Hokej áno, basketbal nie. Francúzi na OH nezoberú hráča z ruskej ligy

Thomas Heurtel.
Thomas Heurtel. (Autor: X BeBasket)
Sportnet|17. máj 2024 o 21:57

Asociácia postupuje podľa podpísanej charty.

PARÍŽ. Na hokejový šampionát do Česka urobili výnimku, no na Letné olympijské hry už nie.

Francúzska basketbalová reprezentácia nevezme na domácu olympiádu Thomasa Heurtela, ktorý pôsobí v ruskom tíme z Petrohradu.

Informáciu priniesol francúzsky portál L'Équipe.

Do svojho tímu ho nevezme, pretože basketbalová asociácia podpísala chartu, v ktorej sa zaviazala, že ak hráč pôsobí v ruskej lige, v reprezentácii si počas vojny na Ukrajine nezahrá.

Výnimku však urobil francúzsky hokejový zväz, ktorý vzal na MS v hokeji 2024 Stéphana da Costu, ktorý pôsobí v ruskej KHL.

Za Da Costovým návratom do reprezentácie priamo francúzska ministerka športu Amélie Oudéaová-Castéraová, ktorá podľahla tlaku od národnej hokejovej federácie aj samotného hráča.

Pri avizovanej neúčasti útočníka Columbusu Blue Jackets v NHL Alexandra Texiera (končiaca zmluva, vysoká poistka, pozn) potrebovali Francúzi zvýšiť kvalitu v ofenzíve, aby sa vyhli vypadnutiu do nižšej kategórie MS.

Do úvahy údajne vzali aj skutočnosť, že Da Costa pôsobil v Rusku už pred inváziou na Ukrajinu v roku 2022.

"Ministerka sa rozhodla neoponovať želaniu federácie aj hráča. Pravidlá nemajú trestať športovcov, ktorí nepodporujú ruskú útočnú vojnu.

Navyše, máloktorá krajina ponúka hokejistom takú kvalitnú súťaž a kluby, ktoré im umožnia hrať na najvyššej medzinárodnej úrovni," uvádza sa v tlačovej správe Francúzskej hokejovej federácie.

Nachádzate sa tu:
Domov»Halové športy»Basketbal»Hokej áno, basketbal nie. Francúzi na OH nezoberú hráča z ruskej ligy