Správy

Prvých šesť kôl nechytili ani bod, v ďalších troch až deväť. Na šiestej lige 600 divákov

Pozápasová ďakovačka futbalistov Lipovej po treťom víťazstve v rade.
Pozápasová ďakovačka futbalistov Lipovej po treťom víťazstve v rade. (Autor: Marián Dragúň)
Marián Dragúň|2. okt 2023 o 08:40

Nový tréner Lipovej Marián Hurík naordinoval poslednému tímu v tabuľke trojzápasovú víťaznú sériu. Čarovný prútik zafungoval.

Katastrofa: Prvých šesť zápasov prehral

Vlani skončila jeden a poltisícová Lipová len o skóre za Salkou na solídnom šiestom mieste východnej skupiny šiestej ligy, no po šiestom kole aktuálnej sezóny nemala na svojom konte ani len bod a trčala na poslednom mieste 16-člennej tabuľky. Vedenie klubu pristúpilo k zmene na trénerskom poste po piatom majstrovskom stretnutí a domácej prehre s Kmeťovom (1:3), keď hrajúceho trénera Martina Macha nahradil Marián Hurík, ktorý v sezóne 2020/21 doviedol k okresnému titulu ObFZ Nové Zámky juniorku Šurian a ktorý predtým ukočíroval šurianske áčko dokonca do tretej ligy. Po neveselom pohľade na tabuľku po prvej tretine jesennej časti však treba spomenúť i to, že v lete opustil Lipovú nielen skúsený stredopoliar Štefan Gelle, ktorý dostal doma v štvrtoligovom Hurbanove miesto hrajúceho asistenta trénera, ale aj hrajúci kouč Miloš Fehervári, ktorý zase neodolal ponuke piatoligových Šurian. Výsledky mužstva však trpeli najmä odchodom gólového forwarda Mariána Vadkertiho, ktorý už servíruje zápasové korenie v Šuranoch. Ešteže svoj rozlúčkový zápas „anuloval“ 43-ročný stredný obranca s dobrou rozohrávkou i strelou Peter Poláček, no Lipovčania sa začali usmievať až po hodovom šesťbodovom derby zápase v siedmom kole. „V krajskej súťaži sme štvrtý rok, no takýto zlý úvod sezóny sme ešte nemali. Po letnom oslabení kádra sme zázraky očakávať nemohli, navyše, trpeli sme neraz aj na pričastú maródku v mužstve. Šesť zápasov bez jediného bodu sa však nedalo ani poriadne stráviť. Pritom napríklad v druhom kole v silnom Bánove sme držali bezgólový stav do 83. minúty, až potom strhli domáci víťazstvo na svoju stranu,“ opisuje neveselé týždne Filip Klučka, predseda OŠK Lipová. 

Prvé body až na hody, v siedmom kole 

Staré-známe „nová metla, dobre metie“ sa v prípade OŠK Lipová začalo napĺňať takmer na prvý pokus. Marián Hurík viedol svoje nové mužstvo po prvýkrát v šiestom kole v Komjaticiach, kde chýbalo jeho zverencom k zisku premiérového bodu iba šesť minút hracieho času. Až vtedy brankár Samuel Švajda po druhýkrát inkasoval a z rysujúcej sa deľby 1:1 nakoniec nebolo nič. Na stretnutie siedmeho kola prišiel blízky Černík posmelený ziskom cenného bodu proti favorizovaným Želiezovciam po senzačnej remíze 1:1 a na hody v Lipovej sa v súboji posledných diali veci. Hostia síce dokázali dvakrát vyrovnať, ale o všetkom rozhodol dve minúty pred koncom domáci Dávid Stacho, ktorý hlavičkou z päťky na 3:2 zabezpečil svojmu tímu vôbec prvé body v súťaži. Ich cena sa znásobila hneď v ďalšom kole na pôde obávaného Semerova, kde ten istý hráč opäť hlavičkou rozjasal svojich a Lipová mala po nečakanom víťazstve 1:0 aj prvé plusové body a v tabuľke sa odlepila z dna. „Po domácej prehre s Kmeťovom sme potrebovali dať mužstvu nový impulz a novým trénerom sa stal Marián Hurík. Už v Komjaticiach nám k bodu veľa nechýbalo, ale v siedmom kole doma proti Černíku sme potrebovali jednoznačne tri body. Určite to bol pre nás doteraz vôbec najťažší a najdôležitejší zápas počas štyroch rokov, čo sme v krajskej súťaži. Do Semerova išlo potom mužstvo sebavedomejšie a zvíťazili sme aj tam. Na najlepšieho strelca súťaže Petra Nagya sme hrali osobnú obranu s tým, že v šestnástke mu nedovolíme prebrať loptu. Dali sme gól do šatne, a i keď mali domáci v druhom polčase tlak, hráči sa predbiehali v obetavosti a vedenie udržali,“ povedal už spokojnejšie manažér Klučka, ktorý počas zápasov na striedačke neobsedí a ktorý ešte pridal čerstvú novinku. „Pre nás bude každý súper priťažký, snažíme sa preto mužstvo posilniť a na lane máme šikovného, 25-ročného Gruzínca Tormine Zandarašviliho z Lokomotivu Tbilisi, ktorý pracuje v Šuranoch a ktorý hrá na poste ľavého záložníka. Čakáme už len na schválenie Gruzínskym zväzom.“ V deň zápasu so Salkou však bol na Futbalnete napokon „odkliknutý“ aj príchod skúseného Michala Halása z piatoligových Šurian. 

