Remeňová šla výnimočné preteky, výsledok jej ušiel v závere. Vittozziová v cieli tŕpla

Zuzana Remeňová.
Zuzana Remeňová. (Autor: slovenskybiatlon.sk)
Miloslav Šebela|26. nov 2023 o 14:13

Slovenka obsadila vo vytrvalostných pretekoch 65. priečku.

BRATISLAVA, ÖSTERSUND. S nadvládou nórskych biatlonistov to nebude také vážne, ako sa ukazovalo na pretekoch pred ostrým štartom Svetového pohára.

V nedeľu vo vytrvalostných pretekoch žien skončila najlepšia z nórskych biatlonistiek na 4. priečke a v najlepšej desiatke obsadili štyri priečky, no od dominancie to je na míle vzdialené.

Nórky nedosiahli v pretekoch ani najrýchlejší bežecký čas. Ten patril domácej Elvire Öbergovej.

Veľmi dobrý vstup do sezóny predviedla v Östersunde Zuzana Remeňová. V polovici pretekov bola na výbornej 24. priečke. Vysoko bola najmä zásluhou čistej streľby. 

„Pred sezónou sme sa sústreďovali predovšetkým na streľbu až postupne sme pridávali streľbu v záťaži,“ hovorila Zuzana pre RTVS ešte pred pretekmi. 

Po dvoch streleckých položkách to vyzeralo veľmi nádejne a reálna príležitosť vybojovať aj o bodovanú priečku. Dvadsaťtriročná biatlonistka zopakovala veĺmi dobrú streľbu aj na posledných dvoch položkách, no zaváhaniam sa už nevyhla. 

S dvomi chybami klesla. V cieli obsadila 65. priečku s takmer šesťminútovou stratou na Lisu Vittozziovú. K lepšiemu výsledku jej chýbal o niečo lepší bežecký výkon. Od bodovaného umiestnenia ju delilo 1:47 minúty.

Pri bezchybnej streľbe by jej to na bodované umiestnenie stačilo, to však bolo nad jej sily.

Najlepším výsledkom Márie Remeňovej vo Svetovom pohári ostáva 56. priečka. 

„Strelnica bola dnes dôležitá a veľmi ma teší, že som začala nulou, potom prišla ďalšia. To bolo skvelé a dodalo mi to sebavedomie. S tým sa aj išlo ľahšie. Potom prišli dve chybičky. Škoda, pretože to boli tesné rany. Za túto streleckú bilanciu som rada. V behu verím, že sa moja strata v priebehu sezóny zníži a že sa mi bude behať lepšie. Dnes to bolo na trati veľmi náročné, ale musím poďakovať servisu za lyže, ktoré boli veľmi dobre pripravené,“ reagovala pre slovenskybiatlon.sk Zuzana Remeňová.

Čakanie v cieli nebolo jednoduché

Skvelú formu na úvod sezóny ukázala Talianka. Zvíťazila aj s jednou streleckou chybou. Mala však aj šťastie. Pred Franziskou Preussovou zvíťazila totiž o jednu desatinu sekundy.

Vittozziová už bola v cieli, keď Preussová ešte bola v druhej polovici trate a na medzičasoch bola rýchlejšia.

Keď Nemka vybiehala z poslednej streľby, ešte viedla o 12 sekúnd a rýchlejšia bola aj dva a pol kilometra pred cieľom a dokonca aj 500 metrov pred cieľom. Ani to jej na víťazstvo nestačilo.

„Čakanie na Franzisku nebolo jednoduché. To bolo fakt tesné, ale vyhrala som a som šťastná,“ tešila sa Vittozziová, pre ktorú je to štvrté víťazstvo vo Svetovom pohári.

Prekvapením boli výsledky poľských biatlonistiek. Anna Maková obsadila 9. priečku a Joana Jakielová jedenástu. Pre obe to je najlepší výsledok vo Svetovom pohári. 

Naopak nespokojné boli po prvých pretekoch domáce Švédky aj Francúzky. Z domácich biatlonistiek skončili najlepšie Linn Perssonová na 15. priečke, hneď za ňou skončila Hana Öbergová. 

Víťazka Svetového pohára Julia Simonová začala sezónu na 31. priečke. Kým vlani mala prakticky bezchybnú streľbu, teraz minula až štyri terče. Na jej pomery je to málovídaný výsledok.

Jednu pozíciu Slovenky nevyužili

Ďalšie dve slovenské biatlonistky spackali streľbu. Mária Remeňová mala 5 trestných minút, Júlia Machyniaková 6. Obe mali v minulej sezóne lepšiu streľbu. V nedeľu s takouto streľbou nemali šancu bojovať o dobré umiestnenie a skončili až na 86. a 92. priečke.

Ukazuje sa, že pre slovenské biatlonistky bude náročné bojovať o bodované umiestnenia. Za súperkami zatiaľ strácajú najmä bežecky. Najlepší bežecký čas z trojice Sloveniek dosiahla Mária Remeňová - 62. priečka.

Slovenkám patrí po prvých súťažiach v Pohári národov 22. priečka. Vlani aj so sestrami Fialkovými boli Slovenky na 15. mieste. Ukazuje sa, že aj umiestnenie do 20. priečky môže byť veľmi ambiciózny cieľ.

Slovenské biatlonistky majú v tejto sezóne 4 miestenky vo Svetovom pohári. V nedeľu však obsadili len tri miesta. Henrieta Horváthová má problémy s posunutou platničkou a juniorku Emu Kapustovú tréneri na preteky nenasadili. 

Svetový pohár v Östersunde pokračuje v stredu súťažami ženských štafiet. V nich by mali Slovensky nastúpiť, keď štvrtou by mala byť juniorka Ema Kapustová.

Nachádzate sa tu:
Domov»Zimné športy»Biatlon»Remeňová šla výnimočné preteky, výsledok jej ušiel v závere. Vittozziová v cieli tŕpla