Išiel za víťazstvom, no skončil v nemocnici. Po tvrdom páde žije vďaka prilbe

Austrálsky cyklista Chris Harper (vpravo) počas národného šampionátu.
Austrálsky cyklista Chris Harper (vpravo) počas národného šampionátu. (Autor: REUTERS)
Miroslav Kováčik|19. apr 2024 o 12:45

Chris Harper mal hrozivý pád na pretekoch Okolo Álp.

BRATISLAVA. Preteky Paríž - Nice majú v histórii cestnej cyklistiky veľký význam, a to nielen z pohľadu dosiahnutých športových výkonov. 

Dvanásteho marca uplynulo už 21 rokov od momentu, ktorý žiaľ za tragických okolností, ukončil polemiku o tom, čo cyklisti dlho odmietali. 

Smrť kazašského jazdca Andreja Kilieva, ktorému sa stali osudné následky zranení po páde v zjazde, donútila predstaviteľov UCI zaviesť povinné nosenie prilieb, pričom prvýkrát to bolo aplikované počas Giro d'Italia 2003.

Smrti Kilieva sa dalo predísť, keďže podľa lekára tímu Cofidis Jeana-Jacquesa Menueta oblasť fraktúry lebky zodpovedala priestoru, ktoré chráni prilba.

Po vyše dvoch desaťročiach možno povedať, že pokiaľ by nedošlo k úprave pravidla o nosení prilieb, fatálnych zranení by bolo v cyklistike oveľa viac.

Svoje by o tom vedel aj 29-ročný Austrálčan Chris Harper, ktorý mal vo štvrtkovej etape pretekoch Okolo Álp šťastie v nešťastí. 

Hlavou narazil do stĺpu

Jazdec tímu Jayco AlUla zaútočil v zjazde zo stúpania Passo del Vetriolo a vydal sa naháňať Brita Simona Carra, ktorý bol osamotene vpredu. 

Harperovi sa darilo sťahovať svoju stratu a keďže mal viac síl ako Carr, v tej chvíli bol favoritom na zisk svojho štvrtého víťazstva v kariére. 

Týmto ambíciám bol koniec 24,5 kilometra pred cieľom, keď Harper nezvládol ľavotočivú zákrutu, narazil do obrubníka a tvrdo spadol na chodník. 

Navyše, hlavou narazil do stĺpu s osvetlením. Všetko sa to udialo vo vysokej rýchlosti, hoci tú trochu znížilo to, že Harper sa po svojom páde ešte pár metrov šúchal po zemi, až kým nenarazil do stĺpa.

VIDEO: Chris Harper a jeho pád v zjazde na pretekoch Okolo Álp

Napriek tomu nestratil vedomie a aj výsledky z nemocnice sú pozitívne. 

"Chris Harper bol prevezený do nemocnice, kde sa podrobil vyšetreniam. Tie neukázali žiadne zlomeniny. Utrpel povrchové poranenia a ľahký otras mozgu," uviedol tím Jayco AlUla na sociálnej sieti X.

"Austrálčan bude teraz oddychovať a zotavovať sa, pričom bude postupovať podľa tímového protokolu o otrase mozgu," uvádza sa v stanovisku.

Vzhľadom na hrozivo vyzerajúci pád sú následky veľmi mierne.

"Prilba mu zachránila život, stopercentne," povedal komentátor Eurosportu Štěpán Straka a rovnaký názor zdieľajú aj iné svetové média. 

Obrubník splýval s cestou

Niekoľko hodín po tvrdom páde sa Harper prostredníctvom videa poďakoval za povzbudzujúce správy, ktoré dostal on aj jeho tím: 

"Bol to škaredý pád, ale našťastie som z toho vyviazol bez ujmy. Som trochu ubolený, ale nič nemám zlomené. Teraz sa začína moje zotavovanie a ďakujem vám za pekné správy. Veľa to pre mňa znamená."

VIDEO: Chris Harper sa poďakoval fanúšikom za podporu

Zaujímavosťou je, že len o pár sekúnd neskôr spadol na rovnakom mieste aj Harperov krajan Ben O'Connor z tímu Decathlon AG2R La Mondiale.

"Cesta vyzerá rovnako ako obrubník. Mal rovnakú farbu, nebolo ho vidieť. Keď som ho trafil, tak ma to vystrelilo na chodník. Našťastie, cítim sa dobre. Bola to moja chyba v rýchlom zjazde. Nevidel som koniec zákruty," povedal.

Na rozdiel od Harpera však mohol pokračovať a napokon prišiel do cieľa na treťom mieste, pričom celkovo získal sedem sekúnd na Španiela Juana Pedra Lópeza, ktorý sa udržal v zelenom drese lídra pretekov.

"V cieli som hľadal Bena, pretože som mu chcel pogratulovať k tomu, čo predviedol v zjazde. V skutočnosti išiel veľmi dobre, ale mal smolu, pretože cesta mala rovnakú farbu ako obrubník," povedal López.

Pred záverečnou etapou má pred Connorom 38-sekundový náskok, pričom v piatok čakajú na cyklistov dve dlhé stúpanie a následne dva dlhé zjazdy. 

Prilba zachraňovala aj na Paríž - Roubaix

Organizátori aj celá cyklistická verejnosť verí, že k ďalším pádom už nepríde, keďže v poslednej dobe sa s nimi akoby roztrhlo vrece.

Ten najzávažnejší sa udial na pretekoch Okolo Baskicka, keď takisto v zjazde spadli v zákrute naraz traja favoriti na titul na Tour de France - Jonas Vingegaard, Primož Roglič a Remco Evenepoel. 

Na pretekoch Paríž-Roubaix už po 40 kilometroch skončil na zemi aj Elia Viviani, no vďaka prilbe neutrpel vážnejšie zranenia.

"Môže sa zdať hlúpe hovoriť to znova a znova, ale prilba mi pri páde zachránila život. V momente nárazu explodovala, čím sa zabezpečilo, že náraz nezasiahol moju hlavu. Ďakujem KASK!," poďakoval Viviani výrobcovi prilby.

Na minuloročnej Vuelte musel po páde v siedmej etape odstúpiť jazdec Ineosu Thymen Arensman. Dokonca stratil vedomie, nepamätal si nič z toho, čo sa stalo a zobudil sa po niekoľkých hodinách v nemocnici. 

"Už síce nie som najkrajší so stehmi a zraneniami na tvári, chýbajúcim zubom, ale beriem to. Prilba mi zachránila život," povedal vtedy Arensman a už o mesiac neskôr sedel opäť na bicykli počas pretekov. 

Prilby hrali kľúčovú úlohu napríklad aj v januári 2021, keď sa sedem jazdcov tímu Bora-Hansgrohe pripravovalo na úvod sezóny. Počas tréningu do nich narazilo auto, viacerí utrpeli zranenie, no nie fatálne. Vďaka prilbám.

"Keď som si pozrel obrázky z nehody, dosť to so mnou pohlo. Mohlo to s našimi pretekármi dopadnúť oveľa horšie. Mali zrejme pri sebe strážnych anjelov," uviedol dlhoročný šéf nemeckého tímu Ralph Denk.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Cyklistika»Išiel za víťazstvom, no skončil v nemocnici. Po tvrdom páde žije vďaka prilbe