OŠK Lipová sa po strastiplnom úvode odlepil z dna tabuľky.
OŠK Lipová sa po strastiplnom úvode odlepil z dna tabuľky. (Autor: Lucas Villem)

Trio z Maďarska to má bližšie ako tréner 

Vlani piata Salka vyradila v lete v prvom kole Slovnaft Cupu konkurenčného rivala Želiezovce po cennom víťazstve 2:1 a v druhom odohrala dobrý zápas aj s treťoligovým Baníkom Kalinovo, ktorý išiel ďalej po výhre 3:1. Fanúšikovia futbalu pri Ipli čakali preto v lige po polovici jesene lepšie umiestnenie, ako 10. miesto. „Mrzí nás najmä domáca bezgólová remíza v šiestom kole s Podlužanmi, ale flintu do žita v žiadnom prípade nehádžeme. Napríklad v nasledujúcom kole sme zvíťazili 6:2 v Starom Tekove, ale aj v niektorých ďalších zápasoch nám ušli body zbytočne. Občas sme hrali v oklieštenej zostave a neraz nám chýbalo aj kúsok športového šťastia, no mužstvu stále veríme,“ povie tréner TJ Salka Richard Šál, ktorý - keď je treba - nastúpi aj ako hráč. „Verím, že v tabuľke pôjdeme už len vyššie,“ zdôraznil. Odchovanec Želiezoviec Richard Šál má v tíme tretieho najlepšieho strelca súťaže, sedemgólového legionára z Maďarska Balázsa Klátyika. „Balázsove góly potrebujeme, musí však ešte viac ustáliť svoju výkonnosť v jednotlivých zápasoch. V tejto súvislosti spomeniem aj jednu zaujímavosť, Balázs Klátyik, jeho brat Gergö a Milán Dominik Pásztor to majú z maďarského Ostrihomu na tréningy a zápasy do Salky bližšie, ako napríklad ja a ďalší traja hráči zo susedného okresu Levice,“ nestrácal náladu pred zápasom v Lipovej kouč tímu od južnej hranice z okresu Nové Zámky. Inak, po piatkovom tréningu znel z tábora Salčanov jasný odkaz, „Do Lipovej ideme po tri body“. 

Proti Salke rozhodla väčšia túžba 

Stretnutie 9. kola VI. ligy Východ HUMMEL: OŠK Lipová – TJ Salka 2:1 (1:1), 32. Martin Pútec, 81. Dávid Stacho – 6. Erik Vavrík. 

Domáci nastupovali s úmyslom natiahnuť víťaznú sériu a bodovo sa dotiahnuť práve na desiatu Salku, ktorá však naposledy vonku triumfovala po hetriku Balázsa Klátyika v Starom Tekove vysoko 6:2 a ani na dolnú Nitru neprišli bielo-zelení na výlet. Od úvodného hvizdu hnal nový kouč OŠK Marián Hurík svojich za gólom, lenže Dávid Stacho trafil iba brvno a na opačnej strane pochybil v 6. minúte pri rozohrávke gólman Samuel Švajda, čo skúsený Erik Vavrík okamžite využil – 0:1. Šokovaným Lipovčanom trvalo, kým sa otriasli, no Martin Pútec a ani Patrik Švajda nemierili presne. Ak by vzápätí šikovný Mátyás Király premenil nájazd na pohotového brankára Švajdu, plány OŠK by sa začali rúcať. Naopak, pohyblivý Martin Pútec vyrovnal a po obrátke sa začínalo odznova. Domácich však pribrzdilo zranenie ruky Viktora Mikulca po obetavom zákroku, a keď ho odviezla privolaná sanitka, vyrovnaná partia začala gradovať a všetko bolo otvorené. Väčšiu túžbu domácich po treťom víťazstve v rade pretavil nakoniec v samom závere do gólovej bodky opäť raz hlavičkou Dávid Stacho. Ozdobou inak priemerného zápasu bola istota stredného beka Petra Poláčeka či prehľad rozohrávača Daniela Hajka a na opačnej strane nebezpečné výpady bratov Mátyása a Andrása Királyovcov. Hostia nastúpili v oklieštenej zostave a aj bez najúdernejšieho strelca Balázsa Klátyika. 

