2. LIGA: BANKÁR MUSEL ROZLÚSKNUŤ DILEMU

(Zdroj: Karol Scholtz, Autor: Karol Scholtz)
Peter Cuninka|18. feb 2019 o 10:50

VsFZ/Šéfredaktor - Prečo Pavol Popovec opustil druhú ligu a zamieril do štvrtej?

Nie je bežné, aby sa druholigový hráč ocitol z vlastnej vôle o dve súťaže nižšie. Pavol Popovec sa však rozhodol pre takýto skok, keď vymenil Lipany za štvrtoligové Ľubotice. Otvorene sa vyjadril o dôvodoch takéhoto kroku. Jeho odpovede len ilustrujú problémy amatérskych futbalistov, ktorí sa snažia zachovať si svoje pracovné postavenie a pritom majú nadovšetko radi aj futbal.

(Zdroj: futbalsfz.sk , Autor: SFZ)

Už pred časom ste naznačili, že musíte pouvažovať nad tým, ako lepšie skĺbiť šport a prácu. Preto prišla táto zmena?

"Presne tak."

Bezpochyby nebolo jednoduché opustiť šatňu ŠK Odeva Lipany po troch rokoch, ktoré ste tam naposledy strávili. Nehovoriac o tom, že ste tam už predtým kratší čas tiež pôsobili. Dva razy ste prišli, dva razy odišli, bude to niekedy aj do tretice?

"To bude záležať na Lipanoch."

Pôvodne ste mali zostať v tomto klube, no vy ste naznačovali, že asi odídete?

"Hovorili mi, aby som to ešte potiahol do konca ročníka, no mne to už naozaj nevyhovovalo."

Pritom je známe, že lipiansky klub pracuje na amatérskej báze, netrénuje sa predsa každý deň, navyše nie dvojfázovo, tak v čom bol problém?

"V príprave sú tréningy štyri razy do týždňa, hoci si myslím, že nikto tak často nechodil a počas sezóny boli v týždni tri tréningy. Ja som absolvoval spravidla dva tréningy, pričom niekedy som nestíhal ani celý tréning, skôr iba jeho časť."

Takže ste si uvedomovali, že týmto spôsobom trošku "podvádzate", klamete seba ako hráča?

"Pravdaže, aj tréneri to videli, preto na ihrisku v druhom polčase to bolo náročné, lebo odchádzali sily. Ťažké bolo podať plnohodnotný výkon."

Bolo treba urobiť kompromis a z dilemy sa dalo vykorčuľovať len tak, že niektorá činnosť musela ustúpiť tej druhej a logicky si to odniesol futbal.

"Uvažoval som o tom už vtedy, keď Lipany postúpili do druhej ligy. Zamyslel som sa nad tým, či to má pre mňa zmysel, či to budem stíhať. Lebo je to aj o náročnejšom cestovaní na dlhšie vzdialenosti a nie je férové, aby celé mužstvo trpelo kvôli tomu, že jeden alebo dvaja musia byť v robote do konca pracovného času. Napokon došlo k dohode, že to vyskúšam a uvidím, čo to urobí. Lenže po čase som cítil, že je toho dosť. Pracujem v banke a nemôžem odísť, kedy si zmyslím."

Takže tretia liga je momentálne vašim stropom, ktorý môžete herne aj tréningovo utiahnuť. Prečo ste sa teda rozhodli pre Ľubotice?

"Rozmýšľal som nad jednou i druhou súťažou a hľadal som si klub blízko Prešova, aby som nemusel veľa cestovať a bol k dispozícii v práci. Nazdávam sa, že tretia aj štvrtá liga sú si dosť podobné. Boli debaty so zástupcami viacerých klubov, lenže poznal som veľa chlapcov z Ľubotíc a už predtým sme sa podpichovali, že raz tu zakotvím. Vedel som, kam tento tím smeruje, na aký futbal sa orientuje a tiež je v kádri veľa spoluhráčov, ktorí pôsobili aj vo vyšších súťažiach alebo prešli akadémiou Tatrana Prešov."

Časovo to už zvládate?

"Tréningy sú posunuté na neskorší čas a to mi vyhovuje, kým v Lipanoch boli tréningy najprv o pol piatej a potom sa začínalo dokonca o štvrtej hodine popoludní. Také bolo rozhodnutie väčšiny kádra v šatni."

Čo očakávate od tohto pôsobenia?

"Verím, že budem častejšie a viac trénovať a znovu sa do toho dostanem. Chcem mať radosť a chuť do futbalu, nie mať pocit, že som tlačený a niekam sa stále ponáhľam. Mienim si hru naozaj vychutnať a užiť si ju."

Nechceme podpichovať, ale ak vám predsavzatie vyjde a výkonnostne poskočíte, môžu sa objaviť v budúcnosti nové možnosti. Čo potom?

"Tretia-štvrtá liga sú teraz pre mňa aktuálne, vyššia súťaž vzhľadom na povedané rozhodne už nie."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»2. LIGA: BANKÁR MUSEL ROZLÚSKNUŤ DILEMU