nedeľu jednoducho rozhodla kvalita. Do sedemdesiatej minúty bolo po zásahoch Minárika, Šidlovského a Hudáka už 6:1. Dva góly Samuela Dzurika upravili skóre na rozdiel triedy a zatiaľ čo hosťom dali akýsi impulz do boja o záchranu, Oľšanom neuškodili. Po prehre v derby s Rozhanovcami znova dýchajú na chrbát prvej štvorke.


Turňa nad Bodvou – Rozhanovce 3:0

Práve Rozhanovce vycestovali na druhú stranu okresu na vlne nedávnych úspechov, chtiac vyťažiť zo sezóny niečo viac ako šedý priemer tabuľky. Dobrý futbal bol zaručený, Turňa dlhodobo naháňa elitu, patovú situáciu prelomil napriek vehementným protestom hostí po polhodine hry Zoltán Horváth z pokutového kopu. Domáci sú na vlastnom ihrisku veľmi silní, iniciatívu tak už z rúk nepustili. Tlačili na súperovu obranu a vieme minimálne o dvoch momentoch, ktoré si rozhanovskí bekovia za klobúk nedajú.


V 60. minúte stopér preletel okolo Jozefa Péčiho, bol v tom ale jeden háčik – loptu mu nechal. Útočník sa mu za to poďakoval a aj keď následnú strelu poslal len do rukavíc brankára, znenazdajky ju zbadal v sieti. Deň blbec hosťujúcej defenzívy bol dve minúty pred koncom podčiarknutý nešťastným odrazom po rohovom kope, horúci zemiak skončil tesne za bránkovou čiarou. Turňa je už pod stupňom víťazov, v ďalšom kole ale zavíta na pôdu lídra. Ani ich minulotýždňový súper to nebude mať ľahké, pôjde do Bidoviec.

 

Paňovce – Bidovce 1:2

Ak sa pozriete na tabuľku, zápas týchto dvoch tímov by mal mať jasný výsledok. Celý okres ale vie, že z Paňoviec sa tri body kradnú len veľmi ťažko. Aj keď sa im v poslednej dobe nedarí, na domácom trávniku potrápia každého, a inak tomu nebolo ani teraz. Prvý polčas sa niesol v znamení bezzubého boja oboch tímov, až po zmene strán sa divácka kulisa dočkala väčšieho vzrušenia.


Znova sa ukázala dôležitosť Syrovatka v hosťujúcom tábore, desať minúť po zmene strane sa nekompromisne presadil hlavou. Podobne mu v polovici druhého dejstva kontroval Lukáč a akoby nebeská postupka bola imperatívom, na gól sa takisto čakalo len desať minút – pod brvno strelu umiestnil bidovský Zsiga. Paňovciam ale akosi nebolo súdené dodržať zabehnutý interval – jediný domáci úspešný strelec nariadený pokutový kop na sklonku zápasu nepremenil. Pre jeho tím je jar doposiaľ zakliata, bilancia 5 duelov – 5 prehier pôsobí v žiarovom kontraste s trojzápasovou víťaznou formou súpera. Ten sa ťahá na čelo, kľúčový bude stredajší dohrávaný súboj na pôde Oľšian.

 

Ploské – Haniska 0:1

Vyrovnaný súboj sa očakával aj v Ploskom, ktoré po troch solídnych výkonoch prvýkrát pocítilo jarnú prehru v Bidovciach. Výkony súpera boli prinajlepšom kolísavé, prinajhoršom bolestivé, a tak bolo prekvapením, keď skúsený Gabriel Lukács v polovici polčasu otvoril skóre. Presne to zápas potreboval, vrece s gólmi sa síce neroztrhlo, no držalo na poslednej nitke. Obaja brankári nadchýnali zákrokmi a keď sa chcel osamotený strelec presadiť znova, musel použiť ruku.


V druhom dejstve sa pokračovalo v svižnom tempe, záverečná nervozita a neustála iniciatíva hostí vyústila do renesančnej výhry Hanisky. Dostala sa o čosi bližšie k záchrane, vzhľadom na veľké posuny v krajských súťažiach ale momentálne nikto nevie, koľko tímov ostane nad pomyselným rezom. Čelo tabuľky sa domácim postupne stráca, v Jasove budú potrebovať aj veľkú silu vôle.


Zdoba – Svinica (nehralo sa)

Svinica už na súťaž zrejme rezignovala, k predposlednému tímu pre nedostatok hráčov nevycestovali.

___________________________________________________________________________

II. trieda

Sedemklubová druhá okresná súťaž víkendom uzavrela svoju základnú časť. Víťaz je v súťaži už takmer jasný, no to neznamená, že by sme nemohli dostať pár zaujímavých zápasov. Jasov sľubuje návrat dedinského derby AC – Tatran, pred poslednými ôsmimi kolami má náskok dvanástich bodov a mieri za titulom. Piatu Kalšu pohodlne zdolal 4:0 a upevnil si tak líderskú pozíciu. Súboj druhého Bystera a tretích Blažíc priniesol víťazstvo hostí 2:3.


Dôležité je, že sa liga rozdelila, prvá štvorka si zahrá o postup, druhá o záchranu. K „elitnej časti“ sa tesne predral Péder, vďaka prehre Kalše mu nebolo treba ani bod, ktorý vydoloval s Moldavou. Posledná Zlatá Idka mala voľno.

___________________________________________________________________________

Zápasom 16. kola bude duel medzi lídrom súťaže s Valalík a štvrtou Turňou, druhé Mokrance si pôjdu po povinné víťazstvo v dueli so Zdobou. Debakel sa čaká v Svinici (ak nastúpi), prídu tam Oľšany, ambiciózne Ploské vycestuje do Jasova. V súboji bez favorita Haniska privíta Paňovce, Bidovce na diaľku ponaháňajú lídrov v bitke s Rozhanovcami.


Na stredu je naplánovaná už spomínaná dohrávka Oľšany – Bidovce, o týždeň neskôr si Jasov zahrá so Zdobou.

Súvisiaci obsah