Plážový futbal

Plážový futbal

Futbalnet

Víťazom SP Boca Gdańsk!

18. dec 2022 o 15:58

Slovenský pohár v plážovom futbale má za sebou piaty, najúspešnejší ročník.Trofej si odniesol najväčší papierový favorit, 18-ty klub svetového rankingu.

Jeden z najskúsenejších slovenských reprezentantov na margo svojej športovej dlhovekosti povedal, že asi robí veľa vecí dobre. S Plážovým futbalom Slovensko je to zrejme niečo podobné. Tam, kde iní plakali (plný úder covidu-19 v roku 2020), PFS sa podarilo rozbehnúť domácu ligu. Po viacerých ročníkoch aj s menšou zimou, piaty ročník Slovenského pohára bol zatiaľ najúspešnejší, hoci teplota vonku v Bratislave vystúpila v sobotu 17.12.2022 maximálne na 0,5°C (zdroj: SHMÚ).

Ako prvý sa nad tým pozastavil Pablo Perez Gonzalez, španielska posila slovenského majstra BSC Hustý. "Brrr, to je zima. U nás máme 25°C, ja ani nemám teplejšiu bundu než toto," vravel prekvapene hneď po príchode. Dvadsaťpäť to nebolo, ale aj 19°C je lepšie ako 0°C alebo mínus, že Pablo?! To ešte nevedel, že to napokon nebude najväčší problém jeho, alebo jeho tímu.

Mimochodom, kto niekedy uvažoval o plážovom futbale, ale odrádzala ho predstava, že si ublíži, mal by vedieť, že Pablo priletel na Slovensko, aby hral plážový futbal uprostred decembra s už zlomeným prstom na nohe. Tí pozornejší si všimli, že hral predovšetkým jednou nohou. Aj tak dal v turnaji 7 gólov, najlepším strelcom ani najužitočnejším hráčom turnaja sa však nestal.

O najlepšom strelcovi musel rozhodnúť dodatočný rozstrel. Axel Damm (BSC Hustý) a Mateusz Kiklaisz (Milenium Gliwice) nastrieľali gólov zhodne po 9. V rozstrele bol napokon úspešnejší Poliak. Najužitočnejším hráčom turnaja sa stal Artur Meloyan z víťazného tímu Boca Gdańsk. Slovensko potešil aspoň Martin Chvostek. Ak rozhodnutie o strelcovi a MVP nebolo jednoduché, najlepšieho brankára videla väčšina hlasujúcich (kluboví manažéri, rozhodcovia, riaditeľ turnaja) jednoznačne. Práve gólman sa veľkou mierou zaslúžil o príjemné prekvapenie turnaja - klub Baywatch Nitra v skupine A zaskočil tretí nasadený BS ViOn (vyhral na penalty a na úkor ViOnu postúpil zo skupiny). Vo svojom semifinále dokonca viedol nad favorizovaným Mileniom Gliwice, hoci napokon prehral a hral "len" o tretie miesto. Pre partiu tínedžerov z Nitry, ktorí hrajú plážový futbal iba prvý rok, je to skvelá vizitka. S neskorším víťazom turnaja a 18.klubom na svete (podľa svetového rankingu klubov) prehral v skupine 2:4.

Okrem Nitranov môže Slovákov tešiť aj 3.miesto BSC Hustý. Hoci Róbert Hustý mal so svojím klubom už tradične vyššie ambície, stále ide o najlepšie slovenské umiestnenie v SP 2022. K lepšiemu výsledku nepomohli ani európske esá Gonzalez (Španielsko) či Damm (Dánsko), čo vypovedá o kvalite turnaja. Apropo, vráťme sa k tomu, prečo najúspešnejší ročník. Zúčastnili sa ho všetky slovenské kluby, ktorých je medzičasom už 5. Okrem nich dva poľské (skončili na prvých dvoch miestach), a to sa turnaja mal zúčastniť ešte maďarský majster, ktorý však účasť odriekol v utorok pred turnajom. Plánovaných 8 tímov bola maximálna kapacita pre jednodňový turnaj.

"Už samotné naplnenie kapacity turnaja je veľký úspech a ďalší z dosiahnutých míľnikov. Vypadnutý ôsmy tím sme už pre krátkosť času nedokázali nahradiť. Ale v rámci možností sme dosiahli maximum, pretože viacdňový turnaj je v momentálnej situácii pre mňa nepredstaviteľný. Mám na mysli najmä zvýšené ceny energií v energeticky náročnom podujatí, bez ohľadu na to vyššie finančné nároky pri viacdňovom podujatí, naše obmedzené finančné možnosti a nečakané vrásky nám narobila aj aktuálna chrípková epidémia. Preto som viac než spokojný a vďačný aj za to, ako podujatie napokon prebehlo," hovorí riaditeľ turnaja Michal Ivan.

"Ďakujem všetkým zúčastneným tímom, Slovenskému futbalovému zväzu, Šport areálu Patrónka, brankárovi Łukaszovi Łośovi, ktorý odchytal rozstrel najlepších strelcov a okrem slovenských rozhodcov aj Wojciechovi Pawlakovi a Piotrovi Szymczykovi a pozdravujem Štefana Mamaja," dodáva Ivan. Medzinárodné bolo teda zastúpenie nielen medzi tímami, ale aj rozhodcami. Dvaja menovaní sú poľskí rozhodcovia plážového futbalu, ktorí doplnili slovenské trio Vašš, Greguš, Berecz. Mamaj je ďalší slovenský rozhodca, ktorý mal pískať, ale plány mu prekazila a organizátorovi skomplikovala choroba necelých 48 hodín pred podujatím.

Kompletné výsledky a štatistiky z 2022 Beach Soccer Cup Slovakia.

Highlighty zo všetkých zápasov (kanál sport.video).

Súvisiaci obsah

  • SP 2021 korisťou BSC Hustý
    30.01.2022
    SP 2021 korisťou BSC HustýV poslednú januárovú sobotu sa odohral odložený Slovenský pohár 2021 v plážovom futbale. Zvíťazil BSC Hustý.
    30.01.2022
Nachádzate sa tu: