2. LIGA: NOVÝ MAJITEĽ LOKOMOTÍVY JURIJ DOVHANYČ: PRVORADÝM CIEĽOM JE UDRŽAŤ SA V DRUHEJ LIGE

(Zdroj: fclokomotiva.sk, Autor: FCLK)
Peter Cuninka|25. jan 2019 o 20:00

FUTBALNET/PETER CUNINKA, zdroj: fclokomotiva.sk

Zimná príprava košickej Lokomotívy je v plnom prúde. V piatok sa k tímu pripojili legionári z Brazílie, ktorí zatiaľ prišli na skúšku. Na tréningu sa zúčastnil i nový majiteľ a zároveň prezident klubu Jurij Dovhanyč. Štyridsaťtriročný slovenský podnikateľ ukrajinského pôvodu v obsiahlom rozhovore predostrel najbližšie plány a vízie klubu.

Stali ste sa novým majiteľom FC Lokomotíva Košice, ako by ste sa predstavili fanúšikom a verejnosti?
Jurij Dovhanyč: "Pochádzam z Ukrajiny, kde som vyštudoval vysokú školu. Od dvadsiatich rokov pôsobím na Slovensku a v západnej Európe. Mám slovenské občianstvo, v Košiciach som prežil niekoľko rokov svojho života."

Pôsobili ste už v minulosti vo futbalovom prostredí?
"Nie. Futbal mám rád, ako asi väčšina chlapov. Myšlienku vstúpiť do futbalového sveta som mal v hlave už dlhšiu dobu. Napokon sa spojilo viacero faktorov. Mám známych, ktorí pracujú v Brazílii a vedia do Európy dodať kvalitných futbalistov. Lokomotíva sa v decembri dostala do zlej situácie. Akosi do seba všetko zapadlo a priviedlo ma to k rozhodnutiu pustiť sa do tohto projektu. Okamžite sme prezistili situáciu a museli sme v krátkom čase urobiť nejaké rozhodnutia."

Aká bude štruktúra a vedenie klubu?
"Všetky akcie sú napísané na moju českú spoločnosť, v ktorej som jediný majiteľ. Budem majiteľom a prezidentom FC Lokomotíva Košice. Predsedom predstavenstva bude p. Marcel Mydla. Do projektu sme zapojili i niekdajšieho slovenského reprezentanta p. Vladislava Zvaru. Ostatná štruktúra sa zatiaľ nemení."

(Zdroj: fclokomotiva.sk, Autor: FCLK)

S akými cieľmi rozbiehate tento projekt?
"Momentálne hovoríme len o krátkodobých cieľoch. Chceme sa udržať v druhej lige. To je nateraz všetko. Počas jarnej časti budeme nastavovať ďalšie ciele, vzhľadom na to, ako sa nám bude dariť a aké budeme mať výsledky."

Na piatkovom tréningu sa objavilo osem legionárov. Odkiaľ pochádzajú?
"Vo štvrtok popoludní prišlo do Košíc osem brazílskych futbalistov, momentálne sú u nás na skúške. Ak nám nezapasujú do kádra, vieme priniesť i ďalších hráčov. O tom rozhodne trénerský štáb. Ide o mladých futbalistov vo veku do 22 rokov. Sú to hráči, ktorí prešli Futbalovou školou v São Paule, kde pravidelne hrávali zápasy proti brazílskym ligovým mužstvám. Je to pre nás veľká pomoc. Veríme, že aj vďaka nim sa nám podarí vyhrávať zápasy, baviť fanúšikov a udržať sa v druhej lige."

Nastane zmena na trénerskom poste?
"Realizačný tím sa nemení, pri kormidle zostávajú tréneri Andrejko a Benkovský. Budú pracovať s mužstvom zloženým zo Slovákov a Brazílčanov, ktoré aktuálne dávame dokopy. Spolu s brazílskymi futbalistami prišiel aj tréner, ktorý už má skúsenosti s komunikáciou a so zadaním tréningového procesu pre týchto legionárov. Pobudne tu krátku dobu a bude našim trénerom pomáhať. Je možné, že príde i ďalší tréner, v pláne máme získať brazílskeho kouča, ktorý bude vypomáhať našej trénerskej dvojici pri práci s legionármi."

Na zápasovej súpiske v druhej lige môže byť len päť hráčov pochádzajúcich z krajín mimo Európskej únie. Plánujete doplniť káder aj o slovenských futbalistov, prípadne hráčov z Európy?
"Káder určite doplníme, aktuálne hľadáme hráčov na slovenskom trhu. Potrebujeme ešte v tomto prestupovom období získať minimálne troch - štyroch hráčov. Aktuálne sa tomu naplno venujú asistent trénera Ľuboš Benkovský a pán Zvara."

Viacero hráčov v zime Lokomotívu opustilo, museli ste pristúpiť k tomuto nepopulárnemu kroku?
"S niektorými hráčmi sme sa ani nestihli zoznámiť, pretože odišli z klubu ešte pred tým, ako sme do neho my vstúpili. Áno, pristúpili sme k nepopulárnemu kroku a s niektorými sme sa rozlúčili, no je to bežná súčasť futbalu, a zvlášť transferového obdobia. Neučinili sme tak z dôvodu, že by išlo o zlých hráčov. Všetci tí hráči, ktorí odišli, majú svoju kvalitu, dovolím si tvrdiť, že sú na úrovni tých hráčov, ktorí u nás zostali, avšak, my sme už vopred vedeli, že na ich posty budeme mať náhradu v podobe legionárov. Každý dostal šancu sa ukázať, trénovali s nami, no rozhodli sme sa, že u nás pokračovať nebudú. So všetkými sme sa rozišli maximálne korektne, podľa dohôd, aké v Lokomotíve platili pred našim príchodom."

(Zdroj: fclokomotiva.sk, Autor: FCLK)

Zmena nastane i v pláne zimnej prípravy, absolvuje tím zahraničné sústredenie?
"Prvotná informácia bola taká, že sústredenie absolvujeme v Turecku. Keď sme zvážili všetky za a proti, zhodli sme sa, že legionári z Brazílie sa potrebujú adaptovať a aklimatizovať na tunajšie podmienky, v akých odohráme úvodné kolá jarnej časti. Sústredenie tak napokon bude v blízkom zahraničí, konkrétne v športovo - rekreačnom areáli Kamelot na Ukrajine, kde sa často pripravujú aj futbalisti Šachtaru Doneck či Dynama Kyjev. V blízkom okolí je to jeden z najlepších areálov na takéto sústredenie. Tím naň vycestuje v pondelok 28. januára, domov sa vráti 8. februára. Následne budeme mať presne mesiac na to, aby sme dotrénovali a pripravili sa na prvý ligový zápas v Banskej Bystrici."

Plánujete nejaké zmeny pri mládeži?
"Zatiaľ zostáva všetko tak, ako to bolo doposiaľ. Klub postupne preberáme, prioritou je v súčasnosti A-mužstvo. Samozrejme, postupne sa začneme detailnejšie venovať i mládeži. Dôležité je, že nateraz mládež pokračuje v zabehnutých koľajách."

Kde bude A-mužstvo na jar hrávať domáce zápasy?
"Naše hlavné ihrisko bude naďalej v Družstevnej pri Hornáde. V budúcnosti by sme sa radi presťahovali do novej arény, ktorá sa stavia v Košiciach."

(Zdroj: futbalsfz.sk , Autor: SFZ)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»2. LIGA: NOVÝ MAJITEĽ LOKOMOTÍVY JURIJ DOVHANYČ: PRVORADÝM CIEĽOM JE UDRŽAŤ SA V DRUHEJ LIGE