2. liga: Spišiaci ciele nemenia, zostávajú pri zemi

(Zdroj: fksnv.sk, Autor: SNV)
Peter Cuninka|8. jan 2018 o 11:40

Patrik Brezovaj/SNV

Futbalová eufória zavládla v priebehu jesene minulého roka na Spiši. Svojimi výkonmi a dosiahnutými výsledkami futbalisti Spišskej Novej Vsi príjemne prekvapili futbalové Slovensko. Nielen dostupné futbalové štatistiky, ale aj miestny futbaloví pamätníci čias minulých tvrdia, že išlo o najúspešnejšie obdobie klubu za posledných tridsať-tridsaťpäť rokov.

Konečné šieste miesto s ôsmimi plusovými bodmi a k tomu ešte možnosť odohrať prvé štyri jarné stretnutia v domácom prostredí je určite pre väčšinu odborníkov nečakaným prekvapením. Efektívna hra založená na kvalitnej defenzíve sa prejavila aj v návštevnosti, v ktorej Spišiaci kraľovali druholigovej spoločnosti v priemere s viac ako deväťsto divákmi na jedno domáce stretnutie.

A to pred súťažou mali maličkú dušičku, keď úvod kvôli rekonštrukcii kabín museli odohrať na ihriskách súperov a doma sa predstavili až v siedmom kole vo víťaznom stretnutí s bratislavským Interom. Aj keď činovníci klubu si určite užili v priebehu jesennej časti taktiež svoje, všetkých určite potešila čerešnička na torte v mimoriadne úspešnom roku, ktorou bola priklepnutá dotácia Slovenského futbalového zväzu na zmodernizovanie štadióna. Všetci si však v klube uvedomujú, že netreba zaspať na vavrínoch, ale koľko hráčov, trénerov či funkcionárov klubov by takéto príjemné obdobie nepotešilo.

(Zdroj: fksnv.sk, Autor: SNV)

"I keď nie všetko bolo ideálne, prial by som každému, kto sa vo futbale pohybuje, aby bol za svoju prácu v ňom odmenený takými pocitmi, ako sa pošťastilo v poslednom období nám. Je to už však určite len futbalový dejepis a musíme sa pozerať ako ďalej. Vďaka za historickú jeseň patrí jednoznačne hráčom, ktorých sebavedomie rástlo od jedného úspešného zápasu za druhým. Naši hráči sú v drvivej väčšine amatéri a taktiež stále ešte približne tri štvrtiny kádra tvoria hráči, ktorí prešli našou mládežou a buď sa vrátili do klubu po pôsobení v iných kluboch na Slovensku, alebo sa uchytili v mužstve dospelých priamo po príchode z dorastu," rozhovoril sa manažér FK NOVES Spišská Nová Ves Patrik Brezovaj.

Spišiaci si užili príjemnú a úspešnú jesennú druholigovú časť, zažili pohárové osemfinále v trnavskej City Aréne, či otváranie štadióna v Žiari nad Hronom. "Vždy sme si ale veľmi želali prilákať fanúšika na naše stretnutia a to teší najviac. Na začiatku sme mali obavy, ale práve naopak, získané body a dôvera v stretnutiach na ihriskách súperov všetkých presvedčila, že máme svoju kvalitu," skonštatoval manažér Spišiakov. V klube si výborne sadol realizačný tím, kde skvelú prácu odviedol trénerský tandem Gejza Farkaš a Branislav Ondáš. Veľmi dobrým ťahom sa ukázal letný príchod skúseného odborníka Vladimíra Lajčáka. "Nebudem tajiť, po funkcionárskej stránke to bolo naozaj náročné, miestami až hektické obdobie. V úvode ročníka ukončil svoje skoro dvadsaťročné pôsobenie v klube, za ktoré mu patrí obrovská vďaka pán Filinský, ktorý dlhé obdobie bol určitou zárukou fungovania nášho klubu. Musím poďakovať a vyzdvihnúť majiteľa spoločnosti NOVES, ktorý v lete vstúpil do klubu. Názov spoločnosti NOVES sa objavil aj v názve nášho klubu pre túto sezónu. Bez jeho pomoci by sme určite neboli tam, kde sme dnes. Zaslúženou odmenou mu je, myslím si z našej strany celkom dobrá propagácia jeho firmy. Veríme, že sa po týchto skúsenostiach pripoja aj ďalší s ochotou pomôcť," poznamenal klubový manažér.

(Zdroj: fksnv.sk, Autor: SNV)

Spišiakov teší, že sa uskutočnila na ich štadióne aspoň čiastočná rekonštrukcia. "Kabíny a sociálne zariadenia už dnes aspoň sčasti vyhovujú súčasnej dobe. Sme radi, že sme aj svojimi výkonmi v poslednom období prispeli k tomu, že budeme mať možnosť, aby raz celý náš futbalový stánok prešiel potrebnými úpravami a spĺňal štandardy doby. Naši priaznivci a taktiež mládež, ktorá dnes sleduje svoje vzory v úspešnom áčku, si to zaslúžia," vyhlásil Patrik Brezovaj.

FK NOVES Spišská Nová Ves začína so zimnou prípravou 8. januára, tá bude prebiehať výlučne v domácom prostredí. "Jarná časť je v podstate nový štart pre každého a bude oveľa náročnejšia ako jeseň. Počas zimy sa vo viacerých kluboch mnoho zmení a netreba zabúdať, že zo súťaže môžu vypadnúť až štyri mužstvá! Preto aj napriek úspešnej jeseni na našich predsezónnych cieľoch nebudeme nič meniť," skonštatoval manažér FK NOVES Spišská Nová Ves Patrik Brezovaj.

Skromní Spišiaci si za to, čo predviedli v úspešnej jesennej časti ročníka 2017/2018 II. ligy SFZ zaslúžia obdiv. Klub, ktorý pred piatimi rokmi vypadol do IV. ligy sa z roka na rok posúva v hierarchii slovenského futbalu čoraz vyššie a vyššie. Niekedy nadšenie, partia, skromnosť a trocha disciplíny dokážu aj vo futbale zázraky. Z dlhodobého hľadiska si však druholigové pôsobenie žiada aj určitú finančnú stabilitu, materiálne zabezpečenie či zodpovedajúci domovský stánok.

Sympatickému klubu zo Spišskej Novej Vsi držíme palce. Veríme, že tento klub nepovedal na jeseň posledné slovo. História futbalu v meste a regióne, množstvo odchovancov, ktorí sa presadili aj vo vážnejších kluboch či divácka podpora na jeseň hovoria za všetko.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»2. liga: Spišiaci ciele nemenia, zostávajú pri zemi