Zo zápasu Lipová – Salka (2:1) zľava v bielom Salčania Róbert Janko a Sebastián Rotík, v červenom domáci zadák Matej Chleban.
Zo zápasu Lipová – Salka (2:1) zľava v bielom Salčania Róbert Janko a Sebastián Rotík, v červenom domáci zadák Matej Chleban. (Autor: Marián Dragúň)

D. Stacho: Tréner nerobí medzi nami rozdiely 

Z ofenzívnych hráčov Lipovej je aktuálne najskúsenejším a aj najplatnejším Dávid Stacho, ktorý síce mával aj lepšie štatistiky, ale po ťažkom a strastiplnom úvode OŠK je znovu top strelcom mužstva. Útočník, ktorý nepozná stratenú loptu má zaujímavý futbalový životopis, pričom začínal v FC Petržalka akadémia a okrem Bziniec pod Javorinou si vyskúšal aj rakúsky SC Weiden-March, ale doma je už dávnejšie v Lipovej, za ktorú toho odohral najviac. Jednu polsezónu hral aj za Hurbanovo v piatej lige, aby sa vrátil späť na Lipovú. Tá ho pred dvomi rokmi nepustila do siedmoligovej Trávnice a urobila dobre. 32-ročný futbalista s číslom 77, ktorý sa na ihrisku nešetrí, síce v prvom kole v Želiezovciach a v šiestom v Komjaticiach nehral pre zranenie, no najmä v posledných kolách je ho vidieť stále viac a hlavne, strieľa bodonosné góly. V siedmom kole prispel k vôbec prvým bodom Lipovej doma proti spomínanému Černíku (3:2) dvoma presnými zásahmi, potom bol v nebezpečnom Semerove autorom jediného a teda víťazného gólu, no a raz sa presadil aj v piatom kole proti favorizovanému Kmeťovu pri domácej prehre 1:3. Aj túto nedeľu v domácom prostredí proti Salke naplnil pokyny kouča Huríka do bodky a v 81. minúte rozhodol svojim piatym gólom sezóny o vydrenej výhre 2:1. „Tréner Hurík nám vštepuje myšlienku, že zápas vyhrať síce nemusíme, ale chceme. S tým sme aj proti disciplinovanej Salke vyšli na ihrisko, a i keď hostia potvrdili svoju silu, nakoniec nám to vyšlo. Pod novým trénerom sa cítim dobre, zatiaľ som nevynechal ani jeden tréning a aj za nepriaznivého stavu som veril, že dosiahneme tretie víťazstvo po sebe. Teším sa, že som k tomu prispel gólom. I keď už patrím skôr k starším hráčom v mužstve, osobne sa mi veľmi páči, že absolútne nerobí rozdiel medzi mladšími a staršími hráčmi,“ povie úprimne cenný hráč Lipovej ešte na hracej ploche. 

Na predsezónnej foto (sprava) najlepší strelec Lipovej Dávid Stacho, vedľa Patrik Švajda a brankár Samuel Švajda.
Na predsezónnej foto (sprava) najlepší strelec Lipovej Dávid Stacho, vedľa Patrik Švajda a brankár Samuel Švajda. (Autor: OŠK Lipová)

V Želiezovciach 600 divákov. Bánov šľape 

Deviate kolo šiestej ligy Východ malo hneď dva skutočné šlágre. Piata Marcelová, ktorá má ešte zápas k dobru vo Veľkom Kýre, privítala prvý Bánov a ten neprehral ani u exštvrtoligistu, keď po cennej remíze 0:0 natiahol svoju sériu bez prehry už na šesť zápasov. Druhé Želiezovce, ktoré - ako jediné – stále neokúsili prehru, si to rozdali vo veľkom levickom okresnom derby zápase pred nevídanou šiestoligovou návštevou šesťsto divákov so štvrtými Šahami a aj tam dominovali pevné obrany a výsledkom bola deľba 0:0. Skvelá kulisa neustále hnala hráčov oboch rivalov a tí dostali dokopy až sedem žltých kariet. Organizátori tentokrát úlohu zvládli a oba fanúšikovské tábory „ustrážili“. Tretie Komjatice hrali v Kmeťove, ktoré hlásilo pred sezónou útok na postup, no vlani ôsmy tím roztrhal všetky papierové predpoklady, z kmeťovského trávnika si odviezol cenný bod po remíze 1:1 aj napriek oslabeniu o vylúčeného hráča už od 5. minúty a aj po deviatom kole sa drží senzačne na stupňoch pre víťazov iba o skóre za druhými Želiezovcami a s jednobodovou stratou na prvý Bánov. Do siedmej Iže prišlo na súboj nováčikov šieste Semerovo s najlepším útokom v súťaži a v stretnutí bohatom na góly sa dostali na koňa domáci, ktorí rýchlo viedli 2:0. Hneď po obrátke top kanonier hostí Peter Nagy síce vyrovnal, no domáci dvoma zlepenými gólmi na 4:2 prakticky rozhodli o svojom piatom víťazstve 4:3 a súpera v tabuľke preskočili.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: